Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Som rukojemníčka

teda, mala som inú predstavu...

O tom, byť rukojemníčkou, mám veru také romantickejšie vízie. Akože si ma vyberie strašne krásny zločinec, z ktorého sa vykľuje spravodlivý bojovník za ľudské práva.... veď poznáme to, akčné filmečky s happyendom...

Ale skutočný život zabúda na romantiku, tak som sa stala, aj s vami, rukojemníčkou doby, lekárov a vlády. A veru, nemám chuť pátrať  po hrdinovi, lebo tu sa žiadny nekoná.

Kedysi, keď ste si chceli vybrať operatéra, ktorý vám určite dobre odoperuje boliestku, platilo sa do vrecka. Niektorí pacienti predom, niektorí až zadom, teda po úspešnej operácii. Tento príjem sa stratil možnosťou oficiálneho platenia voľby lekára priamo organizácii. A tie idú potom... neviem kam. Keď ste chceli byť  na samotke izbe, platilo sa tiež niekomu do rúčky, teraz sa platí za tzv luxus opäť organizácii. Platilo sa prednostné vyšetrenie, termíny a iné. Nuž, teraz sa stratili  vreckové príjmy a lekári zistili, že ich oficiálne platy sú nízke. Sú, nehádam sa, lebo dlhoročné štúdium, ktoré sa lekárom nekončí v podstate do konca života a vedomosti zaplatené byť  majú a fertich! Ale mne sa nepáči, že pacienti, v podstate ich zdroj obživy sa stali rukojemníkmi...

Akútne prípady sa nemusia báť, bude im poskytnutá starostlivosť. Slepáky, pôrody, úrazy sa teda nemusia stresovať... Ale čo je ďalej akútny prípad? Nádor, ktorý tlačí orgány a znehodnocuje život pacienta a je konečne po dlhých vyšetreniach zdiagnostikovaný, patrí medzi plánované operácie alebo medzi akútne prípady?... Žlčníkové kamene, ktoré vyvolávajú bolestivé záchvaty, budeme ešte pár mesiacov tlmiť liekmi, pacienta necháme na PN alebo ho budete považovať za prioritu a zbavíte ho trápenia? Čo na tom, že je to napríklad mama rodiny alebo tatko živiteľ?

A  nejde tu o štvanie lekárov zhora len preto, aby konečne mohli dokončovať rušenie niektorých nemocníc, či kliník? Teraz už nebude na vine vláda, že na Kramároch, či inde, sa zrušia niektoré oddelenia, pekne budú na vine štrajkujúci lekári, ministerstvo  si pomädlí ruky. To nie my, to oni! Ukážu prstom na dochtorov, ktorí im sadli na lep, ktorí zostanú dobrovoľným odchodom na ulici.

A ešte otázka: Poznáte nejakého lekára, ktorý v rámci štrajkovej hromadnej výpovede pracuje v Nemocnici Ministerstva vnútra????

Veľmi pevné zdravie vám praje Mata Hari...


zdravotnícke okienko | stály odkaz

Komentáre

  1. mh,
    zda sa,ze je to cele moc prakticky vymyslene.rusia sa oddelenia,rusia sa nemocnice,kliniky,tak co s prebytocnym personalom?na ulicu,bez odstupneho,no coby nie,celkom schopna konspiracia:-)
    priznam sa,ze mne hlava neberie,co sa to deje,mali by sme sa kuknut,kto je tym,kto na to doplati a kto je tym,komu z toho plynie,alebo vyplynie profit.potom by to mohlo byt jasnejsie...:-)
    publikované: 29.11.2011 19:58:13 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Bonnie
    to se nikdo nedozví, ty múj kvítku medoví....:-)).. teda, my sa to nikdy nedozvieme....
    publikované: 29.11.2011 23:00:27 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  3. coby nie,
    dozvieme a niektori to uz aj vedia,ale je a bude nam to prd platne,lebo to sa deje dnes a denne a bez postihov
    publikované: 29.11.2011 23:13:10 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Matahari
    rukojemníkmi sa právom cítime...!- vláda s nami manipuluje ...-urobí všetko pre to,aby bolo poľa nej...aj keď to bude proti obyvateľom.:-(
    Zmenili narýchlo Ústavu,aby mohli ďalej vládnuť,vyhlásili núdzový stav a p.Radičová zoberie aj dve funkcie vo vláde !...=zneužívanie moci !
    publikované: 30.11.2011 08:00:01 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. A čo nezamestnaní...
    Ked skončí núdzový stav, tak pekne krásne pôjdu lekári na úrad práce (okrem niektorých vyvolených ktorých nemocnice ukecajú). Neviem či sebaobetovanaie bolo to čo chceli. Ak chceli poukázať na zlé fungovanie ZS tak už to všetci určite vieme...
    publikované: 30.11.2011 11:28:02 | autor: skinner (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Vláda - skinner
    a to nie len teraz...hasí požiare a zároveň zakladá nové...
    publikované: 30.11.2011 12:33:31 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  7. eva
    mmmmmmm
    publikované: 30.11.2011 13:27:13 | autor: eva (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. rukojemnici rukojemnicky rukejemnicata...nechodte na skalu co je hodne spi...
    matahari - slniecko dni na tomto Blogovom portale...

    vsetci sme rukojemnici ... jedneho vola kt. mi pripomian Ondrasa machulu z kukucinovho diela Neprebudeny ...zriaduje 24 hodinove horuce linky...pre pacientov...pytajte sa cim som v praci...

    prosim volajte tam a pytajte sa od 00:00 do 03:30 na to či som v praci... to su moje najoblubenejšie hodiny v UPS --- a okrem toho milujem pacientov o 04:30 ...


    u nas v nemocnici je stav krizovy...nema kto uspavat a nema kto operovat...ale Ondras machula stale tvrdi ze je vsetko v poriadku...

    Neprebudeny ... J*bo z lesa...
    publikované: 30.11.2011 14:04:12 | autor: tentguru (e-mail, web, autorizovaný)
  9. matahari
    mám z toho veľmi zlý pocit. Odborový predák si vytĺka politický kapitál a myslím si , že lekári sa stávajú jeho rukokemníkmi.
    Celý tento bum je už únavný.
    publikované: 30.11.2011 19:29:26 | autor: yola (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. ako
    sa to tak zadari,ze ti,ktorym sa skace po hlave su lekari a pacienti?su oni vinnikmi daneho stavu?
    ad skinner"Ak chceli poukázať na zlé fungovanie ZS tak už to všetci určite vieme... " - vieme,no a co?dialo sa nieco?trebalo trochu zatriast,ale je smutne,ze to odkaslu lekari a pacosi-vlada robi vsetko pre to,aby situaciu,ktoru sposobila dala vyzrat im.nehovorim,ze tato vlada,ale obecne vsetky,co tu boli
    publikované: 30.11.2011 20:09:00 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  11. mataharka
    ja vzývam denne tam hore pána Boha, aby mi dal toľko zdravia, aby som dočkala, kým sa lekári a vladári dohodnú:))) hoci staroba sa blíži, tak bohu vďaka za cesnak a pol deci pred raňajkami:)))
    publikované: 30.11.2011 20:56:06 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Účel svätí prostriedky
    Tentguru, tiež si sa dal na PN-ku? - Neber to v zlom ale rád by som zvedel ako to berieš. Lekárom držím palce. Neželám si aby zdravotnú starostlivosť dostali do rúk finanční žraloci.
    publikované: 30.11.2011 23:28:01 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Ika
    ľahko sa ujme dvoch funkcií, dva super platy sú lepšie ako jeden!!!... a núdzový stav? Majú dochtorov, kde ich mať chceli, pekne môžu pozatvárať ďaľšie nemocnice či oddelenia a teraz nemôžu ľudia nadávať na vládu, bo tá ukáže prstom na dochtorov....
    publikované: 01.12.2011 19:08:45 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Skinny
    doktori odišli dobrovoľne, oddelenia sa zatvoria a čo ostatný personál? Kde ten skončí???
    publikované: 01.12.2011 19:09:47 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  15. spadnete do písku, Tentguru,
    a svou rodnou vísku či nemocnici.... no jo, anesteziologov chápem, im nedával úplatky nikto, tie si mačkal vo vrecku operatér... heh, tak som pred pár rokmi stretla bývalú pacientku, že starosti má, muža jej operovali, 20 000Sk ju to stálo a on im v noci spadol z postele!!! to čo si tie sestry dnes dovoľujú!! Ja jej, či tie peniaze pekne podelila alebo ich dostal operatér. Že teda dochtor, tak jej vravím, že mala toho chuja posadiť, nech jej muža v noci stráži za tie prachy a nie sestričku, ktorá má na krku 25 pacientov!!!....
    publikované: 01.12.2011 19:14:35 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Yolka
    vydrž, sranda sa nekončí, teraz to pekne len začína!!!
    publikované: 01.12.2011 19:15:17 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Bonnie
    nič sa nezmení, zvýšia sa síce platy lekárom, ale svinský špinavý obchod zdravotnícky zostane!! Veď to je priam zlatá baňa!!!
    publikované: 01.12.2011 19:16:55 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Vikinka
    kéž by sa všetko dalo cesnakom riešiť...:-)))
    publikované: 01.12.2011 19:17:36 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Rob
    nie zlá myšlienka.... finanční žraloci, nech si hovorí kto chce čo chce, sú ľudia, ktorí makajú, myslia a ide im to... páni, to by bolo vyhadzovov!!! ale nie z ľudí, čo sa priamo starajú o ľudí, ale tam zhora by sa lietalo, jak s redbullom!
    publikované: 01.12.2011 19:19:55 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  20. Ide im to...
    Matahari, je fatálnou chybou mýliť si finančných žralokov s riadiacimi pracovníkmi schopnými postarať sa o zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre všetkých členov spoločnosti Lebo tí majú iné záujmy, to teda pozor! - ps: Prečo lekárov (aj v tom svojom článku) nazývaš doCHtormi?
    publikované: 02.12.2011 02:01:58 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  21. Rob
    predsa pre odľahčenie témy, aby sme to nevideli až tak čierno....:-)))
    publikované: 02.12.2011 10:16:25 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  22. Nevideli až tak čierno...
    Však ono Ťa ten smiech rýchlo prejde keď si prečítaš čo mi dnes ráno prišlo do mailu:

    Všetky médiá sa venujú v posledných týždňoch hodnoteniu roku súčasnej vlády. Prišiel preto čas vyhodnotiť aj rok vlády z pohľadu skupiny, ktorá značnú časť jej aktivít STRATEGICKY PLÁNUJE A AJ EFEKTÍVNE RIADI. Odvahu priznať tento vplyv predovšetkým v zdravotníctve našiel aj týždenník Trend, ktorý sa téme venuje vo svojom aktuálnom čísle. Dva palce hore pre reportéra Františka Múčku. A najlepšie aj jednu ochranku k tomu.
    NEJDE TOTIŽ O BEŽNÝCH ZLODEJOV akých poznáme z predchádzajúcej vlády, ktorí kradli v zdravotníctve zo spotreby. V sektore, do ktorého ide 7,8 % výdavkov z HDP dokázala Penta za rok ovládnuť štátnu exekutívu, zmeniť systémovo zákony a takmer monopolne ovládnuť finančné toky.
    KĽÚČOVÝM BOLO MANAŽÉRSKE OVLÁDNUTIE Všeobecnej zdravotnej poisťovne (jej šéf prišiel z Penty) a tak spolu s Dôverou (ktorú vlastnia) rozhodujú o platbách za 93 % všetkých občanov Slovenska. Navyše zákon dal poisťovniam ešte voľnejšie ruky pri výbere poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. A tam je pôvod trhového stalinizmu, ktorý skupina v tomto sektore zaviedla.
    Viacerým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorí odmietli ponuku Penty na prevzatie, boli vypovedané dvomi najväčšími poisťovnami zmluvy. Lekárňam, ktoré sa vzopreli akvizícii ZDRŽUJÚ PLATBY tak dlho, že už nemajú na nájom ani výplaty. A podľa poslednej novely zákona nebudú viac poisťovne povinné uzatvárať zmluvy so štátnymi nemocnicami. Ako to skončí sa môžeme pozrieť na poslednom prípade, keď si špinavú robotu spravil šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne - revolučné rušenia oddelení prebehli iba v zariadeniach konkurujúcich skupine Penta.
    Ľúbivo možno znie aktuálne zdanenie zisku poisťovní, avšak tvorba rezerv nie je naviazaná na počet poistencov, ale na základné imanie. Ale predovšetkým vytváranie zisku z prerozdeľovania verejných prostriedkov naozaj nemožno POVAŽOVAŤ ZA PODNIKANIE, pod ktorého rúškom celá akcia prebieha. Preto niet divu, že zisk poisťovne Dôvera presiahol 16 miliónov Euro. Vzorec je jednoduchý - čím menej vyplatíte, tým viac zarobíte.
    A keď už vyplatíte, tak iba svojim zariadeniam. Penta Group OVLÁDLA TAKMER KAŽDÚ ČASŤ REŤAZCA - poisťovňu, lekárne, polikliniky, laboratória, nemocnice. Dokonca aj 'nezávislé' inštitúty, ktoré sa snažia pôsobiť ako think-tanky a ovplyvňovať verejnú mienku v prospech jej stratégie. Zostali už iba posledné 2 články - farmaceutické firmy a štátne nemocnice.
    Boj proti farmaceutickým firmám, ktoré sa snažia VTESNAŤ DO ROLE tých zlých, sa skončil. Schválenie referencovania cien na druhú najnižšiu úroveň v EÚ ako povinnosť lekárov predpisovať formou účinnej látky znamená ukončenie vplyvu skupiny nadnárodných výrobcov originálnych liekov, ktorých nevedeli ovládnuť. Zníženie výdavkov v prospech pacientov je vďačný kompromis, keďže sa zároveň s ním vytvorila nová trhová príležitosť - biznis s generikami. Treba očakávať, že Penta čoskoro ohlási v tejto oblasti nejakú akvizíciu. A z ušetreného sa predsa môžu napríklad oddlžiť nemocnice.
    Čo sa tých týka, budú premenené na AKCIOVÉ SPOLOČNOSTI a oddlžené. A následne ponúknuté k privatizácii. Nepredpokladám, že by sa našiel samovrah, ktorý by chcel robiť konkurenciu Pente. Po vstupe do tohto biznisu by ho čakala výpoveď 93 % pacientov zastupovaných dvoma poisťovňami. A tak zostane iba jeden záujemca o kúpu – PODVODNÍCI z Penty. Predpokladám, že pri takom záujme bude cena trhová, t.j. dopyt rovná sa ponuke. Koľko Penta ponúkne, toľko budú stáť.
    Na toto všetko BY MAL POUKÁZAŤ Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou ako regulátor, ktorého platíme z našich daní. Ten má vykonávať dohľad nad správnym poskytovaním zdravotnej starostlivosti a nad zdravotným poistením. žiaľ, aj JEHO ŠÉF prišiel na túto stoličku priamo z Penty.
    Po 4 rokoch predchádzajúcej vlády nás bolo 5,5 milióna okradnutých. Po roku vlády Penty nás zostalo 5,5 milióna rukojemníkov.
    publikované: 02.12.2011 11:19:32 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  23. ja
    tiez neviem najst dovod,preco by pente malo ist o nieco ine ako o ovladnutie sektoru a zisky.aby ich maximalizovali,nebudu za zaoberat zaujmami a blahom pacientov.v takom monopole skratka budeme rukojmenikmi.mozno niektori clenovia stareho managementu poletia zo stoliciek,ale pacienti poletia tiez - do prdele...
    publikované: 02.12.2011 13:47:02 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  24. Robentin
    akože zdravotníctvo je v sračkách až po tom, čo do toho penta vstúpila??? hi, lekárnici kňučia už roky a stále vznikajú nové a nové lekárne, lieky a podchytení lekári pri ich predpisovaní boli známi už dávno, nemocnice nakupovali predražený materiál a vyšetrovaciu techniku, zástupcom oddelení sa kupovali za objednávky drahé darčeky, riaditeľom autá, to bolo v poriadku? Ja osobne som si prácu obchodného zástupcu pre istú firmu vyskúšala, firma skončila na slovensku, vtedy fičali ako darčeky videá, televízory, nemocnica na juhu slovenska mi spravila 5 milionovú objednávku, tovar sme dodali a hovienko som z toho mala, lebo nemocnica jednoducho nezaplatila -vymáhalo sa to rokmi súdom, zdravotníctvo bol a je jeden špinavý biznis! Kamoška nastúpila vo viedni ako sestrička, tam ihlu ani riadne nevidela, lebo lekári robili ešte aj odbery, pichali aj také banálne veci ako inzulín, tu sestričky podávajú bežne infúzie, odbery aj z tepien na špeciálne vyšetrenia, nehovoriac o katétroch močových a rôznych iných výkonoch... škoda hovoriť.. a s tým penta nemala nič spoločné. Teraz si mi to celé vlastne objasnil!!! umelo vytvorený problém, aby sa všetko zlé hodilo na pentu... a s rušením oddelení pred tým začala penta alebo vláda???
    Farmaceutické firmy... heh, bol si niekedy na nejakej akcii farmaceutickej firmy? 10-20 rokov dozadu a aj teraz sú to najluxusnejšie akcie, zvané školenia, aké si vôbec vieš predstaviť. Ale tam sa nedostaneš, bo nie si dochtor......
    publikované: 03.12.2011 21:40:46 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  25. Špinavý biznis...
    Podľa mňa, autor toho {02.12.2011 11:19} článku poukazuje, o čo vlastne ide napr pri transformácii nemocníc na akciové spoločnosti. Že sa nakupuje predražený materiál atď... čo s tým spravíme?
    publikované: 06.12.2011 02:16:54 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014