Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nezamestnaný absolvent: Kde získať potrebnú prax?

Čo pomôže?

Absolventská prax! Zaujímavé slovné spojenie. Keď som hľadala, čo sa pod týmto pojmom skrýva, našla som definíciu. "Účelom absolventskej praxe je: získanie odborných zručností a praktických skúseností u zamestnávateľa, ktoré zodpovedajú dosiahnutému stupňu vzdelania absolventa školy získanie alebo prehlbovanie odborných zručností alebo praktických skúseností uchádzačom o zamestnanie do 25 rokov veku, ktoré rozšíria ich možnosti uplatnenia na trhu prác." No pravdu povediac dosť krkolomná definícia, veď takmer ako všetky definície. Prečo spomínam tento typ štátnej pomoci?

Presne pred rokom, 1. septembra 2010, som aj ja nastúpila na absolventskú prax. Dala som výpoveď v práci, a keďže som spĺňala podmienky, podala som si žiadosť. Musím povedať, že na úrade mi teta oznámila, že síce cieľom absolventskej praxe je, aby študenti či absolventi získali odborné skúsenosti, ale aj pracovné miesto, no bohužiaľ väčšina sa k tomu tak nepostaví. A obzvlášť ak ide o štátne inštitúcie. Keďže som už mala tri roky odpracované, povedala som priamo, že nepôjdem na prax, kde budem vypisovať obálky a lepiť známky, chodiť na poštu, variť kávu a robiť niekomu poskoka. Pretože to mi žiadne odborné znalosti nedá.

Absolventská prax mi dala veľmi veľa, hoci nie pracovné miesto. Získala som opäť ďalšie znalosti v odbore a ďalšie nové kontakty, pretože v dnešnej dobe sú najdôležitejšie. Keď som si našla novú prácu, ťažko sa mi odchádzalo. V novej práci, kde som nastúpila, som mala troch kolegov, ale z toho dvoch na absolventskej praxi. Pomyslela som si aká zhoda náhod. Keď som bola študentkou a potom zamestnanou, ani som netušila, že niečo také ako absolventská prax existuje. Po zaevidovaní na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, som sa dozvedela o tejto možnosti pre absolventov a zrazu v novej práci sa stretnem s ďalšími. :) Aj Vám sa stáva, že keď sa nejakej veci venujete, tak Vás akoby prenasledovala? Mne dosť často :)


No na druhej strane, odhliadnuc od týchto pozitívnych vecí, dáva absolventská prax to, čo sa od nej očakáva? Študent očakáva, že dostane "príjem" za prácu, ktorú sa naučí vykonávať a možno aj pracovné miesto. A zamestnávateľ očakáva, že dostane šikovného a schopného absolventa, ktorého možno po ukončení praxe zamestná, alebo aspoň využije na "podradné" práce, ktoré nemá kto urobiť. Tým mám na mysli varenie kávy, vypisovanie obálok, a ďalšie nie veľmi náučné a zaujímavé práce, ktoré je ale nutné spraviť.


Každopádne všetkým absolventom odporúčam, vyskúšajte všetky možnosti, ktoré sa vám naskytnú, čiže aj absolventskú prax a aj za cenu "podradnej" práce.



Kariéra | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014