Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nesúdim, netrestám a nevynášam rozsudky

........Second hand Milana Markoviča.......
Opäť sa zjavila správa, že neznámi vandali poničili pomníky na židovskom cintoríne. Ktosi odtiaľ videl utekať zopár mladíkov. Nejde mi len o odsúdenie, k zamysleniu ma núti otázka, kto sú tí ľudia a najmä čo ich asi motivuje k takejto činnosti.

Dá sa odpovedať: vandali, úbožiaci, zbabelí protestovať pred živými, sa vyvršujú na mŕtvych, lebo ich považujú za symbol čohosi, čo nemôžu pochopiť, čo nepoznajú, lebo ani poznať nechcú. Uverili vo svoju nadradenosť, nevediac nič o vojnovom utrpení, o hrôzach holocaustu, o horách zavraždených ľudských tiel pred spaľovňami. Mnohí z nich nevedia o koncentračných táboroch, ba uverili nehoráznemu tvrdeniu, že nič také neexistovalo. Tých ľudí nikto nevychoval, nikto ich nič nenaučil. A v lese predsa nevyrástli. Mali svojich rodičov, mali učiteľov. Jedni aj druhí ako keby neexistovali.

Čudný by bol mladý človek, keby neprotestoval. Proti móde, proti spôsobom a rečiam starších, proti poučkám, proti konvenciám. Prečo nie? Ale že by mu mohli unikať základné životné hodnoty? Čosi o pokore, tolerancii a úcte k ľuďom a k vlastnej histórii by vedieť mohol. A mal by mal vedieť rozoznať pravdu od lži.

Viem, je to teória. Čerta starého ja sám viem, čo je dnes pravda v Iraku, v Afganistane, v Amerike alebo v našich vládnych kruhoch. Ale možno aj preto, že veľa toho neviem, nuž tak nesúdim, netrestám, nevynášam rozsudky. Ako tí mladí nevycválanci na ktoromsi židovskom cintoríne.

 Milan Markovič


Second hand Milana Markoviča | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014