Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Tichá vojna

Ako dopadnú naši južný susedia?
Úvod si požičiam z knihy Anupa Shaha s názvom Tichá vojna.

Pád na dno

Ako je nižšie podrobne popísané, krajinám usilujúcim sa o získanie finančnej pomoci MMF a Svetová banka vnútili neoliberálnu ekonomickú idelógiu, ktorej prijatie bolo podmienkou na schválenie pôžičky.

Napríklad:

* Súčasťou Programov štrukturálnych reforiem je ordinovanie škrtov, “liberalizácie” ekonomiky a otvorenie svojich trhov postavených na ťažbe a exporte prírodných zdrojov

* Úloha štátu je minimalizovaná.

* Presadzuje sa privatizácia ako aj znižovanie ochrany domácich priemyselných odvetví.

* Devalvácia meny, zvýšenie úrokových mier, “pružnosť” pracovného trhu a odstraňovanie dotácií napr. potravín.

* Aby krajina bola atraktívna pre zahraničných investorov, musí znižovať alebo aj odstraňovať rôzne regulácie a normy.

Pre chudobnejšie krajiny toto môže mať zničujúce účinky. Nasledujúce opatrenia vedú k prehlbovaniu chudoby a rozvojové krajiny udržiavajú v závislosti od priemyselne rozvinutých krajín:

* Chudobné krajiny musia viac exportovať, aby získali peniaze na včasné splácanie svojich dlhov.

* Pretože v dôsledku vnucovania takejto politiky je tak veľa krajín nútených predávať na globálnom trhu podobné plodiny a komodity ako ostatní, dochádza k presýteniu trhu a cenovej vojne medzi krajinami.

* Ako najlacnejšie vychádzajú zdroje z chudobnejších oblastí, z čoho profitujú spotrebitelia na Západe.

* Vlády potom musia zvyšovať export či sa im to páči alebo nie, iba preto, aby udržali stabilitu svojich mien (čo nie je udržateľné) a získavať zahraničnú menu na splácanie dlhov.
____

Banky dohodnuté s vládami a korporáciami pokračujú v cibrení zdokonaľovaní taktík ekonomickej vojny. Plodia na tento účel nové platformy, ako napr. Svetovú banku a Medzinárodný menový fond. Taktiež vynašli nový druh vojaka. Volá sa ekonomický nájomný vrah.

"Sú dve možnosti ako si podrobiť národ. Jedna je zbraňami, druhá je prostredníctvom dlhu."
- John Adams, 1735-1826

Dalej citujem Johna Perkinsa (bývalý hlavný ekonóm Chas. T. Main, autor knihy Priznanie ekonomického nájomného vraha).

"My, ekonomický nájomní vrahovia sme boli v podstate zodpovední za vytvorenie tohto globálneho impéria. Pracujeme mnohými spôsobmi. To čo najviac robíme je, že nájdeme krajinu, ktorá má nejaké zdroje bohatstva, ktoré naše korporácie zaujímajú, napríklad ropa. Potom sprostredkujeme tejto krajine veľkú pôžičku, cez Svetovú banku alebo jej sesterskú organizáciu. Tie peniaze však nikdy nejdú krajine samotnej. Namiesto toho idú našim veľkým korporáciám, ktoré za ne budujú infraštruktúru v danej krajine, elektrárne, priemyselné parky, prístavy...Veci, z ktorých okrem našich korporácií prosperuje len hŕstka bohatých v danej krajine.Peniaze vôbec nejdú na veci, ktoré by zlepšili situáciu obyčajných ľudí. Krajine a jej občanom krajiny však ostane na pleciach obrovský dlh.Taký obrovský, že sa nedá splatiť."

V dnešných dňoch si boli nútený požičať od Medzinárodného menového fondu (IMF) dvaja geografický susedia Slovenskej republiky. Ukrajina a Maďarsko.
Ale taký prezident Izraela Shimon Peres uz o tom mal jasno 10. októbra 2007.
"Od tak malej krajiny ako je tá naša, je toto takmer zázrak. Hospodárstvo Izraela v súčasnosti zaznamenáva bezprecedentný hospodársky rast. Izraelské hospodárstvo prekvitá.
Dnes nepotrebujete na vytvorenie obrovskej veľmoci armádu ani kolónie. Pozrite sa čo vybudoval napr. Bill Gates bez použitia polície a armády. A aj to si môžte všimnúť akú má moc.  V porovnaní s ním vlády nemajú sily konkurovať. Majú príjmy, ale nemajú peniaze. Vlády teda nie su schopné fungovať s uspokojivými výsledkami.
Izrael investuje po celom svete. Máme úspechy, vybojovali sme hospodársku nezávislosť. Skúpime Manhattan, skúpime Poľsko, skúpime Rumunsko a skúpime Maďarsko. Ako to vidím, nemáme žiadne problémy. Vďaka nášmu talentu, našim kontaktom, našej dynamike sme takmer všade."



Medzinárodný menový fond (IMF), Európska únia (EÚ) a Svetová banka sa dohodli na poskytnutí finančného záchranného balíčka Maďarsku v celkovej hodnote 25,1 mld. USD.  Z celkovej sumy je 15, 7 mld. USD od IMF, ktorej šefúje Dominique Strauss-Kahn. Nie je tajomstvo, ze Kahn je z polovice Ashkenazi a z druhej polovice Sephardi, teda kompletne Žid. Toto budú asi tie kontakty, ktore z pred roka spomínal prezident Peres.
"Maďarskí predstavitelia pripravili komplexný program na posilnenie krátkodobej hospodárskej stability krajiny, ktorý zároveň zlepší potenciál dlhodobého hospodárskeho rastu," uviedol Dominique Strauss-Kahn vo svojom vyhlásení. "Cieľom programu je zároveň obnoviť dôveru investorov a zmierniť stres, ktorý na maďarských finančných trhoch zažili v priebehu predchádzajúcich týždňov" dodal.
A možno medzi kontakty zaradi Peres aj Nagy Pirosku, ktorá sa zaplietla práve s Dominique Strauss-Kahnom. Čirou náhodou sa Piroska narodila v Maďarsku.

Svet | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014