Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

TOP 20 albumov 2010, časť posledná ( druhá )

Rok 2010 máme úspešne za sebou, zostali nám po ňom pekné, nádherné, nezabudnuteľné zážitky a spomienky.  A tak isto si rok 2010 zapamätáme ako rok, kedy sa veľké množstvo skupín, spevákov a speváčok rozhodlo nahrať svoje nové albumy. Niektoré ma natoľko zaujali, že sa im ušlo  miesto nielen v mojom osobnom rebríčku najlepších albumov za rok 2010, ale aj v mojej „empétrojke“. Snáď ste sa zo silvestrovskej opice už všetci vyspali a ste schopní prečítať si záverečnú časť tejto veľmi pútavej a silno subjektívnej minisérie. Ak Boh ( a škola ) dá, tak tohto roku budem písať častejšie ( to znamená 3 články za rok + TOP20 ). Nezmyselných rečí nikdy nie je dosť tak poďme na ďalšie.

 

10. Doo - wops & hooligans, Bruno Mars

Bez tohto speváka s vysokofrekvenčným hlasom by sa svet úplne bez problémov obišiel, aspoň ten môj. Ale jeho piesne sú príjemným obohatením hudobnej scény, ktorú už roky ovládajú piesne bez štipky nápadu či reálneho zvuku. A tak je v záplave rôznych „tuc tuc, buch bich bach buch, bumbabambabum“ počítačových zvukov príjemné vypočuť si skutočný zvuk, melodické a nápadité piesne. Jediné čo mi bráni v ich počúvaní je samotný spevák. Bruno mal radšej zostať v pozadí a písať piesne pre niekoho s aspoň trochu počúvateľnejším hlasom.

 

9. Mojich najlepších 15 rockov, Inekafe

Hneď na začiatku roku 2010 prišla radostná správa. Okrem prekvapujúceho Ačka z teórie rodinnej výchovy, ohlásili Inekafe návrat na hudobnú scénu. Sľúbili už sľúbenú a viackrát odkladanú „výberovku“ plus tri koncerty. Jedného som sa osobne zúčastnila, ale to len tak na okraj. Výberovka mala byť už dávno von, ale stále niečo do toho skupine prišlo. Čakanie sa o niečo pretiahlo, ale výsledok stál za to. Mojich najlepších 15 rockov nie je obyčajný, nudný, fádny výber najlepších piesní skupiny. Je to niečo viac. Je to symbol toho, že Inekafe to, čo sľúbia aj splnia, toho, že nič neodfláknu a dajú si na všetkom záležať. Samotný obsah je pestrý, okrem spomínaných hitov, sú priložené aj tri „nové“ piesne. No podstatnejší je disc 2, obsahuje veľmi kvalitné unplugged verzie známych aj menej známych ( pre obyčajných poslucháčov ) piesní Inekafe. Pomôžte mi so mnou iba s pianom, alebo Vitaj na štýl dedinskej zábavy sú niečo, čo sme si pred pár rokmi nevedeli ani len predstaviť.

 

8. Light me up, The Pretty Reckless

Naši kúpili MAGIO. A tak po rokoch máme doma opäť hudobné kanály, dokonca aj MTV a OČKO. A tak počas dlhých letných nocí či skôr svitaní máme novú zábavku. Sedieť, ležať na gauči, dlážke a „filozofovať“ o dnešnej hudbe. V jednu takú chvíľku pustili na MTV po Ďžastinovi Bííbrovi skupinu The Pretty Reckless a pieseň Miss nothing. A mne sa to páčilo aj napriek tomu, že speváčka vyzerala ako posledná feťáčka a šľapka. Zo skupiny mám zmiešaný pocit. Možno keby som dianie okolo skupiny viac sledovala, tak by na mňa nepôsobila ako nasilu rocková skupina. Možno sú The Pretty Reckless naozaj rocková skupina, možno nie. Ale dve veci sú isté. Prvá, ich piesne sú naozaj nadupané, energické. Druhá, Taylor Momsen. Konečne dáka „násť“ ročná hviezdička, ktorá nie je Disney star, naoko slušné, vzorné dievčatko, ktoré hrá obyčajný pop, k tomu účinkuje v seriáloch spomínanej stanice ( Momsen hrá V Gossip girl či ako sa to volá ). Je proste originálna  v porovnaní s vyššie spomínanými  a má naozaj peknú farbu hlasu.

 

7. Hold me down, You Me At Six

Dalo by sa povedať, že táto anglická skupina je objavom tohto roku. Aspoň pre mňa. Našla som ich čistou náhodou. Prepínaním medzi hudobnými kanálmi ( z Očka na Mtv a späť, VH1 a Musicbox nehrali nič počúvateľné ). A zrazu som videla síce nudný a ničím zaujímavý klip, ale tá pieseň, ktorá ten klip sprevádzala ma úplne prekvapila. Možno to bolo tým, že pred ňou išli odrhovačky od Lady Gaga, Keshi, Iglesiasa a Jonas Brothers, ale Liquid confidence pôsobila ako balzam na moje uši. Takú nádhernú súhru a melódiu som nepočula už pekne dlho. Zapamätateľný vokál s refrénom mi zneli v hlave celý deň a ďalší a ďalší, až kým ma to neprinútilo stiahnuť si celú diskografiu. A výsledok? Doteraz je v mojom počítači. You me at six a album Hold me down je príjemným spestrením. Album ponúka mäkšie, ale aj tvrdšie piesne. No hlavne ponúkajú niečo nové, svieže, plné energie.

 

6. Hurley, Weezer
Keby minulý rok nezvíťazila nado mnou moja nezodpovednosť a lenivosť, tak by ste si prečítali, že s predchádzajúcim albumom Raditude sa Weezer umiestnili v rebríčku najlepších albumov 2009, na štvrtom mieste. Teraz sú síce na šiestom mieste, ale to neznamená, že Hurley je horší ako Raditude. Album Hurley sa mi páči omnoho viac. Hlavne pieseň Memories. To je jedna z najlepších piesní roka, ale aj z celej tvorby skupiny. Navyše klip, v ktorom účinkujú chlapci z Jackass, je čerešničkou na torte. Z môjho osobného pohľadu, sa z ignorovanej skupiny stáva obľúbená skupina.

 

5. Krajina rovina, Jana Kirschner
Zo speváčky s obyčajnými tuctovými, popovými, na jedno kopyto pesničkami, na speváčku s „premakanými“ aranžmánmi, pohodovou hudbou, zmysluplnými textami. Podobné projekty ma len málo kedy oslovia, ale Krajina rovina mi vyrazila dych. Album neznie vôbec slovensky. Tie roky v Anglicku pomohli. Zatiaľ, čo niektorým poslucháčom sa dlhé intrá a outrá nepáčia a dávajú mi pokyn aby som ich odstrihla, ja ich pokladám za to najlepšie na albume. Stačí sa započúvať do tej melódie, zavrieť oči a môžete v pohode zaspávať, meditovať, oddychovať. Lepší album na oddych v tomto roku nevyšiel. Nenapíšem žiadnu pieseň, ktorá vyniká lebo všetky sú výborné. Po predchádzajúcich albumoch som si myslela, že s Janou Kirschcenr je už koniec a ani jeden „ Pokoj v duší „ na tom nič nezmení. Našťastie som sa mýlila.

 

4. The Adventures of Bobby Ray, B. O. B
S prvou piesňou som ho úspešne ignorovala, aj preto, že v „Nothin on you“ spieva alebo skôr škrieka Bruno Mars. A ani samotná pieseň nie je bohviečo. Pomyslela som si, že ide o ďalšieho trápneho rappera... Potom prišla hitovka „ Airplanes“, ktorá B.O.B. pomohla a Paramore skôr naopak. Ale mne hlavne ukázala, že možno Bobby nie je až taký trápny rapper a možno by som mu mala dať šancu. A keď som v televízií videla a hlavne počula „Magic“ Tak bolo vymaľované a album The adventures of Bobby Ray som hrdo sťahovala do PC. A aj keď som si ho púšťala s pomerne veľkou nedôverou, konečný výsledok ma milo prekvapil. Nejde o klasický hip hopový album. Rýmovanie v mnohých piesňach spríjemňujú hostia. A tých je na albume viac než dosť. Bobby vie ako na to. Hip hopu tu máme dosť, navyše Eminem tohto roku valcuje a tak by sa iba s hip hopom presadzovalo veľmi ťažko. Takže si pozvem na album viac menej známe hlasy, nechám ich niečo do mojich básničiek zaspievať a mám minimálne plusový bod za originalitu. Ďalšie body má B.O.B. za samotné piesne. Ak chcete hip hop, ktorý neuráža, nenudí a celé to recitovanie nemá suchý, nudný podmaz, ale príjemné, hravé melódie, tak toto je ten správny album.

 

3. Teenage Dreams, Katy Perry

Z druhej najneobľúbenejšej speváčky ( hneď po Lady Gaga ) sa stáva jedna z najobľúbenejších ( aj keď Shaniu Twain a Pink nikto z prvého miesta nezosadí, ale Smatanová sa môže začať obávať ). Kritika tento album dvakrát nemusí a ja doteraz nechápem prečo. Piesne sú omnoho ľudskejšie, úprimnejšie, zábavnejšie, tanečnejšie, prepracovanejšie a takto by som mohla pokračovať ešte veľmi dlho. California gurls, Teenage dream, Firework, Last Friday night, Hummingbird heartbeat sú veľmi vydarené a kvalitné moderné popové piesne. Ak by znela každá pieseň takto tak by sa dnešná pop music dala aj celkom bez problémov počúvať. Katy Perry dostala rozum a nesnaží sa do svojich piesní nasilu napchať rôzne pazvuky. A to ma neuveriteľne teší.

 

 

2 Sinners, From our hands
Nenechajte sa pomýliť, FOH sú slovenská skupina. Aj keď tak už na druhom albume neznejú. Nečakala som, že novinka príde tak skoro, obzvlášť ak je debutový album tak kvalitný ako to v prípade tejto bratislavskej skupiny bolo. Možno aj z toho dôvodu som sa trošku obávala albumu Sinners. Vďakabohu moje obavy sa nenaplnili. From our hands svojou energiou, profesionalitou, nápadmi, hudbou poslali zvyšok slovenskej scény kade ľahšie. A ani zahraničné albumy mnohých megapopulárnych a uznávaných skupín sa na Sinners nechytajú. Toto je najlepší slovenský album a nebyť mojej posadnutosti skupinou na prvom mieste, tak by boli From our hands suverénne prví. Toto je proste vynikajúci album. Lepší album od slovenskej skupiny, akéhokoľvek žánru, som ešte nepočula. Jedenásť vynikajúcich piesní, z ktorých ani jedna nie je od tej druhej lepšia, jedenásť piesní, ktoré si hneď po prvom vypočutí zamilujete a obľúbite. Ak v nastolenom tempe budú From our hands pokračovať tak sa máme na čo tešiť.

 

1. LOVE, Angels and Airwaves
Keď toto píšem tak začínam rozmýšľať či svoj subjektívny rebríček aspoň trochu nezmením na objektívny rebríček s prvkami subjektivity. From our hands by si naozaj zaslúžili byť prví. Lenže Tom DeLonge a spol. vydali svoj najlepší album. Aj keď toto som tvrdila aj pri prvom, aj druhom albume. A opäť sa opakujem s rovnakým tvrdením pri v poradí treťom albume. Väčšina túto skupinu nepozná takže jej to je asi srdečne jedno. A tí čo ju poznajú, mi začnú píliť uši a nervy rečami, že už 6 rokov a tri albumy hrá AvA stále tú istú pesničku dookola. Komu to vadí? Mne nie? Texty sú iné a nemyslím si, že si na tomto albume sa Angels and Airwaves neopakujú. Piesne sú iné, mnohé sú tvrdšie a rýchlejšie ako predchádzajúce. Mnohé sú omnoho viac prepracovanejšie, energickejšie, veľkolepejšie. Je len veľmi málo albumov, u ktorých by som si nepovedala, tak táto pieseň tam vôbec nemusela byť. LOVE taký album je. Od prvej do poslednej piesne ma album baví. Ak hľadáte niečo nové, niečo čo vás nakopne keď ste na dne so silami, tak skúste Angels and Airwaves a ich LOVE. Pre mňa je to album roka. Navyše je to album s najväčším množstvom pozitívnej energie.

 Tak a máme to úspešne za sebou. Rok 2010 a aj tento článok. Ak s ním nesúhlasíte a myslíte si, že som úplne bez hudobného vkusu, tak si urobte svoj vlastný zoznam najlepších albumov. Hudba je rozmanitá a pre každého ponúka niečo iné. V roku 2011 nám tiež ponúkne veľké množstvo zaujímavých albumov. Ak všetko pôjde podľa plánu tak sa môžme tešiť na nové albumy Blink-182,  Angels and Airwaves, Sum41, Avril Lavigne, Inekafe, New found glory, Simple plan, Lady Gaga,... O rok sa opäť stretneme pri podobnom článku a neviem ako vy, ale ja sa už teraz na to teším.

 

PF 2011


Oth | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014