Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Požičiavajte si s rozumom - všeobecne


Predovšetkým v predvianočnom čase je veľmi dôležité pripomenúť si, akým spôsobom sa správať. v prípade, že si chceme požičať peniaze u niektorého z poskytovateľov úverov alebo pôžičiek.


  • Základné odporúčania, ako by sa mala finančne zodpovedná domácnosť správať:
 - Každá domácnosť má mať vytvorenú finančnú rezervu. Tá by mala byť vo výške 5-tich násobku čistej mzdy alebo troch násobku hrubej mzdy živiteľa rodiny. Nie je dobré túto rezervu použiť na nákup vianočných darčekov.  Ak sa človek rozhodne zadĺžiť v predvianočnom období na nákup vianočných darčekov, je potrebné premýšľať nad tým, aká bude dĺžka splácania. Pokiaľ dôjde k dlhu na obdobie viacerých rokov, možno predpokladať, že budú úvery na ďalšie vianoce len pribúdať a ľahko sa tým dá dostať do tzv dlhovej pasce.

- Nie je dobré si vziať úver na vec, ktorej životnosť je kratšia ako doba splácania. Nie je príliš zodpovedné vziať si úver napríklad na dovolenku. Naopak zaobstarať si chladničku, ktorej životnosť je niekoľko rokov ak jej splatenia dôjde v poriadku mesiacov, možno povedať, že sa jedná celkom o správne a zodpovedné rozhodnutie.


  • Ak sú zvážená všetky odporúčania a rozhodli ste sa využiť pôžičky na vianočné darčeky, potom nezabudnite na pár ďalších dobrých rád:

- bankové úvery sú lacnejšie ako nebankové

- účelové úvery (na konkrétnu vec) by mali byť lacnejšie ako neúčelové

- nevyhnutnosťou je výber vhodného produktu pre zadlženie (napr. kontokorent nie je vhodným produktom na obstaranie chladničky)

- výber vhodného veriteľa - odporúčame výber známeho a veľkého veritelia, o ktorom si môžete vyhľadať dostatok informácií a ktorý napr zverejní svoje kalkulačky, obchodné podmienky, alebo zmluvy na svojich webových stránkach a vy tak už dopredu môžete získať dostatok informácií.

- v prípade, že zvažujete úver v nižšej hodnote, napr 500 EUR, potom nepochodíte u všetkých bankových subjektov, pretože tie sa špecializujú na úvery vo vyššej hodnote. V týchto prípadoch je nutnosťou využitia ponuky nebankového subjektu.



Zdroj: Exekúcie

- pre viac informácií Exekúcie - Oddlženie


Exekúcie - Oddlženie | stály odkaz

Komentáre

  1. Páčia sa mi tieto rady
    z ameriky :D :D :D
    Sorry, ale zamyslel si sa, za aký čas si dokáže slovenská rodina urobiť takú rezervu?
    Mne to vychádza na takých 10 rokov... len si to vypočítaj - potrebuješ výplatu na:
    nájomé
    voda plyn elektrina
    šklolné (to nehovorím o malých deťoch - sunar, plienky a spol...a vytrhneš si aj posledné tri vlasy na hlave čo máš)
    nech nežerem - benzín do auta, alebo mesačníky na dopravu
    zábava - kino, bageta, kľúčenka v tvare pštrosa - lebo je pekná a stojí len euro..
    internet
    telefóny (ty, manželka, dieťa...) - faktúry, kredit aj samotný telefón
    určite chceš aj 600 programov v tv
    k tomu nejaké časopisy, jak odborné tak zábavné, denná tlač...
    a keď si to spočítaš, zistíš v tom lepšom prípade, že v deň výplaty ti ostalo 5€ ktoré si môžeš odložiť k tomu svojmu 5-násobku...

    A to som nepísal nič o všelijakých pôžičkách, debetoch a povolených prečerpaniach, ktoré má každy...

    Na slovensku musíš nájsť iný systém ako byť zabezpečený, ak prídeš o príjem a nie takéto pseudorady, ktoré platia pre američanov s 3000 dolárovými výplatami.
    publikované: 18.06.2013 21:02:15 | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Těžké rozhodnutí
    Dobrý den,
    přesně jak říkáte, kdybych se tenkrát rozhodoval rozumem, mohlo být všechno jinak. Kérka asi za 25 000 Kč prostě musela pryč. Dlouho jsem si nevěděl rady, kde to nechat udělat, protože byla fakt velká a bál jsem se bolesti. Nakonec jsem dostal tip sem: https://odstraneni-tetovani-laserem.cz/ a dopadlo to dobře.
    Ale rozhodně používejte rozum, jinak to špatně skončí. Já přišel jen o investici.
    publikované: 30.09.2021 20:07:48 | autor: Luboš Dostál (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014