Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Štrajkujú Gréci spravodlivo?

Grécky problém s fatálnou zadlženosťou mi už dlho vŕta v mysli. Podvedomie mi vraví, hopala, tu čosi nie je okay. Mám to vyskúšané, to svoje podvedomie. A hľa, naozaj, keď som sa mrkla na nejaké grafy a články mimo oficiálneho politického bulváru, rozsvietilo sa mi.

Grécko ako člen únie bolo chvíľu hrešené, no vzápätí, keď pokorne sklonilo hlavu svojho premiéra, dostalo odklad výmazu zo zoznamu členov EÚ. A nielen to.  Ratingové agentúry potvrdili úverovú bonitu štátu.

Prečo tak rýchlo a ľahko? Že by preto, že prijalo tie jemné opatrenia na šetrenie?

Meritum problému zadlženosti spočíva nie v samotnom Grécku ale v  subjektoch, ktoré mu vnucujú pôžičky.  A rankingujú. A auditujú. A vypočítavajú úroky.

Grécko malo ešte do minulého roku  totiž ranking príliš dobrý.  A+. Aktuálne má rank dlhodobých záväzkov BBB+, krátkodobých záväzkov A-2. Tým pádom môže dostávať pôžičky, lebo ranking dovoľuje  požičať za nemalý úrok,  za aký sa oplatí  zhodnocovať ničím nekryté virtuálne peniaze.  Virtuálne peniaze kryté len šikovným deformovaním cashflowu v medzibankovom styku.  Ako sa vytvára  grécka potemkinovská dedina sa možno dočítať  tu.  Swapové operácie a odkupovanie štátneho dlhu súkromnou firmou sú zlatou baňou, do ktorej prúdia peniaze z eurofondov, lebo  grécka štátna kasa je pre ne len tranzitné miesto.

Grécko je totiž perspektívny dlžník. Má z čoho platiť úroky, veď dostáva dotácie z eurofondov. Ak by bolo odkázané na svoj hrubý domáci produkt vytvorený prácou svojich občanov, stal by sa z neho riskantný  nedôveryhodný dlžník.  Kto vlastní banky a sprostredkovacie úverové agentúry teraz neriešim. Či nie je konflikt záujmu u eurobyrokratov, ktorí odklepkávajú výpomoc Grékom, tiež neriešim...   Záujem požičať peniaze za vysoké úroky je páka, ktorá roztáča špirálu úpadku gréckych financií.

A teraz sa pozrime na ulice gréckych miest. Nedávno boli plné demonštrantov. Veď aj grécky občan vie počítať a logicky myslieť.  Prečo by mal súhlasiť s drancovaním svojej ekonomiky, s vysokou nezamestnanosťou,  nízkymi  dôchodkami, s poplatkami za štúdium? Veď cashflow funguje tak, že pracujúci občan nemá šancu  počas svojho života  postaviť svoju ekonomiku na nohy, keď má zadĺžené nielen svoje deti ale i pravnukov. Aj on chce podiel na tomto biznise. Minimálny podiel... Preto sa nečudujem, že Gréci sa nehanbia požadovať sociálny štát.  Lebo vedia, že úžitok z eurofondov neuvidia, ak sa spoľahnú na ruku trhu.  A preto im nezazlievajme trochu toho bengálu na uliciach. Je oprávnený.

čokomilka   


MIŠ-MAŠ | stály odkaz

Komentáre

  1. Ja im to nezazlívám.
    Jsme na tm odobně. Akorát nevycházíme do ulic. Cvičíme a spíváme v korejských daňových rájích, jsme rádi za otroky. je to lepčí než sociální síť pani negramotný ministerky.Tá se naučí za domácí úlohu dvojverší a pak to vopakuje furtom, kde se dá a jí pozvou. Aby jste si nemysleli, že jen tak kecám,a nemám řešení.
    Mám.
    Vyházet je všechny. Paní, co kontrolujou na úřadech práce za upratovačka za minimální mzdu, paní ministerku do důchodu za statisticky průměrnej důchod, poslance volit, ale za jejich peníze,orotože kdo dává ze svýho, obrátí euro i třikrát v dlani,bohatí zloději a chudí občané? Víte co bude následovat? To neustojíte , bohatýři! Buse se střílet a věšet. Rychle někam do daňovýho ráje. Mikloš vám poradí. Von ví jal na to. Neplatit daně. Máte smůlu. Nejste v Menze. Jinak by jste byli za vodou.
    Člověk, co nic nedokázal, co jen kecá skripta, co nic neřídil, se snaží vrátit do politiky. Hnus. kdyby nebylo Radičový, tak je mažu- Namyšlenej niktoš.
    Vadí mi, že Radičová neradí. je to asi taky jen imidžovka.
    publikované: 17.03.2010 23:12:30 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. čokomilka, máš tam nepresnosti
    Ak sa uvažovalo o vylúčení Grécka, tak sa neuvažovalo o vylúčení z EU(27 štátov), ale o vylúčení z Eurozóny(16 štátov, ktoré používajú euro) a to celkom oprávnene. Treba si správne položiť otázku: Je slovenský občan ochotný prispievať zo svojho 730 € platu na 2500€ plat Gréka, a slovenský dôchodca zo svojho 300€ dôchodku prispievať gréckemu dôchodcovi na jeho 1 100€ dôchodok? Aj o tom je euro a to je aj naša mena. Ja nie som ochotný platiť na Grécko, teda aspoň dlhodobo určite nie. Tí, ktorí sú ochotní platiť, nech vytvoria nejaký fond a posielajú tam svoje peniaze a na moje nech nesiahajú.
    Gréci chcú sociálny štát, to je super. A čo ten ich sociálny štát je? Banda klamárov a zlodejov!
    Kto je za svoju vládu zodpovedný? Nie náhodou Gréci si zvolili bandu klamárov? Klamať a tárať sľuby sa dá dočasne, ale raz príde i účet. Teraz bol účet predložený gréckemu voličovi, pred rokom maďarskému. Otázka je, kedy bude účet predložený slovenskému voličovi. Pozri si nárast slovenského zadĺženia za posledné dva roky na dvojnásobok, nevyrovnaný rozpočet, garážové firmy, teplý vzduch, predražené mýto, diaľnice.... Myslíš, že slovenský dlh zaplatia miliardári, ktorí na tom zarábajú, alebo prisprostí voliči, ktorí volia vládu poskokov pre miliardárov? Netreba si mýliť, tváriť sa sociálne s kradnutím hromadne.
    publikované: 18.03.2010 10:20:50 | autor: hádaj kto (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. hádaj kto:Uviedol si jednu nepresnosť. Ak používaš množné číslo, tak ho aj naplň
    ja sa na to pamätám tak, že im bolo pohrozené celkové vymazanie z EU. ak to tak podľa teba nie je, uveď prameň.
    Svoj pravicový názor si tu vyjavil dostatočne razantne, no k morálke toho zadlžovania Gréckeho rozpočtu si nenapísal ani ň.
    Grécky volič je totiž bezmocný v tej našej kašírovanej európskej demokracii takisto ako náš.
    Nech tam zvolíš kohokoľvek, bude robiť to isté...
    Lebo to nezáleží len od daného štátu ako sa bude chovať.
    Sme lapení v globálnej ekonomickej sieti, tak uvažuj menej povrchne a analyzuj.
    publikované: 18.03.2010 10:29:14 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. dodatok: Odporúčam ti hlavne prečítať si tie články čo sú vnorené v texte.
    Na ich základe bol spísaný tento článoček.
    publikované: 18.03.2010 10:31:33 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. pozri si pravidlá členstva v EU a v Eurozóne
    a bude ti jasné, o čom ktoré vylúčenie hovorí. Deficit 13% nie je dôvod na vylúčenie z EU, tá má iné páky v eurofondoch. Tým by som ti asi odpovedal aj na povrchné uvažovanie a analyzovanie.Takže, ak vieš o pohrození vylúčenia z EU, uveď prosím prameň ty. Ja neviem dokazovať to, čo nebolo povedané, lebo to sa nedá nájsť...:))
    Nevedel som, že som pravičiar,ale ak je pravičiarstvo odmietanie klamstiev a odmietanie okrádania bežných ľudí, tak potom som pravičiar. Ja sám sa skôr pokladám za stred.
    K morálke zadlžovania Grékov: pokladám za nemorálne, aby vláda klamárov nereálnymi sľubmi, zadlžovaním a z dlhu dočasnými výdavkami nad svoje možnosti, bola sústavne volená oklamanými voličmi. To nič nemení na zodpovednosti voliča, za svoju voľbu a predložený konečný účet, ktorý aj tak zaplatí. Je tu však i zodpovednoť tých, ktorí tomu rozumejú a málo menej znalým vysvetlujú.
    Grécky volič je rovnako zodpovedný ako ktorýkoľvek iný za svoju vládu. Alebo ty si zodpovedná za to, koho si Gréci zvolia?...:)) Nebodaj ja?...:)))
    Neviem kde žiješ, ale každá vláda nerobí to isté. Jednej vláde prichádzajú investori, klesá nezamestnanosť, zvyšujú sa reálne príjmy obyvateľov.
    Iná vláda tvorí kapitálnotvornú vrstvu z majetku všetkých, vyhadzuje ľudí z práce, zničí bankový systém a dostane krajinu ku krachu.
    Ďalšia vláda vyhlási investorov za zlých kapitalistov, zvýši zadĺženosť krajiny a nezamestanosť.
    Nie je v tom rozdiel?
    publikované: 18.03.2010 11:15:28 | autor: hádaj kto (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Hovoríme stále o tej myčke peňazí z eurofondov.
    Hovorím stále na tému článku: Klikni na zanorený článok Ronalda Ižipa o mechanizme ako sa pumpujú peniaze z krajiny, ktoré dostala od EÚ. Aká je v tom slušnosť? Aká etika? Akákoľvek vláda v Grécku, v akejkoľvek zostave robila to isté. Naozaj si myslíš, že toto je chyba voličov? Volič je ten posledný, ktorý je za ten úpadok zoidpovečdný, Nech zahlasuje akokoľvek, jeho hlas bude zneužitý a obrátený na úžitok banksterov...

    Členstvo mi je jasné. Nie je jasné kto a kedy povedal, že odkiaľ vlastne chcú Grécko vylúčiť.
    ja som počula v rádiu, že ho chcú vylúčiť z EÚ, že sú aj také hlasy. To by bol jediný účinný nástroj ako zlikvidovať ten banksterský mechanizmus totiž.
    publikované: 18.03.2010 11:39:58 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. no tak, čokomilka,
    skúsiš sa na problém pozerať bez okuliarov?
    Neviem čo si kde počula a čo nie a potom odo mňa chceš na to link (EU -Eurozóna)...:)) Je fakt, že Nemecko a Holandsko, ale len v rámci krajiny uvažovali o podaní návrhu na vylúčenie Grécka z Eurozóny, avšak nikdy k takému návrhu nedošlo. Dá sa to nájsť vo Financial Times, ale už neviem v ktorom čísle.
    Aj Ižip hovorí o Eurozóne a nie o EU, čo si dosť ľudí pletie a nezachytí presne, čo sa kde povedalo a dopletie to.
    ECB nie je NBG a nejde do refinančných tendrov tak ako si naivne predstavuje Ižop. Má svoje vlastné ochranné mechanizmy. Nechcem tým povedať, že nie sú neprekonateľné ale realnosť prekonania najmä vo väčšom rozsahu je fakticky mizivá.
    Ak hovoríme o etike, slušnosti a morálke... Tak sa ťa spýtam, keď už tvrdíš, že každá vláda by v Grécku spravila to isté, prečo sa to stáva práve socialistickým vládam, že dochádza u nich k prepadu ekonomiky krajín ako Grécko, Maďarsko, teraz enormné zadlžovanie Slovenska a nie pravicovým vládam ako sú Nemecko, Holandsko? Nevidíš to, alebo len nechceš vidieť?
    Samozrejme ešte tu hrá určitý vplyv Juh a Sever EU. PIGS a ostaní..., ale to je o inom.
    publikované: 18.03.2010 13:53:28 | autor: hádaj kto (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. som tiež v spojitosti s Gréckom
    zaznamenala hrozbu vyradenie z Eurozóny, najsilnejšie Ekonomiky majú strach z destabilizácie meny a teda chcú hodiť najslabší článok cez palubu (len aby sme na tom ieste za chvíľku neboli sami ... )
    publikované: 18.03.2010 14:07:11 | autor: osobne (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014