Zelenina
Má nízku energetickú hodnotu. Zelenina sa rozlišuje takto:1. okopaniny (zemiaky)
2. hlúbová zelenina (hlávková kapusta, karfiol)
3. koreňová zelenina (mrkva, petržlen)
4. listová zelenina (hlávkový šalát, špenát)
5. cibuľová zelenina (cibuľa, cesnak)
6. plodová zelenina (melóny, paradajky, paprika)
7. lahôdková zelenina (špargľa)
Podľa skladovateľnosti sa rozoznáva zelenina:
- s krátkym časom skladovania
- so strednou skladovateľnosťou
- s dlhou skladovateľnosťou
Ovocie
Podľa štruktúry plodu sa rozlišuje:1. jadrové (jablká, hrušky)
2. kôstkové (slivka, marhuľa)
3. bobuľové (hrozno, jahody, maliny)
4. škrupinové (lieskovce, mandle, gaštany)
Ovocie subtropických a tropických pásem - južné ovocie zaraďujeme do osobitnej skupiny bez ohľadu na štruktúru plodu (banány, datle, figy, citrusové ovocie).
Tie druhy, ktoré sa nedajú dlhodobo skladovať sa konzervujú.
Konzervovanie ovocia a zeleniny
Ovocie a zelenina sa môže konzervovať nasledovnými spôsobmi:1. mrazením - je to najvhodnejší spôsob pretože sa zachováva jeho farba,chuť, vôňa, vzhľad, najviac bpôvodnej biologickej hodnoty.
2. sterilizácia - trvanlivosť sa predlžuje pôsobením tepla. Ovocie a zelenina sa zaleje nálevom a konzervuje sa teplom v hermeticky uzatvorených sklenených alebo kovových obaloch.
3. mliečnym kysnutím - kapusta, uhorky a nakladaná zelenina.
4. sušením - sušené ovocie a zelenina sú výrobky so zníženým obsahom vody.
5. zahusťovaním - medzi zahustené ovocné výrobky patria:
- marmeláda
- džem
6. nakladaním do octu
Komentáre
bla bla