Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pán emeritný arcibiskup Róbert Bezák, stále máte moje sympatie!

... a pevne verím, že nielen moje...

Od 2. júla 2012,  kedy pápež Benedikt XVI. odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy,  uplynulo už pomerne dosť času, ale na Slovensku stále  existuje veľa veriacich,  ktorí tento krok pápeža akosi nechápu. Ani mne to nie jasné, o to viac, že hoci som sa s emeritným arcibiskupom  Bezákom nikdy osobne nestretol a poznám ho len  z verejnoprávnych a katolíckych médií, od začiatku mi tento pán bol  a stále je veľmi sympatický. Čím si ma získal?

1.Napríklad hneď tým, že jeho biskupská barla bola z dreva a už na prvý pohľad pripomínala,  že jej nositeľ chce byť skutočným pastierom zverených mu veriacich. 

2. Nekonvenčným  zjavom, prirodzeným vystupovaním, zrozumiteľným slovným prejavom, znalosťou  problematiky radových veriacich a snahou ukázať veriacim, že hoci život na zemi nie je ľahký, oplatí sa ho žiť podľa zásad Desiatich Božích prikázaní.

3. Tak ako väčšina veriacich, aj on  prežil tvrdú školu 40 ročnej socialistickej „výchovy“ tu, medzi nami  na Slovensku a preto asi zvolil aj iné, možno, že pre tých zvonka, revolučné metódy pôsobenia na veriacich. No fakt je neodškriepiteľný – na Slovensku si nimi získal mnohých a nielen veriacich. 

4. V mojich očiach je  to spravodlivý človek,  a takým chcel zrejme byť aj ako arcibiskup nielen vo vzťahu k veriacim,  no spravodlivosť zrejme očakával  aj od svojich nadriadených, čo sa mu podľa mňa stalo pri výkone jeho vysokej  funkcie osudným.

V tejto súvislosti    veľmi nepríjemne zaskočilo 8.11.2012 publikované stanovisko pápeža Benedikta  XVI. v ktorom sa ako dôvody odvolania arcibiskupa Bezáka uvádzajú tieto skutočnosti: ... „Starostlivo a vecne som sa oboznámil s vážnou a znepokojujúcou situáciou a po dlhej modlitbe nemohol som sa vyhnúť povinnosti, vyplývajúcej z lásky, obnoviť medzi vami účinnú kolegialitu a usporiadané pastoračné riadenie v trnavskej arcidiecéze, v autentickom duchu II. vatikánskeho koncilu, ktorého 50. výročie otvorenia si pripomíname práve v tomto roku“  napísal pápež v liste, ktorý na tlačovej besede zverejnili predstavitelia cirkvi.

Osobne by som v takom stanovisku hľadal skutočné dôvody, ktoré  by veriacich na Slovensku úplne bez pochýb presvedčili, či  odvolanie bolo správne alebo nie. A tie som tam nenašiel. Napríklad veľmi rád by som vedel prečo :

1. Slovenské cirkevné autority, ak vedeli, že arcibiskup Bezák vraj nekoná tak, ako mu ukladá kanonické právo, ho na túto skutočnosť dôrazne neupozornili sami, ale čakali až na pápeža?

2. Pápež predtým, než arcibiskupa Bezáka odvolal  z významnej funkcie, ho osobne nevypočul o to viac, že ho o to arcibiskup sám prosil?

3. Majú mnohí veriaci stále žiť v neistote a nevedomosti,  čí náhodou bezhranične neverili svojmu najbližšiemu duchovnému  otcovi, ktorý si to podľa postojov najvyšších  slovenských cirkevných autorít asi ani nezaslúžil? 

Napriek mnohým pretrvávajúcim nejasnostiam okolo odvolania arcibiskupa a nespočetným nezodpovedaným otázkam,  som neprestal pochybovať o osobe  emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka. To, že je to správny chlap  s rovnou chrbtovou kosťou,  podľa mňa  dokazuje aj to, že ani teraz, keď je momentálne v nemilosti pápeža sa neznížil k intrigám. Áno, aj to je na Slovensku niečo neslýchané!

Všetkým prajem príjemný deň. doko


Religiozita | stály odkaz

Komentáre

  1. P. Bezak
    Nie som veriaci, desť Božích však poznám, arcibiskup Bezák ich zavádzal do praxe, robil to čo na Slovensku chýba, začal som veriť že cirkev pomôže tejto spoločnosti. Rýchlo ma Bezákoví kolegovia vyviedli z viery. Peniaze a temnota v mysliach ľudí je to čo uznávajú. Toho jeho predchodcu Sokola /vajčiaka/ poznám osobne zo Serede aj z Trnavy. Hmotné statky mu celý život zatemňovali mozog. Dokazujú vytrvale že cirkvy nejde o veriacich.
    P. Bezáka za prezidenta a ľudia začnú veriť v dobro!
    publikované: 13.11.2012 19:19:34 | autor: Pavol Bada (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014