Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Konzervatívny inštitút, Masarykova busta a čo na to ja+fotky

Chceme Masarykovu bustu na Vajanského nábreží?

Dostala som pozvánku na besedu práve v deň emdéžet a tak som si ju dala ako darček hoci som spočiatku pochybovala, či to bude darček. Takto to tam vyzeralo, v tom superkonzervatívnom inštitúte...pekne.

 

Na úvod bol príhovor troch historikov na tému TGM. V zásade šlo o to ozrejmiť ale aj obhájiť prínos TGM pre slovenský národ. Kasička pri stolíku s prezentačnými hárkami bola vcelku namieste, vedela som, že beseda bude za účelom inteligentného pohádania sa o právoplatnosti dôvodu umiestnenia  pamätníka Tomáša Garriguea Masaryka.

Radovan Kazda  uviedol  besedu poukázaním na drobný paradox, že konzervatívny a pravicový inštitút chce postaviť pamätník politikovi inklinujúcemu k ľavičiarstvu.  Môj protiargument: Ak niekto čítal kompletný príbeh života TGM s čiernobielou optikou, nemôže správne pochopiť  monštruóznosť spôsobu ako sa jeden politik dokáže z vidieckych pomerov dopracovať do salónov Washingtonu a Paríža... Tatíček bol totiž nielen ľavicový boľševik  ale i buržoázny revolucionár.  Svoje politické smerovanie vždy vytiahol zo skrine ako sezónne oblečenie.

Historici pán Holčík, Milan Zemko a Dr.Palkovičová dali k lepšiemu  niektoré detaily zo života TGM, ktoré by mali nasvedčovať  čosi o pozitívnom prínose TGM.  Historička hovorila o osobnom vklade TGM pri koncipovaní  Pittsburgskej  dohody vynechávajúcej autonómiu Slovenska, čo mi nie celkom sadlo do zámeru  zdôvodniť umiestnenie sochy TGM niekde k stĺpu československej štátnosti na Vajanského nábreží...   

Neskôr ktosi vytiahol protiargument, že vraj TGM po podpise Pittsburgskej dohody bojoval proti jej zneniu, čo znie mojim ušiam zmätočne. Historik sediaci v auditóriu si vypýtal mikrofón aby sa vyjadril takto v prospech busty  pozabudnúc uviesť dokument, z ktorého by to bolo vyplývalo.

Boli naťuknuté niektoré sporné otázky, ktoré by mohli vytvoriť profil  indiferentného  prezidenta voči Slovákom. Napríklad: TGM vedel hovoriť lepšie slovensky ako česky, mal rád Slovensko lebo chodil do Topoľčianok, umožnil „svojím nezáujmom“ o problémy na Slovensku aby sa rozvíjal slovenský jazyk a používal ako rovnocenný úradný s českým.  Môj protiargument: Tu sa nejedná o nezáujem alebo záujem, tu sa jedná o konsenzus medzi Čechmi a slovenskými politikmi, ktorý prenechal riadenie vecí na Slovensku slovenským politikom na čele s Vavrom Šrobárom.

Bol napadnutý čechoslovakizmus, ktorý stál v pozadí zrodu jednotného Československa a jeho vlastným otcom bol Masaryk. Tento fenomén, ktorý stál pri kolíske ČSR bol vysvetlený kýmsi tak, že Masaryk vytvoril tézu o jednotnom politickom národe československom. Nemal to byť národ  ponímaný geneticky ale politicky, aby bol plnomocný vytvoriť štát a vytvoriť protiváhu vtedy veľkej nemeckej 3,5 miliónovej národnosti .

Ďaľšia námietka proti napadnutiu čechoslovakizmu sa niesla v znamení vysvetľovania, čo  značilo pred zrodom ČSR slovo „národnosť“.

Slovo národnosť´= nationality. Nationality značí občianstvo či štátna príslušnosť.

Môj protiargument:  Nationality ako označenie štátnej príslušnosti vzniklo v zemiach, kde boli aj sú národné štáty, u ktorých sa dva pojmy  národnosť a štátna príslušnosť preto zlievajú do jedného pojmu. Ak použil Masaryk slovo nationality vo vzťahu k mnohonárodnému štátu, použil ho na tú dobu možno aktuálne avšak nesprávne, dnes už nevieme či naschvál či z nedostatku inej klasifikácie toho pojmu.    

Ďaľší veľmi prípadný argument v prospech čechoslovakizmu padol v tom zmysle, že tento politický smer vznikol v Bratislave v slovenských kruhoch, kde sa vzhliadalo k slovanskej jednote na čele s Ruskou monarchiou odzrkadlenej v  Kollárovej Slávy dcére a inde. Môj protiargument:  V čase konštrukcie ČSR už boli dávno prekonané tieto romantizujúce a zúfalé pokusy o záchranu Slovákov, ktoré boli nápadom intelektuálnej elity a masa národa slovenského o ňom v roku 1918 už dávno nevedela. Slavianska jednota bola v tom čase politicky zabanovaná, keďže cárske rusko ako možná vedúca sila rezignovalo na vodcovskú úlohu vo svetovej politike.

Posledný zaujímavý argument, ktorý som si zapamätala, bol proti buste. V auditóriu sediaci historik dal info, že Vajanský sa ku koncu života veľmi pohádal s Masarykom a vcelku ostro napadol jeho úlohu pri podpise Pittsburgskej dohody. Vajanskému sa nepáčilo, že Masaryk nedodržal akýsi dohovor medzi ním a slovenskými politikmi...preto busta TGM na Vajanského nábreží  je nepatričná.

Nuž, mne to vychádza tag, že TGM nech bol aký bol, prispel výrazne a neprehliadnuteľne vďaka svojmu taktizovaniu, diplomatickým vytáčkam a ústupkom k tomu, že Woodrow Wilson odobril vytvorenie ČSR.

Preto si myslím, že jeho busta k pomníku štátnosti patrí ako rozoklaný chvost k českému levovi.


čokomilka   

 

 


MIŠ-MAŠ | stály odkaz

Komentáre

  1. Ne/pravdivá pikantéria (nielen) k Masarykovi:
    publikované: 10.03.2010 14:07:33 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Neviem, ci je to nepravdivé...historická pikantéria ukazuje, ako sa
    bojovalo vtedy..tak sa bojuje aj teraz, vid. Clintonova aferka s Lewinskou.
    publikované: 10.03.2010 14:20:26 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Našababička je úplne obyčajná
    ženská so svojským slovníkom, takže ak niekomu stavajú sochu alebo pomník, kľudne povie "No aby sa neposrali!"... ale dnes náhodou prišla na debatu pri jednej zdravotnej a začala politizovať práve na tému Masaryk. A prišla k záveru, že je to jeden z mála ľudí, ktorí si sochu na Slovensku zaslúžia... a keď to povie Našababička, tak je to asi pravda...
    publikované: 10.03.2010 14:25:00 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Keby sa na ne/pravdivosť tejto pikantérie prijímali stávky...
    tiež by som vsadil na to, že je pravdivá, práve preto, že v politike je tento spôsob boja štandardný. Pre príklady nemusíme chodiť až do Bieleho domu, stačí si spomenúť na kauzu Rakús-Mečiar.
    publikované: 10.03.2010 14:30:11 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Čokomilka...
    bežní ľudia nevidia dosť do hĺbky, spolieham na fundovaných, že neurobia pakovinu. Mne sa pred múzeom páčil lev, škoda je ho.

    Linky u mňa mi nevadia, teraz je taká divná situácia na pravde; čo sa im to vymklo z rúk?! Nechce sa mi tam zasa šaškovať s heslami, keď oň o chvíľu zasa prídem...
    publikované: 10.03.2010 15:02:41 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  6. To su zaujimave veci stymi babickami.
    Udrzanie moci v politike je kruta vec. Tiez neviem, ci bolo az take surne a akutne potlacit narodne zmyslajuceho politika, zrejme pouzit ciste postupy bolo pre TGM prilis tazke. ale vela ma na svedomi Benes, nikdy nevedno, co skrslo v koho hlave, ci TGM alebo jeho.
    publikované: 10.03.2010 15:06:50 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Dakujem, Lasky, dufam, ze sa to nezopakuje uz.
    V kazdom pripade, dobre, ze som si nemazala tento blog.
    publikované: 10.03.2010 15:08:41 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Mataharina babička má pravdu.
    Nepatričnejšie než umiestnenie busty TGM na Vajanského nábreží mi pripadá skôr argumentovanie proti opierajúce sa o spory medzi Vajanským a Masarykom. Keby sa uplatňoval takýto meter dôsledne, to by každý národ musel mať x oddelených panteónov svojich najzaslúžilejších osobností. Veď názorové spory a osobné animozity sa nevyhýbajú ani príslušníkom intelektuálnej či politickej elity. Je to ľudské, je to prirodzené, inak to ani nemôže byť.
    publikované: 10.03.2010 15:09:13 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Racan,neviem, co to bola za kauza, Rakus/Meciar.
    nebolo to o paranoidnom chovani<>?
    publikované: 10.03.2010 15:10:46 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Kauza bolo možno neprimerane silné slovo.
    Šlo o verejné spochybňovanie duševného zdravia V. Mečiara ľuďmi okolo psychiatra Rakúsa.
    publikované: 10.03.2010 15:29:00 | autor: Racan (e-mail, web, autorizovaný)
  11. ahaa.
    Trochu ci viac paranoje byva v tychto kruhoch zvykom. mslim, ze tam plati priama umera s vyskou bankoveho konta .
    publikované: 10.03.2010 15:31:34 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  12. spochybnuje tu
    niekto dusevnu zdravost meciara?:-)
    publikované: 10.03.2010 22:12:51 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014