Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Krútim

Krútim hlavou a vlasy mám pod lopatky alebo čo robím a čo mám nové.

Niekto sa ma opýtal, čo mám nové. Nič. Ak nepočítam vlasy pod lopatky, pravidelný sex, jednu jazvu a skutočnosť, že som o pár kíl ľahšia, absolútne nič. Potom nasledovala otázka, čo vlastne robím celé dni. Nič. Čítam, krútim hlavou a špekulujem, čo mám robiť, aby som opäť mohla niečo robiť. Zúčastňujem sa zbytočných stretnutí a v praxi si overujem svoje teórie, aby som si následne potvrdila, že som mala pravdu. Takto márnim čas a mám to ako také ospravedlnenie, že vôbec niečo robím. Inak nerobím nič.

 

Je to úplne haluzné obdobie ničnerobenia a plánovania návratu do korporátneho biznisu. Od môjho rozhodnutia ubehli tri mesiace. Predpokladám, že budem potrebovať ešte tri, aby som niekde reálne nastúpila. Šesť mesiacov je odhadovaná doba, pre nájdenie ako tak vhodnej práce pre ľudí, ktorí sa pohybovali vo vyššej príjmovej skupine. Pokiaľ by som bola flexibilnejšia a odišla von, doba by bola kratšia. Nie som. Potrebujem zostať tu.

 

Na stole sa mi povaľuje konkrétna ponuka z Moskvy a Bukurešti a v schránke zamietací list zo slovenskej personálky „S poľutovaním Vám však oznamujeme, že Vás naša spoločnosť, aj napriek Vašim schopnostiam, vedomostiam a skúsenostiam neposúva do ďalšieho výberu v súvislosti s touto pozíciou. Váš životopis nás veľmi zaujal, ale pre nášho klienta je veľmi dôležitá skúsenosť vo výrobnej spoločnosti s viac ako 500 zamestnancami...“

 

Nad odpoveďou sa pousmejem a nedá mi neodpovedať a informovať slečnu, že spoločnosť XY, v ktorej som pracovala, je výrobná spoločnosť a pracuje  tam 1000 zamestnancov, nech si dievča rozšíri obzory a poprosím ju o skartovanie mojich osobných údajov. V duchu oceňujem skutočnosť, že vôbec prišla odpoveď. Nad neznalosťou len mávnem rukou a sľubujem si, že nebudem mať už žiadny kontakt s personálkami, aj keď vďaka kríze majú často pozície, ku ktorým by sa v minulosti nedostali.

 

Je to vážne zvláštne. Doteraz som si nehľadala aktívne prácu a vždy ma niekto oslovil. Zvyčajne to boli zahraniční headhunteri. Ten prístup je tak diametrálne odlišní, až ma to desí.

 

Prišiel ďalší mail. Píše riaditeľ, ktorého som stretla včera. Bolo to veľmi vtipné stretnutie, zúčastnila sa ho aj osoba, ktorá dočasne odchádza z danej pozície a hľadá nástupcu na zastupovanie. Inzerát znel na pozíciu „xy riaditeľ“. Na stretnutí sa ukázalo, že kompetenciami ide o pozíciu „xy administrátor“. Opýtala som sa  jej koľko má ľudí na oddelení. Povedala číslo, ostala som v nemom úžase a neohrabane sa spýtala, čo tam všetci robia. Slečna zahapkala a pustila sa do vysvetlenia, riaditeľ sa usmieval a ja som sucho zhrnula fakty z praxe. Nedalo mi to, aj keď viem, že niekedy by som mohla držať jazyk za zubami. Myslím, že tá slečna ma nemá rada. Riaditeľovi som pekne poďakovala, napísala, čo by mal urobiť v danom oddelení a ponúkla externú spoluprácu. Nevylúčil ju a práve píše, že stretnutie máme o dva týždne. Potešil.

 

A takto by som mohla pokračovať ďalej a rozoberať „krivdy“ spáchané na mojej dokonalej osobe. Oukej pokus o žart. O práci sa vlastne nechcem baviť. Situácia nie je ružová a ja si už dávno nerobím ilúzie o trhu.

 

A tak nerobím nič.

Čítam,

krútim hlavou

a špekulujem,

čo mám robiť,

aby som opäť mohla niečo robiť.

 

Tak trochu čakám na zázrak a zaplatenú faktúru, snívam a čas si krátim čítaním. Prečítala som 19 kníh a do pozornosti dávam „Nevyšlapanou cestou“.

 

Zvoní telefón.

Ďalšie stretnutie vo štvrtok.

Že by som im krivdila?

Alebo sa len trh začína hýbať...

 


o ničom | stály odkaz

Komentáre

  1. práce trh s nami trhá
    nech si trhnú, budem prvá....:-)))
    ...nejako mi to dnes rýmuje....
    publikované: 06.10.2009 10:28:00 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  2. matahári je nejaká rozkokošená :)
    vidím, že podaktorí zamestnávatelia sa správajú skôr ako trhovci :)
    publikované: 06.10.2009 11:32:15 | autor: Petula (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ahoj, vesper
    o mne píšeš? aj ja čítam, všetko začnem a nedokončím, lebo rozmýšľam čo by som mala robiť aby som konečne niečo robila. pod posteľou sa mi povaluje desať rozčítaných kníh.
    a nevyšlapanou cestou od Pecka som čítala tiež. odporúčanie odobrujem.
    potešilo ma čítať takúto podobnú situáciu, v akej sa plahočím. hoci verím, že ty sa z toho vymotáš. a možno i ja....

    všetko dobré
    publikované: 06.10.2009 14:04:20 | autor: majamaja (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. :)
    matahari - tebe dnes vazne ide :)

    petula - o trhu prace by sa dalo pisal komplexnejsie, ale nejako nemam chut, v kazdom pripade ma fascinuje skutocnost, ze o mojom "osude" rozhoduju absolventi dva roky po skole v personalke, ktori si nevedia najst na nete elementarne informacie...

    majamaja - myslim, ze je nas pomerne viac, ako si objavila tu knihu? ja som dostala odporucenie a len sa usmievam, lebo sa tam pisu veci, ktore som hlasala nahlas a okolie ma malo za cynika... este ju nemam docitanu, ale vratim sa k nej na tejto stranke :)
    publikované: 06.10.2009 15:13:00 | autor: vesper (e-mail, web, autorizovaný)
  5. :)
    knihu mi odporucila kamoska, a ja som jej ju akože kupila k narodeninam, len skor ako som ju darovala, nemohla som ju neprečítať..
    mne tiež niečo dala čo sa tyka mojej životnej filozofie, a rada si prečítam tvoju reflexiu potom aj tu na blogu
    publikované: 06.10.2009 15:26:02 | autor: majamaja (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. vesper,
    ak ti nebráni"nič", tak sa ešte porozhliadni po ´dalších trhoch. Pred piatimi rokmi som i ja na tom tak bola. Začala som v marci a v okto´bri som už makala. A potom sa roztrhlo vrece a začali ma oslovovať podniky, kde som mala svoje údaje. A ako píšeš, niekedy je na zaplakanie, kto ťa "preveruje" na tú, ktorú pozíciu. Keď som prišla do jednej fabriky, ktorých s výrobnou náplňou na Slovensku je "ako sám vojak v poli", nevedela som prestať krútiť hlavou nad tým, ako sa ľudia potkýňali jeden o druhého. Tvrdím, že je tam ešte hlboký socializmus k prístupu k práci i k zisku,

    Držím palce, aby si bola spokojná s miestom, ktoré sa ti podarí získať
    publikované: 06.10.2009 17:29:01 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Vesper...
    Ešteže tá tvoja nová jazva nie je na duši... Napríklad z tej pozície čakateľky a "nútenej" čitateľky... (-:
    Veľa šťastia pri hľadaní nových pracovných obzorov...
    publikované: 06.10.2009 23:45:46 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Aaaale vesperka...
    nerob si hlavu... hlavne je ze mas pravidelny sex a davku optimizmu v sebe ;))
    ostatne sa poriesi :) daj cokoladu a svet bude krajsi ;)
    publikované: 07.10.2009 07:58:29 | autor: Blizenka kiti (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. pridavam sa ku kiti
    ..kym krutis aj bokmi...:-)
    publikované: 09.10.2009 15:25:51 | autor: Bonnie (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. pridavam sa ku kiti
    ..kym krutis aj bokmi...:-)
    publikované: 09.10.2009 16:28:43 | autor: Bonnie (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014