Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vojna svetov [undomielka]

Dostali sme sa do zlých čias...kasové trháky nám len tak dávajú v telke. Samozrejme pekne poprerušované reklamou. Veď prečo nie.
Kedysi, nebolo to tak strašne dávno, sa všade objavovali chválospevy na nový Spielbergov film – Vojnu svetov. No musí to byť niečo špeciálne. Veď v Amerike to na seba zarobilo cez 400 miliónov!

Spolupráca Toma CruiseaStevena Spielberga znamenala pre svet fanúšikov dobrú správu. Totiž Minority Report bola ukážková práca. I keď, pre bežného diváka nezvyknutého na tento žáner, možno trochu silná kávička. Ale tí „neortodoxní“ fanúšikovia sci-fi žánru sa potešili. A tu si Spielberg prišiel s adaptáciou knihy. Knihy H. G. Wellsa z prelomu 19.-teho a 20.-teho storočia. Vraj rozhlasová adaptácia spôsobila paniku. To muselo byť teda žúžo....

Určite si každý spomenie na Deň nezávislosti, ukážkový katastroficko-patriotistický kúsok. Will Smith si zapreteká s emzákom a potom ho ešte aj nakope. Nastúpi do emzáckej lode, za pár minút sa ju naučí ovládať a zachráni svet pred kobylkami z galaxie. Žeby vojna svetov bola to isté len s ružovými okuliarmi? Veď hlas ľudu si všimol podobnosť s Wellsom...

Ale pekne späť k veci. Žiadne lietanie na lodiach nebude. To nie je štýl Toma Cruisea. On predsa rád behá. (Existuje vôbec film, kde by nebehal??)

Klasický začiatok. Tom je obyčajný robotník. Ex-manželka (Miranda Otto) mu donesie na víkend deti – puberťáka a desaťročnú princezničku (nik iný ako slávna Dakota Fanning). Neviem prečo, ale čakám od nej hlášku „I am no man.“ Ale toto nie je bitka na Pelenorských poliach... K deju. Príde búrka. Úžasné čierne mračná, vetrisko a blesky. A tu sa naskytá otázočka: Prečo vietor fúka opačným smerom ako idú mraky? Búrka náhle ustane. Ale blesky si to stále udierajú. „Neboj sa. Blesk udrie len raz na to isté miesto.“ Samozrejme, že blesky neprestajne udierajú na to isté miesto. Niečo nebude v poriadku.

Tom sa vyberie ako muž činu na miesto dopadu. Okolo hlúčik ľudí. No dobre tak masa. Je to jediná scéna s kostolom, čiže tí s lepším zrakom si mohli všimnúť Channinga Tatuma (ako boya z the church scene). Prečo sú tie kamene studené? Veď by mali byť horúce... A zrazu sa zem začína rozoberať. O-ou. Zbohom kostol, zbohom ulice. Vitaj monštrum z útrob zeme, čo nás chceš pozabíjať...

Tom beží(!!) domov po rodinu, rozhodne sa ísť k ex domov. Nie sú doma, ako býva zvykom. Ustelú si v pivnici. Uprostred noci sa začnú diať prapodivné veci... No teda, v dôsledku silného magnetického impulzu je všetka elektronika v ťahu, padne lietadlo. Ako naschvál práve na ten dom. No tak sa rodinka vyberie autíčkom do Bostonu, za starou matkou. Je jasné, že iba ich auto funguje, pretože Tom je natoľko zručný, že prišiel na chybu...

S autom ďaleko nezájdu. Stačí zbraň a radšej pôjdu pešky. No ani to však nie je med lízať. Je zjavné, že celý svet je obliehaný. Puberťák sa rozhodne ísť s armádou. Tom ho nechá ísť... Vezme malú a hľadá skrýšu. No ani to ho nezachráni pred monštrami. Chytia ich. Ale Tom sa nedá. Šup ho jeden granát a ako sa veci rýchlo menia. Z lovcov sa stávajú lovení.

Monštrá z ničoho nič prestávajú fungovať. Samé padajú. Prečo? Čo sa im stalo? Veď to nemôže byť také jednoduché!! Ale hlavne, že Tom sa dostáva za svokrou a ex. Všetci živý, jej nový manžel a dokonca aj puberťák sa tam nejako dostavil. Okrem záchrany sveta sa teda nič nestalo. Ani happy end. Ako to?? Americký film bez happy endu? Nonsens.

Poviem pravdu. Očakávala som oveľa viac. Začiatok mal dobrý nádych. Strach, hrôza, nevedomosť... Normálne že som sa bála. Perfektná psychologizácia postáv. Ale ako sa film blížil k vyvrcholeniu, ušla mi pointa. Prečo vlastne tie stroje požierali ľudí? Toľko nevypovedaných otázok... Ak by som mala porovnať s Dňom nezávislosti, určite by vyhral Rolland Emmerich nad Stevenom Spielbergom. Ale to je len môj skromný názor...


Recenzie | stály odkaz

Komentáre

  1. mne sa pacilo...
    pozerala som to davnejsie, ked som sa chcela len tak bez rozmyslania uvolnit, takze ma nesklamalo... :o) a okrem toho, toma cruisa ako herca mozem :o)
    publikované: 21.03.2008 22:58:18 | autor: amalka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. zdielam nazor autora
    ten film nestal za vela.
    ale k zaciatku som este chcela dodat: ak nieco v americkych kinach zarobi majland, to este neznamena, ze je to fakt dobre.
    americkeho divaka zrejme bavi nieco trocha insie, nez by zaujalo nasho. americky divak vacsinou nerozmysla nad nelogickostou, ktora sa zavse v takych filmoch objavi. vidi svojho hrdinu a vymakane efekty. ostatne ide bokom. skratka vyratane na efekt, ako chlapcenska hudobna skupina. alebo dievcenska. :) kvalita hudby o nicom, ale prilaka masy. ved o to aj ide.
    komercak.
    publikované: 21.03.2008 23:23:20 | autor: lupa (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ja myslim tiez
    ako nahle zacali tie tripody vysavat ludi(a to dost nechutnym sposobom), co bolo asi v polovici filmu, zacala som rozmyslat, ze okrem toho, ze nam ukazali dakych emzakov a daku paniku, sme vobec neprisli na to, preco sa to deje, od koho sme to schytali a ako tomu zabranit. a potom akoze dobehol a oni zacali umierat... to co? de je pointa?
    publikované: 22.03.2008 12:02:46 | autor: trill (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Vojna svetov
    tri-pody a zelení mužíci v nich začali padať, pretože ich telá neboli uchránené voči tomu, na čo si ľudské telá vypestovali odolnosť počas celej svojej evolúcie a to - mikroorganizmy(baktérie, atď.)
    Mne sa na tom filme práveže páči, že nám hneď nepodáva informácie ako na striebornom podnose, neobjavil sa tam žiadny vtipný a inteligentný prezident USA, uletený a mierne asociálny vedec, alebo nabúchaný a šikovný vojak.
    Je to cesta obyčajného chlapa, ktorý ani poriadne nevie čo robí, a jeho rodiny, ktorá tiež nie je ideálna.
    Je to o zdolávaní prekážok a prekonaní seba samého v tých najabsurdnejších situáciach. No nie je obrovský stroj z vesmíru, ktorý vysáva krv z ľudských tiel absurdná predstava? Áno, je...A ako by v nej reagoval obyčajný človek? Možno aj presne takto...
    Celý film ma držal v napätí a očakávaní ďalšieho deja, no posledných 15 minúť som sa film niesol v duchu rýchleho ukončenia.
    No konečnú myšlienku to má zaujímavú, taká sa v katastrofákoch ešte neobjavila. Tentokrát konečne nad mimákmi zo širokého vesmíru nezvíťazili ľudia(konkrétne amíci, vivat 4.júl...), ale popasovala sa s nimi sama príroda, ktorá opäť uviedla pozemský svet do rovnováhy.
    publikované: 22.03.2008 16:58:55 | autor: TEMPESTAS (e-mail, web, autorizovaný)
  5. nejasnôstka
    mimozemšťania nemali obranu pred mikróbama(v pohode) ale prečo zrazu trojnožky nemali štíty? veď sú to stroje a nie živé organizmy
    publikované: 24.03.2008 16:50:25 | autor: adamko (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. nejasnost
    ...v tom filme bolo v niektorých pasážach vidieť, že tripody sú založené čiastočne na organickej báze. Napríklad keď boli aj s dcérou v pivnici v tom dome(niekde v 3/4 filmu) a chápadlo s tripodu zmerčilo jeho dcérku, tak Tom Cruise zobral sekeru a zaťal do toho chápadla, ktoré sa očividne chovalo ako živé. Ďalšou vecou je, že tripody boli neaktívne až pokiaľ ich neosídlili mimáci. Vysvetlenie, prečo tripody neobjavili ľudia mohlo byť aj to, že sa tvárili organicky.
    publikované: 25.03.2008 20:40:27 | autor: TEMPESTAS (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014