Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sonya ho nezabudla spomenúť

Hneď na úvod sa musím priznať, že včera som nemal do čoho pichnúť, tak som relatívne veľa času trávil v diskusii k článku na stránkach denníka SME s názvom Americké krídla nad Slovenskom. Autor sa viac menej odvoláva na publikáciu Konečná zastávka: Slovensko!, ktorá určite stojí za prečítanie. Samozrejme v prípade diskusii k jednotlivým článkom je vždy nejaký priestor pre doplnenie, či dokonca vyvrátenie tvrdení uvedených v nich. Našťastie tú druhú variantu som voliť v tomto prípade nemusel. Tak som iba čo to doplnil. Začal som Svedectvom generálmajora Jána Šavela. Niektorým čitateľom SME sa to dvakrát nepozdávalo. Nebudem tu teraz rozoberať hrdinstvo Slovákov a Sloveniek pri ochrane amerických pilotov, ktorých ochraňovali aj napriek faktu, že to bol "nepriateľ", ktorý bombardoval naše mestá, naše domovy, naše fabriky...Jednou z hrdiniek bola aj Maria Gulovich. To o nej pojednáva publikácia Sonyi N. Jason s názvom Maria Gulovich, OSS Heroine of World War II: The Schoolteacher Who Saved American Lives in Slovakia - Maria Gulovich OSS hrdinka druhej svetovej vojny: Učiteľka, ktorá zachránila americké životy na Slovensku. V tejto publikácii sú samozrejme v prvom rade opisované hrdinské činy Márie za ktoré dostala aj Bronzovú medailu. Pre slovenského čitateľa sú ale podľa môjho názoru dôležité aj hrdinské činy ostatných účastníkov a ich podiel na tejto záchrannej akcii. Ak ste si prečítali vyššie linkované svedectvo generálmajora Šavela tak správne tušíte, že ide o Jozefa Tisa. Kniha Sonyi N. Jason potvrdzuje slová zo spomínaného svedectva.


Obálka

Zo strany 253

Zo strany 254

Zdroje

No pravdepodobne aj tak nikdy nepochopím správanie niektorých vraj Slovákov pri hodnotení osoby Nášho prvého prezidenta. Američania píšu o hlbokej nespravodlivosti s jeho zavraždením. Američania protestujú v snemovni reprezentantov proti jeho vražde, ktorá bola "odmenou" za poskytnutie pomoci a komfortu americkým pilotom počas druhej svetovej vojny. Američania bez bázne a hany píšu o tom, ako Tiso zachránil 35 až 40 000 Židov pred deportáciou. Ďalej, Američania nemajú problém napísať, že rebeli zavraždili na 4 až 5 000 slovenských občanov (strana 250).

Preto je na mieste jedna zásadná otázka: Slováci, dokedy budete tolerovať tieto komunistické praktiky???

Slovensko | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014