Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Deti majú prispievať rodičom na dôchodky zato, že ich rodičia sa zaslúžili o rast a rozvoj slovenskej ekonomiky – absurdné !

... Čo je to za štát, ktorý nevie dať dôstojné dôchodky ani tým, ktorí sa podstatným spôsobom zaslúžili, že slovenská ekonomika rastie a rozvíja sa ?... A čo dostanú tí, ktorí tak nepracovali ?
"Osobne ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny považujem za veľmi dôležité, aby sme zvýšili dôchodok tým seniorom, ktorí sa podstatným spôsobom zaslúžili, že slovenská ekonomika rastie a rozvíja sa. Preto je v programovom vyhlásení vlády zámer, aby pracujúce deti mohli prispievať istou časťou svojich odvodov alebo inou formou na dôchodok svojich rodičov. To považujem za veľmi dôležitú, spravodlivú vec. Je to aj vec symbolického ocenenia, teda vrátenie sa k princípu 'troch grošov'," priblížil Krajniak. Alternatívou zohľadnenia detí podľa Krajniaka by mohla byť obdoba dvojpercentnej asignácie dane. "Prečo by nemohol byť rozšírený a zadefinovaný systém tak, že keď pracujúce dieťa chce, môže poslať príspevok svojim rodičom," povedal minister.Druhou možnosťou by podľa Krajniaka bolo, že príspevok od detí by bol zakomponovaný priamo v odvodoch. Nejaká časť odvodov by bola určená priamo pre rodičov. Tretia možnosť je nejaká forma daňovej úľavy alebo daňového bonuse na rodičov.“ Tak nejak vyzerá predstava pána ministra Krajniaka, na riešenie nízkych dôchodkov súčasných seniorov, podľa médií. A predstavitelia seniorov s tým vraj súhlasia ?!?!

Ale človek nemusí byť novinár, ekonóm ani odborník na sociálne právo aby zistil to, čo vie mnoho poberateľov dôchodkov – dôchodky sú nízke a nestačia na slušný život seniorov ! To po prvé. Po druhé. Pán minister chce aby vláda zvýšila dôchodok tým seniorom, ktorí sa „podstatným spôsobom zaslúžili, že slovenská ekonomika rastie a rozvíja sa. Preto je v programovom vyhlásení vlády zámer, aby pracujúce deti mohli prispievať istou časťou svojich odvodov.“  Cítite vo vyjadrení pána ministra tu absurdnosť. On chce aby deti rodičov, čo dreli pre tento štát, suplovali štát zato, že ich rodičia  sa podstatným spôsobom zaslúžili o rast slovenskej ekonomiky“ lebo tento štát s „rozvíjajúcou sa a rastúcou ekonomikou“, nevie ako získať financie na vyplácanie dôchodkov ! Po tretie, by si pán minister mohol uvedomiť, že túto rétoriku odkopíroval od KDH. Jeho predseda pán Hlina totiž 13.2.2020 povedal toto: "Deti, ktoré sa nenarodili pred 15 rokmi, sa už nenarodia. Demografická kríza je veľká a budeme musieť riešiť dôchodkový systém. My ho nazývame "dobre vychované dieťa," (DVD), čo je najgarantovanejší dôchodok, aký vám kto môže dať," Výsledok vieme. KDH sa do parlamentu nedostalo. A po štvrté. Niekoľko otázok, ktoré nepoznajú odpoveď.

1. Čo tí seniori, čo deti nemohli mať a podstatným spôsobom sa zaslúžili, že slovenská ekonomika rastie a rozvíja sa.?

2. Prečo iba pracujúce deti ? Nepracujúce detí a ich rodičia budú odkázaní na sociálne dávky ?

3. A aká bude výška príspevku od detí, to každý rodič dostane iný príspevok? Veď nie sú iba dvojdetné manželstvá ale aj jedno alebo na druhej strane aj 7 a viac detné. Tak ako nie sú rovnako zarábajúce deti!   

4. Na Slovensku ale ešte stále platí, že viac pomáhajú rodičia - seniori svojim deťom, než deti svojim rodičom - seniorom ! Totiž väčšina rodičov nemá deti, ktoré patria medzi dobré zarábajúce deti (DZD). Prečo ?

5. Prečo  pracujúce deti všeobecne nemajú také platy aby sa bez problémov postarali nielen o svoje deti ale aj o svojich rodičov ?

6. Kto bude prispievať tým seniorom, ktorí mali detí ale žiadne z nich nepracuje lebo je na sociálnych dávkach ?

7. Kto a akým spôsobom teraz, odmeria výšku zásluh seniorov na tom, že slovenská ekonomika rastie a rozvíja sa, keď o tom  štát nerozhodol počas ich produktívneho veku dôstojnou výškou ich platu?

8. Kto a ako prispeje tým seniorom, ktorí sa podstatným spôsobom nezaslúžili, na tom, že slovenská ekonomika rastie a rozvíja sa ?

9. Čo je to za štát, ktorý nevie dať dôstojné dôchodky ani tým, ktorí sa podstatným spôsobom zaslúžili, že slovenská ekonomika rastie a rozvíja sa ?

10. DVD  nemusia byť ani DZD a nepotrebujú k tomu, aby sa v starobe postarali o svojich rodičov, ak to potrebujú, žiadny príkaz od štátu. Vedia to aj samé, veď preto sú to Dobre Vychované Deti ! Ale prečo je ich stále málo ?

Iste by sa našli aj iné nejasnosti. Preto je podľa mňa, tento nápad na príspevok k dôchodku, len pre niektorých dôchodcov a len od niektorých detí a v takej podobe v akej bol prezentovaný, odsúdený na zánik už od samého začiatku.  Samozrejme, že je potrebné nájsť financie  pre dôchodky lebo dôchodky mnohých poberateľov sú nízke a nestačia na slušný život seniorov, ale takým spôsobom, ktorí zodpovedá 21. storočiu. Ale o to sa musí na patričnej úrovni starať nielen produktívny človek sám, ale aj vláda, preto si ju volíme! Príjemný deň praje doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. Nesuhlasim
    Myslim si, ze to je dobra vec. Kazdy pracujuci plati dane a odvody, tak cast tych penezi posle svojim rodicovm Je to len take male prilepsenie. Nieco podobne ako 2% z dani. Kazdy moze docasne stratit pracu, ale rodicia co vychovali sustavnych poberatelov davok si tie peniaze nezasluzia.
    publikované: 07.06.2020 12:28:44 | autor: Rekly (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. nesúhlas s navrhovaným zákonom
    Som toho názoru, že ak by tento zákon prešiel a skutočne by deti prispievali na dôchodky rodičov, tak je nespravodlivé. Pomáha sa najsilnejším dôchodcom. Ak majú problém a majú viac detí, vždy sa nájde nejaké, kto sa o nich postará, aj finančne ak by bolo treba. Ale dôchodcovia chorí, bezdetní, popr. s deťmi nie veľmi vďačnými dopadnú nie dobre. Rodičia sa rozhádajú, prečo jedného rodičovi dáva dieťa toľko a druhému toľko a to úplne hnusné, že zistia rodičia reálny príjem dieťaťa, keďže od príjmu dieťaťa sa má odvíjať pomoc rodičom. Dosť hnusné. Štítim iba problémy. Tak nespravodlivý zákon tu už dlho nebol. Pomáhame silným, kašleme na slabých
    publikované: 31.05.2021 18:23:42 | autor: Zuzla (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014