Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Do vesmíru za lacnejší peniaz!

........Second hand Milana Markoviča.......
Zachytil som, že do vesmíru sa chystá ďalší turista, tuším už piaty. Nič proti tomu, nech si každý svoje poctivo našetrené peniažky míňa ako chce. Pripúšťam, že sú medzi nami ľudia, ktorým narýchlo nenapadne, čo so zvyšnými dvadsiatimi miliónmi dolárov. Navyše je známe, že keď sa vám ešte kdesi váľa ďalších zbytočných desať melónov, môžete si dovoliť aj vychádzku do vesmíru. Len tak naľahko, v skafandri (vychádzkovom, samozrejme), nadýchať sa čerstvého vzduchu, čo si nesiete so sebou.

Priznám sa, nemusím byť pri každej premiére svetovej technickej novinky. A nielen preto, že to ide do peňazí. Veď zase má byť benzín lacnejší takmer o korunu, takže keď človek chce, tak si našetrí. Ale všetko má svoj čas. Vieme, ako skončili tí, čo sa napchali hneď do prvých vzducholodí. Je mi jasné, ako by som dopadol v medzihviezdnom priestore v skafandri z Odevných závodov kapitána Nálepku.

Ja už napríklad viem, že ku vtáčej perspektíve sa netreba dopracovať lietadlom či raketoplánom. Výťah vraj bude! Celá tá záležitosť sa náležite zakotví do zeme, no a po uhlíkových nanovláknach v podobe viacpočetnej superpevnej stuhy sa bude pohybovať kabína s cestujúcimi či nákladom.

Je mi jedno, že to zatiaľ celkom nechápem a neviem si predstaviť, čo sa stane s tými nanovláknovými stuhami, keď sa Zem obráti okolo svojej osi a stuha sa omotá okolo rovníka, alebo sa poškodí o Empire State Building či rozmočí na Štrbskom plese... Je však zrejmé, že to bude lacnejšie a k výletníkom už budeme patriť aj my s bežnými poctivými úsporami.


Second hand Milana Markoviča | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014