Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prečo je málo správ o Kristovi ?

...Židia nepísali o Kristovi z nenávisti a z nepriateľstva. Rimania pomlčali o ňom z pýchy. ..Čo písali v minulosti? ..

Darčeky ste si už iste vybalili. Zrejme ste sa im aj potešili. Najočakávanejší večer roka je teda za nami. Čakáte na polnočnú omšu? Ak chcete, venujte chvíľu času a zamyslíte sa spolu so mnou nad textom, ktorý hovorí o Kristovi, ktorého narodenie dnes oslavujeme. Text som vybral  z neveľkej knižočky  „Kristus a dnešný človek“,  ktorú v roku 1933 vydal Spolok sv. Vojtecha a napísal ju Andrej Kliman. Úryvok je citovaný  aj s vtedajšou spisovnou slovenčinou.

Prečo je tak málo zpráv o Kristovi?

Priateľu v  dejinách nič nesmieme posudzovať s dnešného stanoviska, ale sa musíme vžiť do tých pomerov, v ktorých sa tá-ktorá udalosť odohrala. Tak sa prosím vži do pomerov prvého storočia po Kr.! Spýtaj sa kto vtedy písal a o čom? Židia o veciach židovských. Rimania o rímskych. Kristus im bol osobou cudzou, práve preto pomlčali o ňom  alebo ho spomínali len niekoľkými riadkami a mimochodom. Židia nepísali o Kristovi z nenávisti a z nepriateľstva. Rimania pomlčali o ňom z pýchy. V očiach Rimanov bol Kristus Pán synom tesára, synom otroka, osobou celkom  bezvýznamnou. Okrem toho pochádzal z národa židovského, na ktorý oni pozerali shora. Nesmieš zabúdať, že antisemitizmus nie je nič nového a bol rozšírený už aj medzi Rimanmi. Im bol Kristus synom opovrhovaného národa židovského a preto dľa ich presvedčenia nezasluhoval, aby sa o ňom písalo. Priateľu, teraz už akiste chápeš, prečo máme tak málo zpráv o Kristu Pánovi u židovských a rímskych spisovateľov. Okrem Židoch a Rimanoch o Kristovi písali aj životopisci Krista Pána, za ktorých sú pokladaní apoštol  sv. Matúš, sv. Marek, sv. Lukáš a apoštol sv .Ján. Sv. Matúš bol  mýtnikom, sv. Marek sprevádzal sv. Pavla a bol tlmočníkom sv. Petra. Sv. Lukáš bol pôvodne pohanom a povolaním lekár a sv. Ján bol žiakom sv. Jána Krstiteľa.  Sv. evanjelisti teda mohli písať pravdu o Pánu Ježišovi. Poznali totiž jeho život z  vlastnej skúsenosti alebo zo zpráv spoľahlivých svedkov. Priateľu tak nepíše človek, ktorý chce zavádzať svoje čitateľstvo. Tak môže písať len očitý svedok, ktorý je pevne presvedčený o tom, čo opisuje. Evanjelisti museli písať pravdu. Veď opisovali osoby a mestá všeobecne známe. Líčili život  Krista Pána v takom čase, keď ešte žili svedkovia skutkov  Kristových.  Za takýchto okolností nepravdu písať bolo naprosto nemožné.  

Čo chcel Kristus? Kristus Pán prišiel na zem, aby nás poučil, že tento svet nie je našim cieľom, ale len prípravou k nebu. Prišiel na zem, aby nám povedal ako máme žiť, bojovať a ako si počínať, aby sme dosiahli svojho cieľa. Kristus Pán prišiel na zem, aby nám dal smernice pre život pozemský  a tak  nás pripravil pre život večný.  To bolo jediným cieľom jeho pozemského života.

Ja len pripomínam, že aj keď ide  o úryvok z knižočky napísanej v roku 1933  dá sa z neho vycítiť, že tradícia dávania vianočných darčekov môže mať pôvod už v samotnom  narodení Ježiša Krista. Kristus totiž učil a žil tak, aby dal svetu nádej ako byť  spasený. K tomu nám dal svoje prikázania a zákony, ktoré ľudstvu umožnili prežiť už viac než 2 000 rokov. A toto si zaslúži obdiv a uznanie nielen od kresťanov, ale aj od každého kultúrne zmýšľajúceho človeka.   Vianoce sú dôkazom toho, že tomu tak skutočne aj je.

Všetkým prajem príjemné sviatočné chvíle. doko


Religiozita | stály odkaz

Komentáre

  1. A to prichádzame na svet, aby sme sa pripravili na nebo?
    Co to tu hlásaš? Zomierame už po narodení, to je jasné. Kto niekedy Ježišove slová dokázal. Veď takto oblbujú islamských terosristov, že sto panen ich čaká. Ty by si chcel pannu? Ja nie.
    Neohlupuj ľudí. Keď, tak ver. Ver, že všetko je tak, jak má byť. Sme tu na to, aby sme konali dobro, nevyvyšovali sa, neboli za tých, ktorými nie sme. A to je dnes na netu moderné.
    publikované: 24.12.2008 22:57:19 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. hm
    krestanska filozofia mi dava zmysel v tom ze svet je iba pripravou, aj ked velka otazka ostava ze co ak nie... nuz, aj podla komentarov, vidim ze kazdy si to podla seba usporiada, a to je hlavne :)
    publikované: 24.12.2008 23:08:23 | autor: Majamaja (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Ano, Kristus hlasal ideal,
    ktory by som chcela zit..No nasledovanie je pre mna dost tazke v tom, ako milovat svojich nepriatelov.Casto su nimi i ti najblizsi....Vzajomne zranovanie je casto take zbytocne, hlupe a stane sa to tak lahko...
    Tazsie je odprosit, odpustit...
    Ale to je uz ten boj, ktory sa spomina v citovanom texte, boj so sebou samym.Kto vyhra tento boj, je skutocny vitaz.
    A prave tomu nas uci Kristus - vzdavat sa svojho egoizmu, obetovat sa pre inych a tak naplnat zakon lasky.
    Kiezby toto svet pochopil , prijal a snazil sa uskutocnovat.Vratane mna.:-)
    publikované: 29.12.2008 22:49:31 | autor: Mima (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014