Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Neistota v istote

Človek by si niektorými vecmi nemal byť istý. Napríkad Bohom.

Jedna z hlavných tém v kresťanstve je istota viery. Problematické spojenie! Viera je predsa niečo, čo sa nádeja a teda dúfa v niečo, čo nevie dokázať a teda je tam automaticky prítomný aj prvok neistoty. Práve ten zaručuje, že človek nepodľahne velikášskemu vlastneniu pravdy, nemenným poučkám a neprestane myslieť vo veciach viery... Pochybnosti nútia človeka kráčať po ceste, nie stáť na nej, ani myslieť si, že už je v cieli. Udržujú tak ľudskú ješitnosť v únosnej miere a s človekom, ktorý nemá na všetko odpoveď, sa dá aj rozprávať. V opačnom prípade si človek začne namýšľať, že vlastní Pravdu a začne ju vnucovať ostatným, čiže sa znižuje akékoľvek empatické a tolerantné pochopenie, či aspoň akceptovanie iných názorov ako sú tie jeho a taktiež takýto človek je aj sám manipulovaný tými, ktorý začali myslieť za neho. Istota naozaj zabíja vieru. Myslím, že niečo také ako "istota viery" je obyčajným vymývaním mozgu. 

Horšie je to s neistotou v materiálnej rovine. Neistota v základných životných potrebách ako je bývanie, jedlo, práca, človeka zabíja. Je veľmi ťaké žiť v zlých životných podmienkach a byť duchovne na úrovni. Existuje jediná výnimka, ak si túto cestu človek vyberie dobrovoľne a stane sa žobrajúcim mníchom, či túlavým mystikom. Ak je však materiálny nedostatok nedobrovoľný a človek nemá, kde bývať, či musí stále rozmýšľať ako prežije ďalší deň, ako prežije budúci mesiac, či bude ešte mať na nájom, či bude mať na jedlo, v takejto situácii sa nedá meditovať, ani duchovne rásť a rozvíjať sa. 

Preto by človek mal mať istotu v základných životných potrebách (nejde o miliónovú vilu), aby si mohol dovoliť v duchovnej oblasti neistotu na rozvíjanie svojho vnútroného sveta. 

Človek potrebuje istotu, aby mohol byť neistý...    

                        

Vykričané do sveta | stály odkaz

Komentáre

  1. Eugénia, tak ako neistota v otázke viery človeku bráni
    skĺznuť k presvedčeniu, že je vlastníkom Pravdy s dôsledkami, ktoré popisuješ, tak neistota v materiálnej rovine ho núti aktívne sa o seba a svojich blízkych starať a nemyslieť si, že sa o neho postará (musí postarať) niekto iný (rodina, komunita, štát, eurofondy, OSN, Boh...).
    Aktívny prístup k životu je jadrom západného individualizmu a ten zas zdrojom blahobytu, no i príčinou duchovného vyprázdnenia.
    Východný individualizmus rozvíja vnútorný svet, no odpája človeka od reálneho sveta a je príčinu katastrofálnej materiálnej biedy (Afganistan, India...).
    Ideálna by asi bola kombinácia týchto dvoch prístupov, no takú ešte nikto „nevyšiel“ ;(.
    publikované: 10.08.2006 09:25:18 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ... chybička se vloudila ;(
    ... „nevynašiel“ ;(.
    publikované: 10.08.2006 09:28:24 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  3. no to som tak nemyslela, ze cakat,
    aby sa niekto o mna postaral. Skor som tym len chcela povedat, ze ak chyba pocit zakladnych zivotnych istot, nech uz je to sposobene vlastnou pasivitou, odzbroji to cloveka aj v ostatnych oblastiach
    publikované: 10.08.2006 11:21:26 | autor: eugenia (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014