Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Recenzia: Astonishing X-men: Nadání

Ako svoj historicky prvý príspevok by som zhrnul svoje dojmy z  komiksu, ktorý sa na naše trhy dostal iba nedávna vďaku projektu firmy Hachette, ktorá na český(a slovenský) trh priviedla licencovanú sériu – Ultimátny komixový komplet Marvel(UKKM). V tejto sérii predstaví „najlepšie“ komiksy, ktoré vyšli pod hlavičkou Marvelu a tak ich predstaví českému, resp. slovenskému čitateľovi. Pokiaľ viem, táto séria sa nedá ešte kúpiť na Slovensku(aj keď je na obale uvádzaná cena pre Slovensko v euroch), nikdy som ich nevidel v stánku v SR, ja osobne sa k nim dostávam kúpou v Česku, kde študujem. Cena je priaznivá, od tretieho čísla 199 Kč - v prepočte asi 8-9€ a na oplátku človek dostane knihu v pevnej väzbe na kvalitnom papieri s bonusmi v podobe dvoch kvalitných článkov a alternatívnych obálok. No nekúp to.

A o akom komixe budem vlastne písať ? Konkrétne o druhom čísle, ktoré vyšlo a nesie názov Astonishong X-men: Nadání. Scenáristom je veľeznámy Joss Wheedon (Avengers, Buffy, Angel,...) a kresbu zaobstaral John Cassaday. Na komiks som sa veľmi tešil, ako obrovský fanúšik Wheedonovej tvorby, predovšetkým Buffy. Zbožnujem jeho vtipné a zmysluplnné dialógy a premyslenú a reálnu psychológiu postáv. A pochopiteľne milujem aj samotných X-menov, ktorý  mi vďaka animovanému seriálu prirástli ešte v detstve k srdcu.  

 Hlavnou zápletkou celého komiksu je  liek, ktorý by mal liečiť gén, ktorý spôsobuje mutáciu v mutantov. Ohlásenie jeho vynájdenia vyvolá veľký rozruch v mutantskej komunite a samotný X-meni sa k nim stavajú rozdielne.

Ak vám prišla záplatka komiksu zhodná s tou z tretieho x-menovského filmu, máte pravdu. Film sa viac než očividne inšpiroval myšlienkou séra, i keď bola mierne pozmenená. Dokonca aj niektoré hlášky a scény sa dajú nájsť vo filme ako napríklad olympijská „disciplína“ známa ako „hod Wolverineom“  a ďalšie.

Treba zmieniť aktuálne zloženie týmu, ktoré je odlišné od toho, ktoré poznajú fanúšikovia  filmov. Ono je vlastne každú chvíľu iné, takže aby sme vlastne vedeli s kým to máme dočinenia. Tentoraz sa zaobídeme bez Doktora Koliečka aka Profesora X a jeho funkciu v týme preberá namyslený Cyclops(tento okuliarnatý frajer mi bol vždy nepríjemný), ktorý momentálne randí so sexi Emmou Frostovou (Jean Gray je mŕtva), bývalou nepriateľkou X-menov a vedúcou klubu Hellfire, ktorá je v súčasnosti napravená a na stojí strane dobra. Ale pochybnosti voči jej osobe ostávajú a dáva ich najavo predovšetkým Kitty aka Shadowcatt, schopná prechádzať steny, ktorá sa k X-menom vracia po dlhom čase. Práve možnosť jej použitia okrem iného presvedčila Wheedona, aby sa ujal X-menov. Bola jednou z inšpirácii pre postavu Buffy v rovnomennom seriály. Sarkastické dialógy týchto dvoch dám sú jedným z vrcholov celého komiksu. Okrem spomínaných je členom týmu aj Wolverine, cool a nasratý ako vždy a Beast, pre zmenu modrý, ako vždy.

Aj napriek konfliktom  medzi sebou sa X-meni musia vzchopiť, natiahnuť na seba kostýmy a bojovať proti hrozbe, ktorú predstavuje práve sérum, ktoré by v rukách nepovolaných mohlo napáchať veľa škody. Objaví sa ohyzdný mimozemštan, ktorý tento liek na Zem priniesol a je v pozadí jeho zverejnenia. X-meni proti nemu bojujú, dôjde k pár neočakávaným zvratom a nakoniec všetko dopadne uspokojivo a emzák je porazený. Alebo nie ? Na záver sa dočkáme drobného cliffhangera, aby sme sa mali na čo tešiť.

A na scénu dôjde k návratu jednej postavy, ktorá bola už dlho mŕtva, ale ako je vo svete Marvelu zvykom, mŕtvy nemusíš byť večne a pravdepodobne ani neostaneš.

Wheedon ma nesklamal, jeho komiks hodnotím mimoriadne pozitívne. Vyzdvihol by som kvalitné dialógy, celých šesť dielov je pretkaných typickými wheedonovskými hláškami, sarkazmus je všadeprítomný, vynikajúco funguje chémia medzi postavami, odhliadnuc od toho, či sa majú radi medzi sebou, alebo nie. Atmosféra je miestami dusná a ani zďaleka nie všetko je ideálne. Tieto veci sú typické pre Wheedonovo dielo a prejavili sa aj v komikse. Taktiež kresba je vydarená, veľmi sa mi páčia farebné odlíšenie medzi jednotlivými scénami, vždy dobre vystihujú situáciu a aktuálnu náladu postáv. Miestami je aj kresba vtipná a zábavná, čo nie je rozhodne prítomné v každom komikse.   

Ako človek, ktorý netrávi celé dni blúdením po internete a hľadaním informácií o komiksoch oceňujem úvod, v ktorom sú zhrnuté udalosti, ktoré viedli k súčasnému deju, aj znalý fanúšik sa v tom môže stratiť.  Komiks si takto môže užiť prakticky ktokoľvek. Články pripojené na záver knihy potešia, sú zaujímavé, vždy si rád prečítam niečo viac o autorovi diela a poprípade si pozriem jeho ďalšie dielo. I keď v prípade Wheedona som sa ako jeho fanúšik veľa nového nedozvedel J Ako posledná strana je pripojený taký „zoznam odporúčanej literatúry“, ak sa nám páčilo toto dielko, čo podobné je dostupné je na našom trhu. Vyššie zmienené veci veľmi oceňujem, viem si predstaviť, že takýmto spôsobom sa môže výrazne rozšíriť počet čitateľov komiksov a zároveň zvýšiť predaj už existujúcich diel a tak podporiť trh a navýšiť množstvo vydávaných komiksov v našich luhoch a hájoch česko-slovenských.

Ďalším, tretím v poradí v sérii UKKM by mal byť Iron Man: Extremis, ktorý napísal Garth Ennis(Punisher, Hitman, Preacher), takže sa je rozhodne na čo tešiť. Tento komiks už u nás vyšiel asi 2 roky dozadu, avšak nie som zatiaľ jeho majiteľom, takže si ho kúpim až teraz. Snáď mi neujde :)   


Komix | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014