Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Posledný výstrel bezbranného študenta

  • Preplácanie cestovného - Koniec pre cirkevné školy od KDH
  • Obedy pre sociálne slabších - vytváranie rozdielov priamo od vlády
Ako som sľúbil v mojom článku Slovenské školstvo - návrh na zmeny, vysvetlím prečo sa mi nepáčia niektoré kroky nášho "milovaného" ministerstva školstva (MŠ).

Preplácanie cestovného

 -  Tak asi sa naozaj čudujete, prečo mi vadí práve takáto (na prvý pohľad vynikajúca) vec, veď každý žiak, ktorý dochádza do školy by mal dostať peniaze na cestu ak ho škola núti, aby ju navštevoval.

Ale nie je všetko zlato, čo sa bliští. Pretože milý pán Minister akosi pozabudol na jednu základnú vec, a to zaplatiť aj študentom škôl cirkevných. A tu sa nastoľuje otázka. Prečo by žiak, navštevujúci ústav vzdelávania, ktorý nesie pred svojim názvom slovo cirkevný, nemal mať to isté právo? Ak sa nad tým trošku zamyslíte, tak Vám z toho výjde: "Žiak cirkevnej školy je niečo menej, ako žiak školy štátnej." A dokonca ak si túto vetu prečítate dvakrát, tak zistíte, že na MŠ to asi nemajú všetci v hlave v úplnom poriadku...

Ďalším aspektom je očividne cielené rušenie cirkevných škôl, veď sa skúste vžiť do kože rodiča, ktorý si vyberá školu pre svojho malého prváčika. Kam ho asi dáte, keď do oboch škôl je približne rovnaká vzdialenosť, ale problém je v tom, že k jednej si ju budete musieť zaplatiť sám? Nakoniec sa vžite aj do kože riaditeľa takejto školy, ktorý nemá inú možnosť iba si napustiť plný lavor vody a namočiť si nohy.

Obedy pre sociálne slabších

 -  No tak toto je úplná absurdita a nevidím v nej žiadnu logiku (ktorej bohužiaľ milý pán Fronc veľa nemá.). V tomto vidím iba jednu jedinú vec, a to prilákanie rómov do škôl, ale aký to má výsledok? Budú síce do škôl chodiť, ale prečo? Aby sa vzdelávali? NIE, budú tam chodiť preto, aby dostali zadarmo chlieb a potom aj obed.

A vyslovene záporné je na tom to, že ako chudák malý prváčik príde k tomu, že jeho spolužiak, ktorý možno celý deň vyrušoval a robil zlosť súdružke pani učiteľke, dostane obed a desiatu a on, poslušný usilovný žiačik, dostane akurát, tak rozpačitý úsmev od súdružky pani učiteľky...





P.S.
No, ... toto sa DaMageovi nebude páčiť, pretože ma kritizuje za to, že som večný nespokojník, a že v poslednom čase píšem iba kritiku na vládu. Ale taká je moja povaha a myslím, že ak by sa nikto nikdy neozval, tak teraz budeme niekde okopávať poľe pod bičom maďara a budeme sa nahlas rozprávať len v tomto jazyku (prepáčte nikoho som nechcel uraziť).

Ako v škôlke... | stály odkaz

Komentáre

  1. páčiť sa mi to nebude
    to o tých cirkevných školách som nevedel.
    ale niekedy si naotaj veľmi zanietený
    publikované: 05.05.2005 20:05:05 | autor: DaMage (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Cirkevné školy a vzdelaní cigáni
    Cierkevné školy sú súkromné. Od svojich žiakov vyberajú školné + cirkvi berú peniaze od štátu a nikto nevie, kde sa strácajú. Predpokladajme, že časť z nich putuje do cirkevných škôl.

    Otázka? Prečo by mal štát prispievať na rozvoj cirkevných súkromných škôl, keď tieto si na seba zarábajú sami? Dáva snáď štát súkromnému podnikateľovi peniaze? Nie!

    Obedy pre deti zo sociálne slabších rodín je vynikajúci nápad. Ako inak chceš vyriešiť rómsku otázku, než vzdelávaním rómov? Chceš ich snáď zavrieť do rezervácie ako Američania indiánov? + Nie len rómovia sú sociláne slabí. Tiež som vyrastala v chudobných pomeroch a mojej rodine by veľmi pomohlo, ak by sme dostávali obedy v škole zadarmo, resp. lacnejšie. Ale nedostávali sme. Preto mama chodievala do roboty na jednom mastenom chlebe a vody z vodovodu, aby sme sa my - deti - mohli v škole riadne stravovať.
    publikované: 04.06.2006 16:00:26 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Po dlhom case
    Znova sa po dlhom čase objavím na svojom blogu, ale nedala mi jedna vetaod Mony.

    Píšete, že:

    <cite>Cierkevné školy sú súkromné. Od svojich žiakov vyberajú školné + cirkvi berú peniaze od štátu a nikto nevie, kde sa strácajú. Predpokladajme, že časť z nich putuje do cirkevných škôl.</cite>

    Tak poďme pekne zaradom:
    <ol>
    <li><strong>Cirkevné školy sú súkromné</strong> Nie som si síce istý, ako ste na to prišli, ale prepokladám, že to je neznalosťou veci. Pokiaľ veim, tak 85% občanov SR sú kresťania, takže výrok o súkromnom kapitále, ktorý patrí 85% občanom je trošku mätúci. Cirkev sú kresťania. Cirkev bez nich neexistuje, a oni neexistujú bez cirkvi, pretože cirkev sú oni.</li>
    <li><strong>Od svojich žiakov vyberajú školné</strong> Tento komentár píšem hlavne práve kvôli tejto vete. Sám som päť rokov chodil na cirkevnú školu a žiadne školné som nikdy neplatil. Na žiadnej ďalšej cirkevnej škole sa tiež školné neplatí. Nikdy sa neplatilo. Či sa platiť bude, to neviem. Všetko závisí od štátu.</li>
    <li><strong>cirkvi berú peniaze od štátu a nikto nevie, kde sa strácajú</strong> Pokúsim sa Vás nenechať v médiami verejnosti tlačenom omyle. Peniaze, ktoré cirkvi od štátu dostávajú ledva pokrývajú platy kňazov. (tie naozaj nie sú vysoké) A čo sa zvýši ide na školy. Škola ako nezisková organizácia toho zhltne dosť veľa. Budovy sú rozbité, energie drahé. Okolo peňazí nie sú žiadne tajnosti...</li>
    </ol>
    publikované: 04.06.2006 19:13:17 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. A čo keby si páni biskupi...
    ...utiahli opasky? Na moju birmovku sa pán biskup doviezol v luxusnom tmavom BMW-čku. Môj krstný otec len cez zuby precedil, že jedna guma naň stojí vyše 5 tisíc. Och, naozaj žijú veľmi biedne. Otvor si oči Gnaag!
    publikované: 04.06.2006 19:44:56 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Podotýkam...
    ...že to bolo pekných pár rokov dozadu. Za mečiarizmu.
    publikované: 04.06.2006 19:50:21 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. :)
    Nikde nie je napisane, ze aj knaz nemoze byt majetny. Je pravda, ze by byt nemusel, ale neboj sa taketo veci neidu zo zvonceka... Aj v cirkvi je kazda pozicia inak platovo ohodnotena. Je nieco naozaj zle na tom, ze si niekto splnil svoj detsky sen. Nemozes hned o kazdom, kto ma nejaky majetok vraviet, ze je to zlodej.

    Aj ty by si si mozno otvorenie oci zasluzila. Nikto nie je dokonaly. O dotycnom biskupovi nic blizsie neviem, ale napriklad ty si dost zaujata. A to vidim len po par komentaroch. Nehovorim, ze by si utiahnut opasky nemohli, ale prikazat im to nemozem. Preto nekritizujem, snazim sa hladat riesenia. V tom je ten rozdiel.
    publikované: 04.06.2006 19:51:36 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Isteže som zaujatá...
    ...platím dosť vysokú daň a serie ma, že sa za moje peniaze nejaký darmožráč v sutane vyváža na BMW-čku. A nie jeden. Všetci. Ak vidíš kňaza na škodovke, tak je to rarita. Nech im to platia katolíci a nie všetci obyvatelia štátu.
    publikované: 04.06.2006 19:59:40 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. 85% ...
    podľa posledného sčítania ľudu to bolo niečo okolo 70% kresťanov, čo však neznamená, že všetci z nich boli a sú aktívne veriaci... mnohí len urobili v príslušnom okienku krížik, lebo po narodení ich pokrstili a tým to pre nich skončilo. Ako sa pamätám, kolonka mala názov príslušenstvo k náboženstvu, alebo tak nejako ...
    Ale viac ma zaujal Tvoj výrok, Gnaag, o kapitále, patriacom 85% občanom. Omyl, to číslo, ak vôbec niekedy bolo reálne, tak dnes už určite nie je.
    publikované: 04.06.2006 20:07:27 | autor: murphy (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. A toto ti asi nič nehovorí:
    "Jedno ti ešte chýba. Choď, predaj všetko, čo máš, rozdaj chudobným a budeš mať poklad v nebi. Potom príď a nasleduj ma!(...) Ľahšie je ťave prejsť cez ucho ihly, ako boháčovi vojsť do Božieho kráľovstva."

    Vyvážal sa snáď Ježiš na pozlátených kočoch? :D :D :D

    publikované: 04.06.2006 20:11:09 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Chcel som sa vyhnuť flame-u...
    ale nic ine asi neostava...
    <ul>
    <li>to murphy... nehovoril som o katilkoch, ale o krestanoch vseobecne. Mas pravdu, malokto je naozaj presvedceny krestan. Je dokonca pravdu, ze dost vela je takych, ze sa za nas treba hanbit. Nemozme vsak vsetko globalizovat. Staci, ze to svet robi za nas. Nenechajme sa ovplyvnit mediami. Majme nazor, ktory nam nikto nevsugeroval. Mozem byt krestan a nemusim mat mozog (ako vravia media) vymyty. </li>
    <li>to Mona... budem sa citovat
    <cite> Nehovorim, ze by si utiahnut opasky nemohli, ale prikazat im to nemozem. Preto nekritizujem, snazim sa hladat riesenia.</cite>
    Nemozem pochovat celu organizaciu pre par ludi, ktori jej robia hanbu. Nemame pravo odsudit niekoho podla statistiky. Sme ludia, nie cisla. Musime zacat od seba.</li>
    </ul>
    publikované: 04.06.2006 20:37:23 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014