Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

IT povolanie je nenávidené!

IT má opäť prvenstvo medzi povolaniami :)

Prečo chodím do práce? Potrebujem peniaze! Ale prečo práve tento odbor, tento smer, táto konkrétna profesia? Pretože sa veľa naučím, je to niečo nové, nevšedné, zaujímavé, pre mňa veľmi vhodné!

Ako asi odpovie 80% ľudí, ktorí pracujú, na tieto možno až banálne otázky? Jeden denník spísal podľa vedeckých prieskumov najobľúbenejšie a aj tie nenávidené povolania. Samozrejme, mňa ako pracujúcu zaujímalo, ktoré povolania sa radia do oboch skupín. No poviem, že som bola prekvapená. Ku každému článku je aj akési vysvetlenie, prečo je toto povolanie v tom alebo v tom rebríčku.


No kto by to bol tušil, že to keď chceš byť v pracovnej oblasti najšťastnejším, tak musíš byť kňazom. Áno toto povolanie je určite dosť náročné, a ni každý by ho zvládol, ale žeby boli všetci kňazi, či duchovní najšťastnejší? A veď možno aj áno.


Táto časť, ktorá obsahuje najšťastnejšie povolania je trošku zarážajúca, ale chápem, tie vysvetlenia sú logické a pochopiteľné. Ale prečo v časti nenávidených sú takéto pozície, ako napríklad riaditeľ IT?
Stačí, že uvádzajú ako hlavný dôvod nespokojnosti uprednostňovanie a nedostatok rešpektu k zamestnancom? Veď to je na osobnosti každého riaditeľa. Určite je náročné zvládať funkciu riaditeľa, ale čím je iný riaditeľ IT?

Neuvedomovala som si, teda som nad tým ani neuvažovala, že by IT pozície mohli byť tak nenávidené. Veď sú to najžiadanejšie práce, veľmi potrebné, a na základe toho sú aj samozrejme veľmi dobre hodnotené. Veď taká programátorská hodina práca sa pohybuje od 30 do 100 Eur. V ktorom inom odvetví sa dá takto dobre zarobiť?


Čo ma asi najviac zarazilo, bola pozícia právneho koncipienta. S tým plne súhlasím, pretože mnohí sa sťažujú na pracovnú náplň a pracovnú dobu. Veď robiť niekomu poskoka, pretože aj on robil niekomu poskoka je dosť psychicky náročné. Ale človek to musí prekusnúť, keď chce koncipientúru ukončiť. A možno taký ďalším pre mňa prekvapením, bolo povolanie učiteľ. V dnešnej dobe u nás učitelia štrajkujú, lebo majú nízke platy, nemajú dostatok učebníc, a možností, no napriek tomu sú vo svojom povolaní šťastní :) Je to úsmevné. Viem, článok je založený na amerických výskumoch.


Napriek všetkému stojí za to si ho prečítať a zamyslieť sa nad tým ako to vlastne je. Je práca dôležitá, preto, že dostávame za ňu odmenu vo forme peňazí? Alebo je na prvom mieste pocit šťastia, ktorý nám prináša vykonaná práca.



Najšťastnejšie a nenávidené povolania


Zamestnanie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014