Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Premeny najväčšieho prešovského sídliska Sekčov

...dnešné sekčovské deti o svojom sídlisku vedia veľmi málo, ba niektoré skoro nič... tiež aj fotočriepky...

Sídlisko Sekčov v Prešove,  je vlastne také stredne veľké mestečko. Údajne je to aj druhé najväčšie  sídlisko na Slovensku, hneď za Petržalkou.

Rozprestiera sa na ľavom brehu riečky Sekčov, medzi obcou Ľubotice a prešovskou katastrálnou mestskou časťou Solivar. Zemepisne je sídlisko orientované vo smere sever - juh. Blízko sídliska, smerom na východ sa rozprestierajú Slanské vrchy. Sídlisko začali stavať na miestach, kde predtým boli iba vlhké lúky a močariská. Tento priestor bol pôvodne v mapách vedený pod názvom Kučere. Ide takmer výlučne o sídlisko pozostávajúce zo stavieb, postavených betónovou panelovou technológiou. Prvý panelový dom bol odovzdaný do používania v roku 1978 a to na terajšej ulici Zimnej. Byty staval závod 02 vtedajších Pozemných stavieb, národný podnik, Prešov. Výstavba tohto sídliska začala od juhu, čiže od severného okraja Solivara a teraz v roku 2011 je územie sídliska Sekčov, zastavané až po obec Ľubotice. Okrem bytov má toto sídlisko aj všetky ostatné potrebné objekty občianskej vybavenosti (školy, kostoly, kultúrne a osvetové strediská, polikliniku, obchody, spoločenské obchodné centrum MAX, dopravnú sieť aj zelené odpočinkové plochy.) Počet obyvateľov sídliska Sekčov dosahuje takmer 30 tisíc a má 32 ulíc a 3 námestia.

Momentálne sídlisku chýbajú najmä kvalitné cesty a viac detských ihrísk. Okrem celého lesa reklám, ktoré sú skoro všade, hyzdia sídlisko a odpútavajú pozornosť vodičov od riadenia vozidiel -  obyvateľom sídliska dnes  asi najviac prekáža aj  hustá premávka v medzinárodnej nákladnej cestnej  doprave – TIR, ktorej trasa vedie výlučne po ceste,  ktorá mala pôvodne  slúžiť iba na vnútornú mestskú dopravu. Riešenie,   a to aspoň čiastočné,  by bolo za súčasnej finančnej mizérie aspoň v tom, aby  táto nákladná doprava  TIR mala prikázaný obojsmerný smer jazdy iba po trase Hypermarket Tesco – ulica Východná – ulica Rusínska -  Lidl -  Poliklinika Sekčov – OC MAX – Ľubotice – Nižná Šebastová.  O tomto probléme vie aj primátor mesta Prešov, ale akosi  sa mu ho nedarí riešiť  k spokojnosti ľudí, ktorí na Sekčove bývajú.  A tak,  tam bývajúcim obyvateľom neostáva  nič iné, iba v obave prechádzať po prechodoch cez cestu a tŕpnuť či ich pritom nezrazia cestní piráti, ktorí tam s obľubou jazdia vždy viac ako je dovolených 50 km/hod. 

A tak sa mi podarilo zaznamenať zmeny tohto sídliska na mojich obrázkoch. Ide o jednu a tú istú lokalitu.

Preteky motokár 1985


 

Postrek z lietadla 1997


Kvitnúca repka  olejná 2008

 

Začiatok stavby OC 2010

 

Dokončenie OC február 2011

 

Preťažená doprava rok 2014


Ako je z obrázkov vidieť,  za viac ako 33 rokov nám z pokojného sídliska a   skoro dedinského prostredia, vyrástlo rušné mesto. 

Prajem pokojnú a príjemnú nedeľu. doko

 

 


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

  1. Ten nápad s vylúčením TIR
    je veľmi dobrý. Podporujem ho.
    publikované: 02.03.2011 07:09:47 | autor: sekčovčan (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Počet obyvateľov sídliska Sekčov k 16.6.2014 bol 25 792
    publikované: 23.06.2015 08:36:30 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Sekčov
    Viem že Sekčov je druhé najväčšie sídlisko na Slovensku
    publikované: 08.09.2018 22:13:49 | autor: Štefan Kellner (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. sídlisko Košice - západ ( nové mesto - terasa )
    je 2. najväčšie sídlisko na Slovensku po Petržalke s počtom obyvateľov cca 40.000.
    publikované: 10.03.2019 13:02:53 | autor: jaroindi (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014