Strukoviny
Obsahujú okrem škrobu a tuku veľké množstvo bielkovín, a preto majú vysokú výživovú hodnotu.Najdôležitejšie druhy strukovín sú:
- fazuľa
Môže byť:
a, biela
b, škvrnitá
c, rôznofarebná
- hrach
Najznámejší je obyčajný a cukrový hrach.
Do obchodu sa dodáva:
1. lúpaný
2. nelúpaný
a, celý
b, polený
c, zlomkový
Podľa farby:
a, žltý
b, zelený
c, farebná zmes
- šošovica
Môže byť:
a, ružovej farby
b, zelenkastej farby
c, hnedastej farby
d, škvrnitá
- sója
Pre ľudskú výživu sa používajú odrody s veľkým guľatým zrnom, žltej alebo
jasnozelenej farby.
Okopaniny
Patria sem zemiaky, ktoré sú jednou z najrozšírenejších potravín a po pšenici sa pokladajú za najdôležitejšiu kultúrnu plodinu.Podľa vegetačnej doby a zberu sa rozoznávajú:
1. rané
2. polorané
3. poloneskoré
4. neskoré
Podľa upotrebenia sú zemiaky:
1. sadbové
2. stolové
3. priemyselné
4. kŕmne
- nepríjemný zápach
- chuť od insekticídnych prípravkov
- mokrá hniloba
- choroboplodné zárodky
- môžu obsahovať solanín
Komentáre