Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prečo ma fajčiari obmedzujú?

Nefajčím. Nikdy som nefajčil a pravdepodobne ani nebudem. Tak prečo ma stále fajčiari obmedzujú? Stačí, keď zájdem do reštaurácie. Vyjdem von a celé moje šaty sú nasiaknuté cigaretovým dymom.
V každej reštaurácii, kde sa podáva jedlo, musí byť vyhradená časť pre nefajčiarov. Samozrejme, ak sa do nej chcete dostať, musíte prejsť cez zafajčenú miestnosť. A ak sa vyberiete na toaletu, tak si prechádzku cez fajčiarsku miestnosť zopakujete znovu. Alebo ešte lepšie. Fajčiari sedia v jednej polovici miestnosti a nefajčiari v druhej polovici. A majiteľ reštaurácie presvedčil kontrolórov (ktože to len kontroluje), že predsa nie je mysliteľné, aby si cigaretový dym dovolil pokaziť ovzdušie v nefajčiarskej časti. A najlepšie je, keď si sadnete do nefajčiarskej časti reštaurácie a časník vám ihneď prinesie popolník.

Podobná situácia je aj na staniciach a zastávkach. Človek čaká na zastávke na električku. Prší, tak sa spolu s ďalšími dvadsiatimi ľuďmi tlačí pod strieškou. Zrazu niekto zistí, že električka mu ide až za päť minút. To je predsa ideálna príležitosť zapáliť si. Žiadna ohľaduplnosť. Žiadne spolucítenie. Jednoducho si musí dať svoju dávku.

Ľutujem, že predchádzajúca vláda neschválila zákon, ktorý by zakazoval fajčenie v priestoroch, v ktorých sa podávajú jedlá a nápoje. Zbytočne sa zväčšujú nápisy na cigaretových krabičkách o škodlivosti fajčenia. Ak je fajčenie naozaj škodlivé, tak prečo štát nezakáže predávať cigarety? Lebo mu ide o peniaze. O veľmi veľké peniaze.

Nevadí mi, že si fajčiari ničia vlastné zdravie. Vadí mi, že svojou neohľaduplnosťou, ktorá je pravdepodobne spôsobená závislosťou, ničia aj naše zdravie.

            

tema | stály odkaz

Komentáre

  1. ... a navyše
    nahovado smrdia!
    publikované: 15.12.2006 08:10:48 | autor: čvi (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. reci cez kopirak
    tieto reci su uz ako cez kopirak.

    TY OSOBNE, kedy si zazil(a) taku situaciu na zastavke? Konkretne, datum, cas, miesto, popis. Iba to ma zaujima, nic ine. Ziadne dalsie vety :-)

    Dakujem.

    Aby si neprepadol/la omylu: nie som tvoj krvavy nepriatel, ktoreho musis dorazit argumentami. Ale stanem sa nim, ak zistim, ze tvoje priklady su len tradovane "fiktivne" pripady.
    publikované: 15.12.2006 09:07:56 | autor: rony (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Uplne s Tebou suhlasim
    Okrem toho, si myslim, ze keby boli fajciari tak ohladuplny ako nefajciari, urcite by nebolo tolko ohorkov na chodnikoch.
    publikované: 15.12.2006 09:38:49 | autor: stef (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. to, ze v restauracii
    musis prechadzat cez fajciarsku cast, si vybav s tym, kto zariadoval restauraciu, za to fajciari nemozu. v slusnej restauracii sa nemoze fajcit v case podavania obeda, ani vo fajciarskej casti.
    no a na zastavke? to zase pochybujem, ze by si niekto zapalil medzi 20 ludmi, ked sa ledva moze pod zastavkou pohnut.. pokial si pamatam, na zastavkach sa fajcit nesmie, alebo to aspon chvilu tak bolo.
    publikované: 15.12.2006 09:41:21 | autor: malazaba (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. zdiieľam podobný názor
    Viem, že fajčiari neradi počúvajú reči o ich neohľaduplnosti a že škodia na zdraví aj nefajčiarom a .... Väčšine z nich sa pri týchto slovách otvára nožík vo vrecku. A hádať sa kto vlastne je v práve, väčšinou nevedie nikam, len do vyhranených názorov, ktoré spolu bojujú, ale víťaz väčšinou nie je.... Možno len ten morálny, kto pochopí, že aj tak to nikam nevedie a skončí to skôr ako dôjde k nepríjemnostiam a arogancii. Nedá mi však aj napriek túžbe po morálnom víťazstve nepodotknúť, že tiež neznášam ten pocit, keď sa vraciam domov z kávičky s kamoškou a veci, čo som mala na sebe možem rovno dať do práčky a vlasy by som si najradšej čo najskôr ostrihala do hola, lebo po celom byte roznášajú "vôňu" cigariet. Osobne mám ale silný pocit, že mnoho záleží od majiteľa. A výhovorky, že je nútený robiť ústupky fajčiarom, lebo ináč by sa neuživil sú neadekvátne. V meste odkiaľ pochádzam máme cukráreň, ktorá je jednoznačne najdrakšia v celom meste. Je ale otvorená od 09 do 21 30 a NEFAJČÍ sa tam. Napodiv rečiam, že podnik pre nefajčiarov sa nemôže uživiť je tam stále plno a často krát, keď vonku zúri škaredé počasie si nie je kam sadnúť. Študenti, dôchodcovia, maminky s maličkými deťmi, zaľúbenci, či turisti všetci to tam milujú. Prečo??? Nesmrdí tam, vaše dieťa nemusí dýchať ten nedýchateľný fajčiarský vzduch, je tam príjemný interiér a príjemná tichá hudba, výborná káva a tie najlepšie zákusky! Verím, že takýchto podnikov bude čím ďalej tým viac. Veď nefajčiť je momentálne moderné.
    publikované: 15.12.2006 09:46:26 | autor: maja (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. fajciar
    Som fajciar. Niekde som cital ze rozdelit restiku na casti fajcisa a nefajci sa je ako rozdelit bazen na casti sti sa, nesti sa. Urobit to co urobili s restauraciami napr. v taliansku je diskriminacia fajciarov. Jednoduchsie a lepsie by to bolo tak ze tu sa napr. v celej restike fajci a tu zasa vobec nie. Kto chce, svoju restiku si najde. Neberiem nefajciarom pravo numusiet cuchat ten smrad ale zasa vy neberte pravo fajciarom dat si niekde pivo a cigaretu.
    Toto je bohuzial obdobny problem ako s romami. Stale vyskakuju proti rasovej neznasanlivosti, ale to ze u nich je biely len obycajny gadzo, ktoreho povinnost je pracovat na ich socialky vidi malokto.
    publikované: 15.12.2006 10:02:47 | autor: Smad (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. fajciar, problem je v tom, ze ak niekto otvori nefajciarsku restiku, pride o zakaznikov
    a nielen o fajciarov, ale aj o mnohych nefajciarov. pretoze ak ide na obed fajciar, tak sa automaticky musi ist do fajciarskej restiky. donedavna som sa aj ja prisposoboval, ale asi rok uz chodim zasadne len do nefajciarskej restiky. niektori moji kolegovia to parkrat odmietli, tak som isiel na obed sam, ale potom si zvykli.
    publikované: 15.12.2006 11:12:36 | autor: tuli (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. pre tuliho
    Mám mnoho známych, ktorý ak by vedeli o reštike, kde je len priemerná kuchyňa, ale sa tam nefajčí, v ich rebríčku by mala vedúce postavenie. Zaujimalo by ma, či by niektorá reštaurácia skrachovala len pre to, že je nefajčiarska.

    Mimochodom, viete čo som si práve uvedomila, že si neviem spomenúť na žiadneho dobrého kamoša, či kamošku čo by fajčili......A už som si na jedného spomenula.... Ale spomenula som si najmenej na 10 nefajčiarov......
    publikované: 15.12.2006 11:24:07 | autor: maja (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. maja, problem je cast v tom
    ze sa desat nefajciarov prisposobi jednemu fajciarovi. ja mam par fajciarov kamaratov.
    v bratislave by sa urcite uzivila aj nefajciarska restauracia, v malych mestach a dedinach vsak asi tazko.
    publikované: 15.12.2006 12:12:00 | autor: tuli (e-mail, web, autorizovaný)
  10. x
    tuli: ad nutene chodenie kvoli fajciarovi do fajciarskych restauracii = ved je to postavene na hlavu. Ak by som bol jediny fajciar a sli by sme 4 na obed, tak rozhoduju oni. Nerobi mi problem nefajcit za stolom. Ak to nejakemu fjaciarovi problem robi, tak je to jeho vec.

    V kazdom pripade v case obeda - vsade tam, kde sa plati gastracmi by malo byt uplne zakazane fajcit. Cize kludne od 11tej do 14tej.

    Poviem vam niektorym novinku ale su aj fajciari, ktorym to vadi viac ako nefajciarom. U mna to tak funguje - v lete sme sa parkrat zastavili v takych restaurciach a je to naozaj maso a pritom moji nefajciarski kolegovia si to ani neuvedomovali ;-)

    Niektori antifajciarski aktivisti maju velmi ciernobiely pohlad na cely problem :-)
    publikované: 15.12.2006 12:13:48 | autor: rony (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. x
    tuli: v tych malych dedinach by sa urcite uzivil zakaz fajcenia pocas obeda. Vidis v tom nejaky problem?

    osobne som proti striktnym celoplosnym opatreniam - je to hadzanie do jedneho vreca, pausalizovanie, prenasanie kolektivnej viny.

    Je aj slabost kamaratov, ze sa prisposobia jedinemu z nich. z toho dovodu ale nie je nutne ziadat o pomoc verchusku ale vybavit si to medzi sebou.

    Zoberte ho cez vikend napr. na opekacku a tam moze robit co chce kolko chce. A na oplatku s vami moze chodit do nezahulenych podnikov. Hodinku to tam snad vydrzi ;-)
    publikované: 15.12.2006 12:16:43 | autor: rony (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. rony, mne nevadi len fajcenie pocas obeda
    na ktorom som maximalne hodinu. vadi mi aj to, ze ked idem vecer do baru, musim niekolko hodin sediet v zafajcenej miestnosti. a v baroch vacsinou nie su nefajciarske casti.
    publikované: 15.12.2006 12:19:02 | autor: tuli (e-mail, web, autorizovaný)
  13. tuli
    tak nechod do barov.. alebo chod niekde, kde sa nefajci, ak mas so sebou fajciara, nebude pre neho tazke ist si zapalit von..
    neviem, na tvojom mieste sa tu nestazujem, pretoze davas najavo, ze ti to vadi, ale zaroven nic nerobis pre to, aby si sa tomu vyhol..
    publikované: 15.12.2006 12:25:30 | autor: malazaba (e-mail, web, autorizovaný)
  14. x
    tuli: riesenie je - nechodievaj do barov, kde sa fajci. Napriklad ja fajcim, ale v bare ma nestretnes. A to minimum co chodim, tak kludne nech tam kazdy den aj spaluju mrtvoly, je mi to jedno, nie je to zivotne nutne aby som sedel v bare.

    A svojich kamaratov co fajcia mas sancu ovplyvnovat - napr. kamaratskou dohodou ako som ti pisal.
    Mozete to riesit na striedacku:

    sme 4 a 1 fajci? tak trikrat pojdeme tam kde vyberes ty a raz, kde on.

    je to problem? :)
    publikované: 15.12.2006 14:04:27 | autor: rony (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. ja nepoznam bar, v ktorom by sa nefajcilo
    nie som z bratislavy a u nas doma ziadny taky nie je. a zatial som ani v bratislave taky nenasiel.
    publikované: 15.12.2006 15:16:23 | autor: tuli (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Dokaz ze to ide
    Vobec nie je pravda, ze by po zakaze fajcit prisli zariadenia o trzbu. A nie len restauracie, ale ani puby ci bary. A nie len v Bratislave, ci v mestach. Chcete dokaz? Chodte sa pozriet do Country Saloonu v Cetune (Bzince pod Javorinou)! Majitel nasiel odvahu, zakazal fajcit a ma nabite tak, ze si musite rezervovat stol. A tipujem, ze mu slusne stupli trzby, pretoze tam teraz omnoho viac ludi chodi jest, nielen na pivko. Fajciari si chodia zapalit von. Zvykli si aj ti najvacsi kovboji. A pritom na okoli su aj ine krcmy. Ked neskrachovali puby v Irsku, na Slovensku by to islo urcite tiez. A este odkaz pre tych, co posielaju nefajciarov do nefajciarskych restauracii: nech si uvedomia, ze normalne je nefajcit, takze ak ma mat niekto specialne vyhradene priestory, urcite by to nemali byt nefajcieri, ale fajciari.
    publikované: 15.12.2006 17:25:34 | autor: majo (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. Keby
    boli kontroly a postihy, tak by to išlo. A papier znesie veľa a nefajčiari zrejme tiež. A všimnite si, že po zákaze fajčenia na pracoviskách sa začalo fajčiť na ulici pred vchodmi do obchodov, úradov, nemocníc, škôl atď. Niekoľko príkladov: bratislavský Aupark, nemocnica na Kramároch, Ministerstvo kultúry na Nám. SNP alebo aj príslušníci strážnej služby pred niektorými drahšími obchodmi alebo dokonca bankami. Fajčiari pravidelne vychádzajú cca 8-krát za deň na svoju fajčiarsku desaťminútovku (niektorí aj so šálkou kávy v ruke) pred budovu a kazia image svojho podniku. Ale zrejme zamestnávateľovi neprekáža ich neprítomnopsť na pracovisku - denne to robí asi hodinu a pol (okrem prestávky na jedlo). A štátu sa ten výpadok vykompenzuje v daniach za tabakové výrobky. A všetci sú spokojní. Len tí otravní nefajčiari nie a nie!
    publikované: 15.12.2006 17:54:53 | autor: gabriela (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. hm
    ad 1., moderne je nefajcit - picovina jak hrom, ludia nepozerajte tolko antifajciarske reklamy na mtv

    ad 2., NORMALNE je nefajcit - ja som si vzdy myslel, ze co je ludske je normalne a ked si niekto chce zapalit tak preco mu to brat?

    ad 3., hovorite o tom, ze existuju nefajciarske podniky, tak chodte tam. mozete tam ist. poviete ze kamarat fajci tak sa musite prisposobit - ste s nim pravdepodobne radi, tak mu neberte jeho potesenie

    ad 4., a na zaver: vsetci moralisti chodte do riti, vsetci tu picujete jaky su fajciari zly a kokotiny. ked idem na kavu, chcem si k nej zapalit. ked sa dobre najem, rad si po obede zapalim. a ked sa vam to nepaci... smola.

    kurva akurat sa takto vecer clovek necha vytocit

    P.S. pre autora clanku: a preco by si ty chcel obmedzovat fajciarov? a len tak medzi recou, namatkovo si spominam, ze napriklad v slovak pube je nefajciarska cast umiestnena tak ze ked v nej sedis nenapachne ti ani vlasok, brit, stena - to su bratislavkske restauracie kde sa nefajci. kto hlada najde.

    a ked ste lenivy pohnut zadkom a spravit nieco, tak to dopada takto. len picujete a pritom picu viet

    s pozdravom Ross
    publikované: 15.12.2006 19:37:55 | autor: Ross Crock (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. ahoj Ross;)
    :))))
    publikované: 15.12.2006 19:40:06 | autor: dia (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. ty kokso, Ross, nazdar ! ! !
    vidím, že starý dobrý Ross je tu v plnej sile ;-DD
    publikované: 15.12.2006 19:44:24 | autor: kaktus (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. ale picu som tu,
    len bezim okolo tak zas snad niekedy priatelia
    publikované: 15.12.2006 19:45:53 | autor: Ross Crock (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. fajcenie na zastavkach
    Ak chces vediet kedy a kde, dojdi rano o 8:00 cez tyzden na zastavky MHD na hlavnu stanicu v BA, a uvidis.
    publikované: 15.12.2006 19:48:18 | autor: ati (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. ati, ja chcem vidiet viac ako desat fajciarov, ktori spravia to
    ze si na plnej zastavke za dazda (myslim spominanych dvadsat ludi v jedom miniboxe) zapalia

    ak sa to stane, tak sa to nestane, pretoze to tak jednoducho nie je, ale v ramci nahanania argumentov pomoze aj taka kokotina ako pausalizovanie.

    takze sa pretaktuj moj.

    Yessur!
    publikované: 15.12.2006 19:52:17 | autor: ross crock (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. Mas to trochu pomilene
    restauracia je sukromni majetok - majitel rozhodne o tom ci sa tam bude fajcit alebo nie - ak sa tam fajci tak tam nechod, vchadzas tam jedine tak ze suhlasis s podmienkami majitela - to, ze tam maju bit nejake oddelene miestnosti pre nefajciarov je blbost - pekne povedana buzeracia majitelov

    Ak je to na verejnom priestranstve tak je to vec ina a uplne problematicka - ak sa tam nebude moct fajcit, tak budes diskriminovat fajciara, ak bude moct, budes diskriminovani ti - verejne vlastnictvo je komplikovana a blba vec

    a abi si si nemislel, ze som zaujati lebo som fajciar tak sa milis - som uplni nefajciar a dim nenavidim takisto ako ti...ide tu iba o princip, ktori si neuvedomujes a to nenarusitelnost sukromneho vlastnictva
    publikované: 15.12.2006 21:33:58 | autor: Feri Macfričkins (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. Suhlasim
    Dobry clanok. Uplne suhlasim. V UK a Irsku su uz nejake take zakony na ochranu nefajciarov a statisticky sa nefajciarskym podnikom o 50% zvysila navstevovanost a tak aj trzby. Btw, je nemyslitelne si zapalit v top restauraciach (ako Gordon Ramsay's restauracii napr.). Najlepsie je ked si niekto vedla teba zapali a zjavne vidi, ze si tehotna (moj pripad momentalne), ale musim povedat, ze 90% pripadov je to nejaky slovensky, cesky, polsky murar alebo nejaka slovenska 'cajka' 'casnicka'. Ale ako pravnik moze vsetkych nefajciarov uistit, ze uz sa pracuje na prislusnej legislative v EC a uz sa to bude len zlepsovat ;))
    publikované: 15.12.2006 23:38:28 | autor: TheFakeLondoner (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. Feri Macfričkins, to znamena, ze ak sa majitel restauracie rozhodne, ze tam bude predavat drogy, tak moze?
    alebo, ze bude nalievat alkohol detom? ty to mas trochu pomylene. rovnako, ako sa nesmie fajcit na pracovisku, by sa nemalo ani v restauraciach. ak by si nevedel, aj pracoviska su vacsinou v sukromnych firmach.
    publikované: 15.12.2006 23:55:10 | autor: tuli (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. AD: 2006-12-15 09:07:56, reci cez kopirak
    No ja chodim MHD pravidelne a to, co opisuje tuli je uplne bezny jav.
    Naposledy som to zazil, ked ta to teda zaujima presne, vcera vecer na Mlynskych Nivach, rad ludi cakajucich na autobus do Presova, zastreseny priestor, zastavka autobusu navyse napis ZAKAZ FAJCIT V PRIESTOROCH STANICE a prechadzajuci sa asi 45 rocny slusne solidne vyzerajuci pan ktory vsade okolo seba veselo vyfukoval dym. Na moje upozornenie aby sa postavil dalej od ludi a zastavky sa opytal "To vam az tak vadi?" "Ano prekaza mi to" "no.. mne to ale vobec nevadi"... a to ani neprsalo :)
    publikované: 16.12.2006 08:48:41 | autor: zalesak (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. tuli
    Ak sa majitel rozhodne, že tam bude predavat drogi, tak ich tam predavat bude. Je to jeho bar a moze si tam robit co chce (teda ak sa vzijeme do situacie, ze nebude statom obmedzovani). Aj predavat detom alkohol. BTW: kto su to deti? a rodicia nic? spoliehaju sa iba na neexistujucu ochranu statu? To ma stat ochranovat kazdeho blbca?
    V sukromnich firmach rozhoduju majitelia, alebo riaditelia ci sa tam bude fajcit, alebo nie - casto sa stava ze viclenia tzv.fajciarski kutik.
    publikované: 16.12.2006 20:11:20 | autor: Feri Macfričkins (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. ale na pracovisku sa fajcit nesmie
    rovnako mozu v restauraciach vyclenit fajciarsky kutik, kde si prides pofajcit, ked budes mat chut. kvoli takym ludom, ako si ty, musi stat prijimat rozne obmedzenia. pretoze nie su schopni sa prisposobit.
    publikované: 16.12.2006 21:16:59 | autor: tuli (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. si pekne mimo
    Feri Macfričkins: no chlape, ty si pekne mimo s tvojim nazorom, ze ak bar patri niekomu, moze si tam robit co chce, aj napriek zakonom. cize vo svojom bare moze beztrestne kohokolvek zabit, lebo je to jeho bar, na uzemi ktoreho neplatia zakony? cudujem sa, ze takito trtkovia sa vobec dostanu na net.
    publikované: 16.12.2006 21:55:31 | autor: Roman (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. iba slušnosť
    by mala stačiť.
    Slušný človek nerobí nič čo vyslovene nemusí, ak tým komukoľvek znepríjemňuje život, alebo ak tým kohokoľvek obťažuje.
    Neprdí vo výťahu plnom ľudí.
    Nepľuje v reštaurácii po stenách a kobercoch.
    Malú aj veľkú potrebu vykonáva mimo zraku iných ľudí a na mieste k tomu určenom.
    Nepúšťa si v reštaurácii vlastné rádio.
    Nekupuje si v stánkoch smradľavé tekutiny a neoblieva nimi nevinných ľudí.
    Fajčiari toto všetko robia a ešte sú schopní tvrdiť, že na to majú právo.
    Dobrovoľne sa priznávam, že nie som tolerantný a nechcem mať objektívny pohľad.
    Keby to nebolo trestné, tak by som strašne rád rozkopal tým arogantným fajčiarskym hajzlom hlavy. Mám na to právo, lebo by mi to urobilo dobre. Veď nemusia chodiť práve tam kde som i ja. Keď im to vadí nech si nájdu reštaurácie a zastávky kde nechodím. Ja za to nemôžem, že boli pri mne práve keď mám chuť urobiť si dobre. Kde si má človek udrieť a kopnúť?
    publikované: 16.12.2006 22:04:00 | autor: Juro (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. Juro
    Skus robit nejaky sport - hocijake bojove umenie. A keby si zapojil tvoju netolerantnu hlavicku - skus si kupit nejaky boxovaci vak a rob si dobre kedy budes chciet.

    Ale trepat picoviny je asi lahsie ako mysliet, ze?
    publikované: 16.12.2006 22:11:30 | autor: Ross (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. fajciari obmedzuju nefajciarov, nie naopak
    pretoze normalne je podla mna dychat cerstvy vzduch a nie zadymeny. a chcem zdravo zit. preto nechcem, aby niekto nicil moj zivot.
    publikované: 17.12.2006 00:13:26 | autor: tuli (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. fajciarov
    nerespektujucich nefajciarov by bolo vhodne zavriet do uzavretej miestnosti kde by si mohli dymit kolko len chcu a obcas pridat nejaky dobry karcinogen
    publikované: 17.12.2006 01:46:37 | autor: opatrny (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. Prečo ma fajčiari obmedzujú? lebo im to dovolim ?
    Kult nefajciarov ma obrovsku silu. Nepochybne. Taktiez ma vlada obrovsku moc, ktorou mohla tu nefajciarsku obmedzit. Ma vsetky prostriedky ale nechce. Reklama s antireklamou je podivuhodny marketingovy tah, rozhodne tym ale cigarety nemiznu z povedomia. A potom tu zvysuje, coz je zaujimave, obrovska skupina nefajciarov, ktori by mohli obist vladu a obklucit fajciarov ... bohuzial su natolko nepriebojni, ze im neostava ine ako stazovat sa. Fajcim roky, pocula som skutocne zriedka, aby ma nejaky nefajciar poziadal aby som nefajcila v jeho spolocnosti. A zvacsa som ochotna vyhoviet. Je pravdou, ze by som mohla uvazovat vopred za fajciarov a uvedomovat si ako velmi to co produkujem okoliu skodi. Ale nechce sa mi.
    A pri sucasnou pristupe a zavislosti sa nechce kde komu.
    Moja 14 rocna sestra si vymohla,ze musime pekne chodit s mamkou kurit na zahradu, aj ked uz spi a pekne halu vyvetram.. chodime ..
    Fajciari v prvom rade prioritne nechcu skodit okoliu a pokial sa im to pripomenie uz v blizkom kruhu velmi lahko cuvnu. Na verejnosti je to samozjme zavisle na nalade oboch stran a samotnom podani.
    Nefajciari ale zvacsa budu radsej tisko smrdiet ;)
    publikované: 17.12.2006 02:42:52 | autor: sygon (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. Roman, Tuli
    roman prve si pozorne citaj moje prispevki pretoze som tam napisal (teda ak sa vzijeme do situacie, ze nebude statom obmedzovani)
    zabit cloveka nemozes - nemozes niekomu zobrat jeho zivot - jeho vlastni zivot - to je zakladne ludske pravo.
    Napriek tomu fajcenie nie je zakladne ludske pravo, respektive pravo na nefajciarske ovzdusie.
    preco bi mal fajciar majitel restauracie viclenit nejake miesto pre nafajciarov - je to jeho bar, jeho vlastnictvo a nejaki stat ho teraz chce obmedzit. Ano obmedzuje ho pretoze sa mu snazi siahnut na jeho pravo nakladat zo SVOJIM VLASTNIM MAJETKOM. Toto si prosim ta uvedom.
    A uvedomte si ze do restauracie, alebo baru nemate automaticki vstup povoleni - ak si majitel zmisli ze vas tam nepusti, tak tam nevleziete. Je to to iste ako s bitom - je to vas bit, vas majetok, tak si mozete rozhodovat kto tam vojde a kto nie.
    To ze majitel baru pusta do vnutra ludi iba znamena, ze chce na nich zarobit - teda ze ponukne nejaku sluzbu, ktoru ludia chcu - ak ak to bude sluzba pre fajciarov, tak sa prosim nestazujte.
    bar nie je vec verejna.
    publikované: 17.12.2006 17:15:02 | autor: Feri Macfričkins (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. Ano fajčiari sú bezohľadní...
    ... väčšina sa vôbec nepozerá okolo seba keď si ide zapáliť!! A keď niekto chce počuť konkrétne miesto a čas, tak to bolo na autobusovej zastávke Mlynské Nivy, v piatok 15.12.06!! Tam si bežne v rade čakajúcich ľudí zapáli niekto. A pritom sú tam všade naokolo tabuľky o zákaze fajčenia. A keď sa niekto ozve, že čo to má znamenať, tak je najväčší debil (a to som slušne napísala) pod slnkom. Ja osobne som ešte ohľaduplného fajčiara nestretla!!!
    publikované: 17.12.2006 20:40:01 | autor: trilian (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. diskriminacia fajciarov
    je skutocne zaujimava konstrukcia.. ked od niekoho ziadam, aby ma nezabijal, diskriminujem ho.. funny.
    fajcenie je zlozvyk, ved si predstavte, ze by si ludia v bare sparali v nose ci prdeli, to by bolo reci o diskriminacii, keby im niekto povedal nech vypadnu..a to ti ludia ani nikoho neotravuju dymom. povedat nechod tam kde sa fajci je jednoduche, ale hlupe. preco sa mam prisposobovat ja, ked moje spravanie ujmu nikomu nesposobuje a nie ten, co skodi ludom okolo?
    publikované: 17.12.2006 23:23:05 | autor: rivia (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. odkaz pre maja
    "odkaz pre tych, co posielaju nefajciarov do nefajciarskych restauracii: nech si uvedomia, ze normalne je nefajcit, takze ak ma mat niekto specialne vyhradene priestory, urcite by to nemali byt nefajcieri, ale fajciari."

    odkaz pre tých, ktorí posielaju fajčiarov paušálne do riti: ak by mal mať niekto špeciálne vyhradené priestory, určite by to mali byť militantní antifajčiari, ktorí by s radosťou každého fajčiara ukrižovali hneď ako sa s tým prizná.

    Teraz trošku normálna veta:

    neberieš to trošku pritiahnuté za vlasy? ak poviem, že treba aby si každý majiteľ podniku zvážil sám, čo je pre jeho klientov lepšie a tak by kľudne mohli byť fajčiarske podniky ako aj nefajčiarske - neviem čo tu točíš o tom, že by sa mali "extra vyznačovať tie nefajčiarske?". no milý môj kľudne aj oboje aby to neklalo oči militantom, že sú otabuľkovaní iba oni. Takže je jedno či budú otabuľkované tie alebo tamtie. Výsledok bude jeden - aj tí budú mať pokoj aj ty. Stačilo by to alebo naozaj Vám militantom ide iba o to, poriadne si "udrieť" nejakým plošným buzerantským zákonom? Zamysli sa o čo ide ak to dovolí militantská duša zvážiť. Obyčajné pre a proti a výsledok :-)

    Takže to zopakujem: pre začiatok by zrejme drvivej väčšine ľudí a to vrátane mňa mal platiť zákaz fajčenia v priestoroch, kam sa chodia stravovať cez obednú prestávku ľudia z práce. Toto je najzákladnejšia podmienka normálneho stravovania. Ak by aj nič ďalšie nebolo, tak toto musí byť a všade - či ide o fajčiarsky, nefajčiarsky či zmiešaný podnik heslo je "popolníky preč!". Nesúhlasí niekto so mnou?

    Druhý bod je fakt, že niektorým podnikom naozaj je oddelenie pre fajčiarov nanič. Takže tentoraz má byť na majiteľovi podniku, aby zvážil, či sa stane deklaratívne fajčiarskym podnikom alebo nie. Je niekto, kto by so mnou nesúhlasil? Asi áno takže to pritvrdíme: kľudne môže mať majiteľ, ktorý v oblasti otvorí nefajčiarsky podnik aj akési výhody - lobujte páni za takéto zvýhodnenia, budeme naozaj obe strany veľmi radi pretože ubudnú argumenty o zafajčených priestoroch. Ale mám pocit, že práve takéhoto pokľudného riešenia sa práve militantní antifajčiarski aktivisti desivo boja. Mám pravdu? Kto by so mnou z nefajčiarov súhlasil?

    No a posledné opatrenie? Tie vaše ospevované zástavky MHD. Je to naozaj svinstvo, aby si vnútri "kukane" niekto zapálil. To je už ale prejav hulvátstva a s fajčením to nemá nič spoločné. Ja t o prirovnávam k tomu ako keby dotyčný naložil medzi ľudí výkaly - spomeňte si ako nepríjemné sú vám psie hovná na uliciach. Nie je medzi tým žiadny rozdiel. Takže kľudne takých ľudí na MHD zastávkach aj zlynčujte. Mne to vadiť nebude.

    Zabudol som na niečo? Jaj, iba poznámku: antifajčiarskym aktivistom nevyhovuje nič, čo je menšie ako poriadny lynčiarsky zákon, na základe ktorého by mohli udávať a tešiť sa ako tá sviňa fajčiar utrpel. Lenže to už nezmením. Ostatní normálni ľudia snáď ešte dokážu zvážiť pre a proti a ťažiť zo vzájomnej dohody na najúčinnejších a obojstranne prijateľných kompromisoch. (len mi tu niekto nezačnite znovu o zasmradených svetroch a vlasoch, neprečítali ste si totiž môj komentár celý).

    Pekný deň všetkým.
    publikované: 18.12.2006 15:20:01 | autor: rony (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. Rivia, Rony
    "preco sa mam prisposobovat ja, ked moje spravanie ujmu nikomu nesposobuje a nie ten, co skodi ludom okolo?"
    ako som napísal nie je to tvoj bar - ak majitel tak chce fajciarov, tak sa s tym musis vyrovnat, pretoze je to jeho bar a jeho pravidla

    do fajcenia na verejnych priestranstvach sa nebudem pustat, pretoze je to velmi zlozity problem

    zabijanie a diskriminacia? niekto mi tu pripada, ze vytahuje hluposti - zamysli sa nad tym

    Rony "nech si uvedomia, ze normalne je nefajcit"
    co je to normalne? vies to definovat, je nejako normalnost definovana v zakone - je vo fajciarskej spolocnosti definovane fajcenie ako nenormalnost?

    publikované: 18.12.2006 18:33:52 | autor: Feri Macfričkins (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. SKODLIVOST
    ja mam epilepsiu,
    lekar mi povedal, ze nemam fajcit, pit alkohol, hulit a brat drogy a mam sa vyhybat zafajcenemu prostrediu, pretoze tie vsetky mimochodom aj tak skodlive veci mi mozu spustit zachvat...a verte ci nie, nechceli by ste
    publikované: 20.12.2006 23:53:39 | autor: Fazi (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. Zakaz fajcenie bez diskusie...
    Vo vela statoch USA a Kanady je zakazane fajcit, prides do restauracie, baru, club-u(to je to, co sa na SK este stale vola diskoteka :), letiska a hocijakeho verejneho priestranstva vsade tam sa nefajci. Prides domov, nesmrdi ti oblecenie, ani vlasy, a ked sa aj ochlascej ako doga, neboli ta na druhy den hlava, pretoze si nemusel inhalovat nikotyn, decht a inych X jedovatych plynov. Nepokasliavas ako 90 rocny tuberak... Podniky su plne, ked si chce niekto zapalit, ci je 35st plus alebo minus, moze ist von pred dvere podniku a ked dofajci vrati sa spat. Pokuta za fajcenie v podniku je $5000.- Ako sa to dosiahlo, nie len odsuhlasenim zakona, ale hlavne, co na SK chyba, vymozitelnostou prava kontrolormi, policajtami, nie Slovenskymi tajtrlikovskymi policajtami, ale panmi policajtami, ktori maju respekt.
    publikované: 16.01.2007 15:52:28 | autor: Peter (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. Treba sa naucit
    zit s fajciarmi.Je to o prisposobivosti. Ked idem na vino tak pocitam s tim, ze v bare, alebo kaviarni bude nafajcene. Musim sa s tim zmierit!
    publikované: 17.01.2007 10:18:38 | autor: Oliver (e-mail, web, neautorizovaný)
  44. smutne...
    som jedina z rodiny, ktora nefajci a som udena od malicka, vadi mi to neskutocne, ale ked nechcem byvat pod mostom, musela som si zvyknut... proste tento odporny navyk je zjavne u mojich rodicov silnejsi ako laska ku mne... a k bezohladnosti fajciarov, zazila som vo verejnej budove: cakala som na vytah a dosiel jeden pan s cigaretou v ruke. Uz len to ma sokovalo, ze mal tu drzost prist do budovy s cigaretou. Na to dosiel vytah a on sa aj s tou cigaretou trepal rovno dnu. Tak som sa ho spytala, ci to mysli vazne, ze s nou chce ist do vytahu. Pozrel na mna, ze co mna do toho. Tak som si radsej vyslapala 9 poschodi peso, ako by mi mal ten hnus fukat rovno do tvare. A minule mi nejaky dobrak fajciar prepalil cigaretou dieru v kabate. Potesi takto investovat pre nic za nic 4000 do noveho kabata len kvoli tomu, ze niekto ked uz musi fajcit, nepozera kde tu cigaretu prave drzi.
    publikované: 17.01.2007 10:38:01 | autor: Lemy (e-mail, web, neautorizovaný)
  45. Fajciari/nefajciari
    Caute,

    Chcel by som zaujat k tomuto clanku podla mna nezaujate stanovisko. Dovodom preco si myslim nezaujate je ze som bol tuhym fajciarom (20-40cigariet denne) po dobu 8 rokov. Potom som prestal fajcit a viem sa spatne pozriet na vyhody a nevyhody fajcenia/nefajcenia:
    - fajcenie ide do penazi: Fajciari aj nefajciari maju svoj rozpocet/prijem a urcuju priority na co ho minu. V konecnom dosledku minu vsetci len to na co si zarobia. fajciar da na cigarety a vza sa niecoho ineho. Blbe je ked sa vzda niecoho pre svoje deti ale to je charaktere kedze aj nefajciar si moze dopriat nieco ineho ako cigariet na ukor svojich deti
    - fajciari su bezohladni - svojim sposobom je to pravda ale znova je to charaktere, aj ked som fajcil v spolocnosti nefajciarov po ich vyzve ze im to prekaza som prestal.
    - fajciari v praci vyhuluju a nic robia menej ako ostatni - Mozno by to plati ale je to o osobe. Pokial sa nepracuje vyslovene manualne v praci su aj momenty ked sa clovek nemusi hybat ale musi premyslat. A ci pritom sedi na stolicka ako mumia alebo si ide zapalit je to iste.
    - je prirodzenejsie nefajcit ako fajcit. Co z dnesnych aktivit je prirodzene???? Ked pojdete do pralesa a najdete ajzabudnutejsiu civilizaciu co nevie absolutne nic uvidite ze fajci. A tito ludia v zivote nevideli podnik ci cukraren, fajcenie je starsie ako pitie alkoholu ci najstarsie remeslo.

    Co sa tyka restauracii a podnikov. Dovod preco podniky odmietaju zakazat fajcit je prostoreky Fajciari su lepsi zakaznici. Prizanavam ze v restauracii by to mali zakazat. Vseobecne sa ale podniky povazuju za miesta kam sa chodia zabavat ludia pre ktorych je prirodzene fajcit. Preto sa mi zda smiesne, aby ludia co idu do podniku raz za mesiac terorizovali stagastov tym ze sa im tam vyhuluju. Tu vyssie je koment ze je cukraren je kde je draho a stale plno ludi. Ano to je pravda lebo je to cukraren a chodi tam urcita skladba ludi, ktora je odlisna. Dala by sa uplatnit jednoducha rovnica nielen pocet aktualnych fajciarov/nefajciarov v pohostinstve, ale aj pocet dni do mesiace ktore v danom pohostinstve stravia. Alebo aby sa to zjednodusilo treba spocitat vsetkych fajciarov/nefajciarov za vsetky podniky. V pohostistvach sa nebude fajcit len ked to bude zakazane zakonom. Inak ziaden majitel nezakaze vo svojom podniku fajcit z jednoducheho dovodu - zakaznici by presli ku konkurencii. V minulosti sa k tomu pridal este fakt ze na cigaretach v podniku sa dalo pekne zarobit nakolko sa predavali za premrstene ceny. Dnes ti co nechcu aby sa tam fajcilo jednoducho nepredavaju cigarety a ludia tam potom travia menej casu a spravia mesiu trzbu, pripadne po prvej skusenosti beru ten podnik ako poslednu volbu.
    Dalsi dovod preco sa v podnikoch fajci a nikto to neriesi je ze mnohi nefajciari nemaju vyslovene vyhraneny nazor na fajcenie, nevadi im pasivne fajcenie. Je to akysi hybrid ale je to presne ta skupina ludi ktora je rozhodujuca. Lebo po jej pripocitani k fajciarom je to zopar ludi ktori pridu do podniku na 2-3 hodinky raz za mesiac a terorizuju ludi ktorych zivotnym stylom je caste posedenie pri pive, cigarete a debate v podniku.

    - Na druhej strane kvitujem snahy o zakazanie fajcenia na mnohych miestam cim sa vlastne pomaha zavislim obmedzit a postupne prestat s fajcenim.
    - Argumentovalo sa tu aj pravom na zivot co je neporovnatelne pravo s pravom slobody = fajcit. Je pravda ze pasivne fajcenie zabija, ale to iste mozeme povedat o ludoch ktori vlastnia motorove vozidlo, znecistuju prostredie a defacto vytvaraju nam vsetkym lepsie podmienky na choroby a smrt.
    - majitel podniku ma pravo rozhodovat o jeho fungovani. To si myslim ze neplati lebo by sa dalo povedat ze moze varit aj z pokazenych surovin a ked sa niekomu nepaci nech tam nejde, pripadne ze moze ponukat alkohol nezletilim
    - stat na cigaretach/alkohole/benzine vyzbierava nemale financne prostriedky - spotrebne dane*DPH. Ked pride o tieto prijmy zacne neumerne zatazovat ine komodity ktore podla neho vedu tiez chorobam a preto k vyssim nakladom na zdravotnu starostlivost = mastne jedla, kofeinove + CO napoje atd.
    myslim ze riesenim je sprisnenie inych nepriamych nariadeni poplatkov. Fajciari by mali platit 2 nasobne zdravotne poistenie.
    publikované: 12.02.2007 16:11:18 | autor: S (e-mail, web, neautorizovaný)
  46. Chodte vsetci niekam
    Ja si honim 10 krat denne a som nefajciar
    publikované: 01.10.2007 01:22:42 | autor: Onem (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014