Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Hviezdy nad životom (I.)

Z diaľky počuje jeho tichý hlas. Smutný, alebo unavený? Alebo sa jej to všetko iba zdá?

 

     Timea leží v posteli a nedokáže zaspať napriek tomu, že rozčítanú knihu odkladá práve kvôli zatvárajúcim sa očiam. Snaží sa rozmýšľať reálne, hoci prenasledovaná myšlienkami na Liborovu tvár a tichý hlas v telefóne.

     Asi mu nemala zavolať. Urobila to len tak,  pretože ho dlhšie nevidela ani nepočula. Zvykli si ozvať sa občas jeden druhému a zblížil ich spoločný strach o blízku osobu. Poznali sa už dávno, no dlho si boli cudzí. Neskôr ju pozval na kávu a zdôveril sa jej, ako veľmi sa bojí o Kristínu, dcéru jeho sestry. Už niekoľko rokov mala problémy s obličkami a v posledných týždňoch chodila na dialýzu čoraz častejšie. Napriek tomu jej organizmus začal vypovedávať a už takmer nevnímala život okolo seba. 

     Kristína bola dcérou jej spolužiačky a blízkej priateľky Emmy. Emma bola zvláštna žena, vnímavá na bolesť iných i na prežívanie pocitov, o ktorých iní nemali ani tušenie, že existujú. Timea sa pamätá, ako veľmi sa bránila vzťahu s Richardom. Bola trochu viac nábožensky založená a chcela sa stať niečím ako sestrou v kláštore, starajúcou sa o starých a bezvládnych ľudí. Timea sa jej neraz pýtala, prečo teda nešla študovať medicínu alebo nejakú "ľudsky orientovanú" vedu, ale stavebníctvo. A Emma jej vždy s úsmevom povedala:
     "Vždy ma priťahovala logika matematiky, geometrie, deskriptívy a všetkého, k čomu potrebuješ logické myslenie. No zároveň nikdy neprestanem vnímať ľudské radosti a trápenia, lenže na štúdium ľudských pováh a osudov budem mať ešte celý zvyšok života." V tejto myšlienke bol kus hlbokej pravdy, hoci vtedy to Timea vôbec nevnímala.

     Týždeň pred svadbou s Richardom Emma povedala, že konečne má jasnú predstavu o svojom budúcom živote. Chce mať aspoň tri deti, možno aj štyri, lenže to sa už zdá Richardovi priveľa.  Bude sa venovať najmä im. A neskôr, keď ju už deti nebudú potrebovať na plný úväzok, bude sa venovať iným opusteným deťom alebo starým ľuďom. Buď prostredníctvom charitatívnej organizácie, do ktorej vstúpi, alebo ešte radšej ju sama založí. Timea vedela, že Emmino rozhodnutie sa sotva rokmi zmení. Napriek tomu ju musela znovu podpichnúť:
     "Prečo si teda študovala stavebníctvo ... ale nehovor mi tie veci o kráse logiky, matematiky a výpočtov..."
     Emma len s úsmevom povedala: "Predsa to bola cesta, na ktorej som stretla Richarda."
     Timea jej viac neprotirečila. Vedela, že nakoniec by sa dostali k rečiam o bohu a jeho plánoch a toto Timea sotva dokázala vnímať s chladnou hlavou.

     Hoci sa Timea s Emmou v priebehu prvého roku po Emminej svadbe často nestretávali, situácia sa zmenila po narodení Kristíny. Timea milovala deti a Emma jej rada zverila Kristínu a neskôr aj Kristíninu sestru Soňu. Vtedy sa zoznámila aj s Liborom, ktorý aj so svojou priateľkou chodieval na oslavy Emminých detí. A hoci sa tam Timea spočiatku cítila trochu ako votrelec, Emma a jej deti vždy trvali na tom, že teta Timea tam tiež musí byť.

     Keď mala Kristína sedem rokov pribudol k dvom sestrám brat Marek. A začali sa Kristínine zdravotné problémy. Timea tiež snívala o vlastnej rodine, no jej dlhodobý vzťah smeroval skôr ku krachu než ku spoločnej budúcnosti. Pracovala na smeny a preto sa neraz starala o Mareka, keď jej to práca dovoľovala a Emma potrebovala ísť k lekárovi s Kristínou. Tieto návštevy u lekára boli čoraz častejšie a Emmu nie vždy mohol sprevádzať jej manžel. Keďže Emma sa v zime na ľade a snehu neodvážila ísť na aute sama, neraz ju doprevádzal aj jej brat Libor.

     Libor sa medzičasom tiež oženil a každé ráno kvôli povinnostiam v práci opúšťal nielen manželku Klaudiu, ale aj štvormesačného syna Filipa. Mal na starosti zásobovanie niekoľkých obchodov zameraných na drogériu a nemal problém v prípade potreby odviesť Emmu s Kristínou či iným dieťaťom k lekárovi a po hodine alebo dvoch ich zase odviesť domov.

     Posledné dni svojho života strávila Kristína v nemocnici. Timea sa snažila Emme pomáhať ako sa len dalo. Starala sa o menšie deti, keď chcela Emma stráviť zopár hodín s Kristínou v nemocnici. Inokedy sa veľa rozprávali o tom, prečo sa to stalo a aký je život krutý. Aj Timea neraz zašla do nemocnice za Kristínou cestou z práce alebo do práce, ak išla na popoludňajšiu smenu. Dievčatko ju neraz sotva vnímalo, a hoci bolesť mala tlmenú liekmi, bledá a prepadnutá tvárička pôsobila utrápeným dojmom.

     Bol pondelok a teplý marcový deň dával nádej, že studená zima konečne prepustí vládu príjemnejšiemu jarnému počasiu. Timea znovu zašla do nemocnice, no pohľad na Kristínku vyvolal chlad v jej vnútri. Uvedomila si, že jej dni sú spočítané. Malá ju nevnímala a preto uvoľnila priestor svojmu žiaľu a nechala slzy bôľu stekať po svojej tvári. Kristínku poznala od narodenia, bola nielen dcérou jej najlepšej priateľky, ale aj súčasťou jej života. Koľkokrát sa spolu hrali nekonečné hry, keď Timea už nevládala a Kristínka na ňu neustále pokrikovala: "Teta Timea, ešte ma chyť!" A neskôr, keď ju chytila do náručia a zatočila sa s ňou, stále jej to nestačilo: "Ešte ma zatoč, ešte, ešte..." Timea aj teraz počula jej veselý detský pokrik. Schovala si tvár do dlaní a rozplakala sa. Takto ju našiel Libor, keď sa neskôr po práci tiež zastavil za Kristínkou. Zastal vo dverách a rozhodoval sa, či má vstúpiť alebo odísť.


Štipka prózy | stály odkaz

Komentáre

  1. Smutné...
    ...ale pekne, že ľudia ešte vedia držať spolu.
    publikované: 30.01.2006 11:45:55 | autor: David (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Dávid
    vďaka. Myslím, že ľudia vedia držať spolu, len niekedy akoby sa to báli prejaviť.

    Škoda, že v rámci súdržnosti musím ísť do práce, tak veľmi by sa mi chcelo ešte o všeličom písať ... snad příště :o))
    publikované: 30.01.2006 12:33:30 | autor: laskonka (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. tento pribeh
    na mna neposobi smutne, ale skor utrapene... som zvedava na pokracovanie
    publikované: 30.01.2006 16:34:15 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014