Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Strukoviny a okopaniny

Strukoviny

Obsahujú okrem škrobu a tuku veľké množstvo bielkovín, a preto majú vysokú výživovú hodnotu.
Najdôležitejšie druhy strukovín sú:
- fazuľa
Môže byť:
a, biela
b, škvrnitá
c, rôznofarebná

- hrach
Najznámejší je obyčajný a cukrový hrach.
Do obchodu sa dodáva:
1. lúpaný
2. nelúpaný

Podľa tvaru môže byť:
a, celý
b, polený
c, zlomkový

Podľa farby:
a, žltý
b, zelený
c, farebná zmes
- šošovica
Môže byť:
a, ružovej farby
b, zelenkastej farby
c, hnedastej farby
d, škvrnitá
- sója
Pre ľudskú výživu sa používajú odrody s veľkým guľatým zrnom, žltej alebo jasnozelenej farby.

Okopaniny

Patria sem zemiaky, ktoré sú jednou z najrozšírenejších potravín a po pšenici sa pokladajú za najdôležitejšiu kultúrnu plodinu.
Podľa vegetačnej doby a zberu sa rozoznávajú:
1. rané
2. polorané
3. poloneskoré
4. neskoré

Podľa upotrebenia sú zemiaky:
1. sadbové
2. stolové
3. priemyselné
4. kŕmne

Chyby zemiakov:
- nepríjemný zápach
- chuť od insekticídnych prípravkov
- mokrá hniloba
- choroboplodné zárodky
- môžu obsahovať solanín

Tovaroznalectvo | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014