Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

studená wojna pt.1

žena vs. muž

Táto wojna sa wedie už od nepamäti. Muži - páni tworstwa vs. Ženy - slabšie polowičky mužow. No je to naozaj tak?

Nemyslím. Nie preto že som žena ... teda možno aj preto ale keď wezmeme do úwahy argumenty ktoré nám muži wešajú na nos, nedá sa to brať celkom wážne. Netwrdím že si doslowa wymýšľajú, nakoľko ako staré známe príslowie howorí: "niet dymu bez ohňa" ...

Teda ako je to? Mnohý moji známy ktorým sa nenaliewajú prsia a majú pod pásom trochu wiac mäsa sa oháňajú tým, že kam sa w dejinách pozriete, takmer wšetky objawy wedy a techniky má na swedomí mužské pokolenie. To je síce fakt, ale dali si tú námahu predtým ako takéto niečo wypustili z úst porozmýšľať? Myslím že nie, pretože ako je taktiež wšeobecne známe, ženám bolo takmer odjakžiwa odopierané wzdeláwanie. Ako mohla žena ktorá bola od malička wedená k tomu, aby sa starala o domácnosť a rodila deti urobiť nejaký wýznamný krok pre ďaľšie generácie? Prečo sme boli (a niekde ešte stále sme) menejcenné, menej dôležité ako muži? Znie to feministisky, ale uisťujem wás že k nim nepatím. (Podľa wýroku jednej osoby mne blízkej "feministky sú ženy čo si newedia nájsť poriadneho chlapa" ...)

Samozrejme, wšetko má niekde swoj prameň. A prameň takéhoto zaobchádzania pramení tam, kde by sme ho najmenej očakáwali. W Biblii. Práwe tam stoja wyhlásenia apoštola Pawla (ak by to niekoho zaujímalo presnejšie (1 Tim 2:9-14)) "... 9aby sa ženy cudne a zdržanliwo ozdobowali ... nie drahocenným rúchom... ; 11žena nech sa w tichosti učí so wšetkou poddanosťou ; 12 nedowoľujem wšak žene wyučowať alebo panowať nad mužom, ale aby sa ticho spráwala ... ; 13Adam bol stworený prwý, až potom Ewa; 14a nie Adam bol zwedený ale žena bola zwedená, dopustila sa priestupku" Teda ako máme spráwne chápať, pretože Ewa bola oklamaná hadom ktorý rozpráwal ľudskou rečou, úsudok wšetkých žien je menejcenný. Niet nad zdrawú logiku ...

Poslednou poznámkou w spomínanaj časti biblie je, že žena bude zachránená skrz rodenie detí. A tu sa teda naskytá otázka - zalúžime si byť menejcenné? Zaslúžime si byť "príliš komplikowané stojany na wagíny"? No myslím že na túto otázku by si mal odpowedať už každý sám ...


aj o sexe ... | stály odkaz

Komentáre

  1. dobre
    to je fakt dobre
    publikované: 02.06.2004 13:33:55 | autor: tuli (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Pomoc ktora by mu bola roven
    S tou menejcennostou zien, by som si nebol az taky isty... Zoberme si povedzme skutocnost z coho je zena stvorena... z rebra.

    A kde sa take rebra z ktorych to teoreticky mohlo byt nachadzaju? Volny par rebier je zhruba v urovni pasa z coho by sa dalo spekulativne vyvodit rovnocenne postavenie oboch pohlavi...

    Nemyslim si, ze Boh stvoril Adamovi otrokynu, ale pomoc, ktora by bola ako on (Adam)....
    publikované: 02.06.2004 17:16:15 | autor: Thalen (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. no k tomu rebru sa viaze jeden ftip
    Ked Boh videl, ze Adamovi je smutno samemu, prisiel k nemu a povedal: "Dam ti druzku, ktora bude krasna, vasniva, bude sa starat o deti, bude skvela kucharka a nikdy proti teb nebude reptat." Adam sa Boha opytal: "A co za to Boze?" Odpovedou bolo: "Jednu nohu a jednu ruku". Adam sa zamyslel a povedal: "A co dostanem za jedno rebro?"

    Hoci mam rad aj emancipovane zeny, prave dosledkom tejto emancipacie je pokles porodnosti v sucasnosti. A tak napr. bratia Cesi su co sa tyka porodnosti druhy na konci. Nam kredit drzia iba romovia, ktori su, povedzme si to priamo, menej vzdelani a menej produktivni (resp. neproduktivni). Takze ak produktivna populacia bude kaslat na zanechavanie svojho genetickeho fondu, o niekolko storoci ziaden nebude. Ostane len ten neproduktivny - romsky.

    Zena ma byt v prvom rade matkou a potom pracantom. Je to jej biologicka danost. Este som nevidel gravidneho chlapa.
    publikované: 02.06.2004 18:14:49 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Mno...
    A vědi Dmiba, že s nima souhlasím? Tedy ne žeby na tom nějak záleželo, ale mají recht...
    publikované: 02.06.2004 18:21:34 | autor: Josef Svejk (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. =D
    ale som zwedawa ako by w dnesnej dobe uziwil chlap sam rodinu dajme tomu s dwoma detmi.. jasne ze biologicka danost zeny je byt matkou, ale mnohy chlapi to podcenuju a potom wznika to, ze sme menej ineligentne a priziwujeme sa na chlapoch .. no .. ale na druhej strane su aj take pripady =)
    publikované: 02.06.2004 18:57:10 | autor: Tajtrlicka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014