Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Osudy divy Ľudmily III.

Manželstvo vzniklo vtedy, ked ludia mali priemerny vek 35 rokov a vtedy slovo "az do smrti" znamenalo ovela viac ako dnes. Mená postáv sú čistou náhodou!
My budeme rodina? Mysľou sa Martine prehnalo tisíce kombinácií. Ako by s Ľudou mohla byť rodina? Veď jej brat je mladší. Že by Martinin slobodný ujo? To jej nedávalo zmysel. Ujo je starý mládenec, ale nevidela, že by sa s Ľudou stretával. Nevnímala, o čom bola kázeň. Celú omšu rozmýšľala, koho myslela. Vraj sa to ešte dneska dozviem. Bože ale kedy?  aAod koho! Blížil sa koniec omše, keď pán farár ohlásil: „Ohlasujem ohlášky Jaroslava a Ľudmily, rodičov xy. Na po prvé. Kto by poznal prekážky, že by nemohli vstúpiť do posvätného stavu manželského, nech tak učinní!“
Jej srdce zamrelo, rozum onemel. Nemohla uveriť, že by jej najmilší bratanec bol vyvoleným Ľudmilinho srdca. Spomenula si, ako sa s Ľudou stretla u babky na dvore. Stála s Jarom a blažene sa usmievala. Bola si tašku vyzdvihnúť, ktorú jej mal Jaro doniesť z práce.          
Spätne sa Martine vracali diskotéky, zábavy, dlhé rozhovory, spoločne strávené večery u babky. Premietol sa jej i ten večer, keď Jaro bol nešťastný. Boli na diskotéke a veľmi dobre sa zabávali. Aspoň Martina určite. Bola uvoľnená, rozosmiata a  neuvedomila si, že tie objatia, ktoré jej Jaro prejavoval, nie sú dotykmi bratanca a sesternice. Uvedomila si, že sa deje niečo nepochopiteľné, čo sa medzi prvostupňovými bratancami stať nesmie. Uvedomila si, že Jaro k nej cíti niečo viac, ako ochranu sestrenice. Keď sa jeho pery pritisli na Martinine ústa, odstrčila ho. Zľakla sa a on sa nahneval.              
 „Čo to robíš?“ S vypleštenými očami, s roztraseným hlasom a cválajúcim srdcom sa ho opýtala. „Veď si môj bratanec!“ Odstrkovala jeho ruky zo svojich bokov. Urazil sa. Nemohol pochopiť , prečo ho odstrkuje. Prečo by ju nemohol bozkávať? Veď ju ľúbi! Čo to necítila? Cítila! Cítila nehu, vnímala pozornosť. Aj Jarovu lásku cítila, aj svoju lásku k nemu. K bratancovi! Nie k mužovi! K mužovi, ktorému by manželkou chcela byť, chcela  nežnú, hlbokú, náruživú lásku prežiť, ktorá by jej nedala spávať. Necítila k nemu lásku takú, akú by chcela s manželom prežiť! Videla, ako sa mračí. Videla bolesť v jeho zakalených očiach. Nemala silu a ani nechcela, ten smútok z nich strieť.
„Jarko! Ja ťa predsa mám veľmi rada! Lenže manželmi by sme nemohli byť!“ Krútila Martina hlavou a tým viac zdôrazňovala, že nechápe, čo sa stalo. Kedy nastal zlom katastrófy?
„Spomeň si na Olinu s Jožkom. Aj tí sú bratanci. Aj Viera s Petrom. Ja ťa ľúbim. Ja sa chcem s Tebou oženiť.“ Nechcel sa Jaro vzdávať a znovu naťahoval k Martine ruky.
„Ja sa za teba nevydám! Ja chcem deti! Spolu by sme zdravé deti nemohli mať. Olinin Rišo je postihnutý. Vierin Andrej zatiaľ nechodí. Nie! Zabudni na to , čo si mi navrhol a nikomu to nevrav! Prosím ťa! Urobil by si veľa ľudí nešťastných. Teraz si nešťastný iba ty! O nejaký čas ťa to prejde. Prídeš na to, že táto láska ku mne, nie je pravá láska muža k žene.“  Otočila sa a odišla. 
Tento posekaný film sa Martine premietal pred očami, keď vychádzala z kostola. Bolo to na konci augusta. A teraz je koniec decembra. Bolo to rýchle zabudnutie a ešte rýchlejšie vzplanutie novej lásky. Nielen Jara, ale i Ľudmily.
Svadba bola koncom januára. Bol ešte sneh, ale nemrzlo. Bol odmäk, keď Martina v svadobnom sprievode hore dedinou kráčala a svadobné piesne s ostatnými spievala. Verila, že Ľuda v Jarovi našla toho pravého, ktorého nemohla mať v Petrovi I. Jarovi žiarili oči, usmieval sa, keď im Martina šťastný spoločný život priala. Podala mu ruku a Jaro si ju k sebe pritiahol, do ucha jej pošepol: „Aj tak ťa ľúbim!“ Martina bola dojatá. Verila, že Jarova láska k nej sa zmenila. Má lásku svojej ženy a láska k Martine bude neprchajúca bratanca k sesternici. Ľudmila už bola tehotná. Martina navštevovala babku, kde sa s nimi stretávala. Kým dostanú byt v meste, rozhodli sa, že zatiaľ budú bývať v zadnej izbe u babky. Pozorovala ich manželstvo a cítila, že by nemala k nim chodiť. Mala pocit, že Ľuda na Martinu žiarli. Nevedela prečo, lebo jej nedávala dôvod. Ľudmila sa jej nezdala veľmi šťastnou, nastávajúcou mamičkou. Bola nervózna a snažila sa Jara, aj keď so smiechom, uraziť. Na návštevy k babke Martina začala chodiť len v nedeľu poobede, keď vedela, že išli na návštevu k Ľudiným rodičom. Babka nie raz Martine spomenula:                                                         "Ja ti neviem. Ľuda len ráno vstáva a už je nahnevaná. Hrncami trieska, so mnou sa skoro nerozpráva."                     "Babka, musíte ju nechať, nech si zvykne. Veď je ešte mladá a ešte sa Vám neprispôsobila. Uvidíte, keď porodí, bude vravieť viac." Upokojovala som babku.
Prešla jar, tehotenstvo prebiehalo bez komplikácií a pôrod koncom júla tiež. Narodil sa im syn. Jaro bol šťastný. Aj Ľudmila. Naplnené manželstvo šťastného manžela a ako ďalšie dni ukázali, nešťastnej manželky.
 

Čas, ten nezastavíš | stály odkaz

Komentáre

  1. ach, Vas...
    aj ked sa snazim, Ludka mi nie je vobec sympaticka...od zaciatku podrazala, klamala, podvadzala... hrozim sa toho, co este vsetko bude schopna urobit...
    publikované: 15.06.2010 17:57:54 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. SoB,
    no veď nemôžu byť všetky na tvoj obraz. Milé. šamantné a dobré.
    Čo som zabudla?
    publikované: 15.06.2010 18:01:19 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  3. :))))))))))))
    Vas, keby si bola aspon muz:))))
    Dakujem za lichotky, no nic z toho na mna nesedi, zial...
    publikované: 15.06.2010 18:03:17 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. SoB,
    veď láske sa dnes medze nekladú ,..nregistrovanom partnerstve hmmm
    Nelichotím, čítam medzi riadkami
    publikované: 15.06.2010 18:15:17 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  5. dakujem, vazim si to...
    pokial je homosexualita vrodena a oni to citia tak, ako citia, nezabranime im lubit rovnake pohlavie...ci uz budu registrovane partnerstva alebo nie, tieto vztahy vzdy budu...pokial neprovokuju na verejnosti neprimeranym spravanim, tolerujem ich...no neprimerane spravanie mi vadi aj v heterosexualnych vztahoch...urcite prejavy su vhodne len v sukromi, teda podla mna...co uz...som stara a nemoderna...
    publikované: 15.06.2010 18:28:18 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. ta slucka z lasky,
    to je dobreee:-)premyslam,ci si to luda hodi,alebo ci je tepla,ked tolko vypravate o homosexualite pod clankom.hovorim si,ci tam sob zbadala nieco,co ja nie,tak sa akoze chytam,nech nie som pozadu:-)
    este sa mi lubilo toto slovo:katastrófy:-)ja to pouzivam s kratkym,ale s tym dlhym to znie dramatickejsie:-)
    sob,vas ti nelichoti,konstatuje:-)
    publikované: 15.06.2010 18:48:59 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  7. SoB
    100= súhlas z mojej strany
    publikované: 15.06.2010 19:11:30 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Vas
    ani neviem, ci som rada, ze suhlasis aj s tym, ze som stara a nemoderna:)
    publikované: 15.06.2010 19:14:28 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Bonnie,
    nie si pozadu, si stále v strede. Neviem, čí je "o" alebo "ó", --dramatickejšie--to je ono.
    A že si Ľuda slučku nehodí, o tom sa dozvieš neskôr.
    To si láska môže slučku "hodiť" , aspoň v tomto prípade
    publikované: 15.06.2010 19:15:49 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  10. SoB,
    Kto ti povedal , že si stará? Veď ty máš mladú dušu, to len telo je opotrebované! Lebo musí niesť také množstvo donrých rád, receptov a humoru.
    publikované: 15.06.2010 19:42:24 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  11. no dufam,ze si nehodi
    niekto slucku kvoli lude...
    katastrófa znie bezvadne staromodne.skusim to zahlasit pred nasimi,ci im to nieco povie:-))mojej prababky kamoska to presne takto zatahovala,ked vykladala nejaku dramu:-)
    publikované: 15.06.2010 21:51:58 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Vasilisa,
    z tohto príbehu by mohol byť celkom dobrý scenár na seriál. Prepracuj a ponúkni Markíze alebo STV.
    publikované: 16.06.2010 03:05:58 | autor: peternagy (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Peter,
    vieš, že veru taká slovenská telenovela na zamotanú mexickú by sa z toho natočiť dala?
    Ďakujem za návrh. Myslíš, že by sa to panelákovému scenaristovi páčilo?
    publikované: 16.06.2010 18:09:53 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014