Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Čerstve príhodi a zkAženosti z plesov a bálov

Autor:Karlevarle
Čerstve príhodi a zkAženosti z plesov a bálov v luhách Českých.
Dobrý názov, polovička komerčního úspechu. A aj keby celé dielko stálo za oné, polovička úspechu už doma.
Ples bol důstojný, žiadny opití, ak nerátam študentov. Vína mali len suché a polosuché a i to polosuché bolo trpké jak fras. Nie som žiadny ekšpert na vína, preto pijem len tokaj, kalifornské růžové alebo omšové moselské, tie suché mi k srcu ani k jazyku neprirástli.
Maturanti boli milí jelimánci, rodičia pyšní, profesori láskavo dostojní, čestní hostia blahosklonne v nadhľade, fotografi vlezlí a organizátori jako vždy doležití.
Napriek tomu, že manželke sa už od začiatku nadýmala …, no povedzme hruď, skoro levitovala, keď prvého ostužkovaného vyhlásili nášho Tomáša. A to krátko po tom, čo v predtančení mal sólo. Ešteže si nahodila na seba nejaké brilianty, ináč by sme ju museli sťahovať od plafóna a ten je v Puppe najmenej dvadsať metrov vysoko. Neviem či v zákulisí mali ten hák na hľadanie utopencov.
Hudby boli dve. Miestna kapela a kubánska kapela z Prahy. Vobec celá stužková sa niesla v odére kubánskych rytmov. S tou Kubou vznikli ešte dlho predtým značné nedorozumenia. Na rodičáku prehlásila matka jedného zo študentov, súkromná doktorka, že ona nebude podporovať žiadnu komunistickú ideologiu, Castra a podobne, a že tie deti nevedia, čo je totalita a keď nezmenia námet, tak odmietne sponzorovať ples. A dvadsaťtisíc je dvadsaťtisíc. Len nájom sálu stál 120 tis. Sice všetci ostatní rodičia krútili hlavami, ale nikto sa s ňou do polemiky nepustil, aby ho neobvinila z bolševizmu. Ani ja, ale hlavne preto, že na svoje vzdelanie je teda dosť blbá, keď spojuje Castra s vývojom hudby na Kube a tiež preto, že som na spomínanom rodičáku nebol.
V každom prípade by som špitnul niečo o totalitných generáciach lekárských ság jej vlasného rodu. Čo by bolo asi dobré, pretože určite by jej bolo proti mysli sedieť s takým niečím u jedneho stolu, ako sa nakoniec náhodou stalo. A slovutný pán MUDr. dedo by možno kvoli tomu prestal chodiť v pondelok do zľavnenej sauny v tej istej době jako ja ( čo som tiež zistil až na plese), čím by ma ušetril toho slastného hekotu, mručania, blažených vrčaní a iných maskulínnych deviácií.
I cez moj doterajší kritický náhľad na súčasnú mládež (asi stárnem, zakrnievam a pod) sa študenti rozhodli nepodľahnúť korupcii a vydieraniu a radšej obrali rodičov o ďalšiu päťstovku, ale neustúpili. Obdivohodné. Z marx-leninského hľadiska len preniesli náklady z podnikateľa na daňových poplatníkov, ale pre tento prípad si dovoľme byť na chvíľku netriedni a viďme v tom čisté humanistické gesto, výron rebélie, večný svár starých a mladých, ktorý k tým rytmom patrí. Z hľadiska biblického ide o použitie citátu: odpusťte im, lebo nevedia, čo činia.
Menovanú nakoniec asi dorazil jej syn, keď v krátkej scénke vďaka svojím dlhým vlasom predstavoval brazílského domorodca skoro nahého zbesilo tančiaceho sambu.
Druhá utajená epizoda prebehla len v rovine diplomatickej. Kubánske veľvyslanectvo malo záujem zasponzorovať celý ples, ale chcelo byť menované medzi sponzormi. To sa však vďaka všeobecnému vystrašeniu politickej garnitury kraja v tichosti odmietlo, len BIS doteraz pátrá po agentovi, ktorý predal informácie o plese na kubánsku ambasádu. Po predsálí sa potulovali týpkovia z románov Raymonda Chandlera a nadvazovali hovor jako Phil Marlow: čo muzika, dobrá čo, má niečo do seba, čo, a tie kubánske pláže, no paráda, ozaj, už ste boli na Kube, koľkokrát, chystáte sa znova, a čo Fidel, myslíte, že prežije apod.
Ale čo tam po debiloch. Kubánsko česká kapela bola vynikajúca, trúfam si povedať, že rozšírila oči i obzory väčšine. A trubkár bol absolútne vynikajúci. Pravda, už po stý raz som sa učil tancovať. A znovu som objavil nové variácie a novú choreografiu. Naštastie v kritických okamžikoch zasiahli maturant i jeho mladší brat.
Okolo polnoci bolo tzv. prekvapenie. Každá zo štyroch tried si pripravila vlastné tanečné vystúpenie. Tentoraz ale bola manželka istená, pretože som s tým počítal. Hviezda našej rodiny tancovala sólo s nejakým dievčiskom - passó doblé (dobleaux). Skrátene - podarilo sa bez väčších škod na majetku a zdraví zvládnúť túto euforickú situáciu. A kriticky musím uznať, že tento gén nie je moj.
Jediné mínus zaznamenal náš rodinný fotograf, ktorý si tu dvojku z fyziky zaslúži. Pretože foťák može byť suprakvalitný, ale fyzikálne zákony platia furt. Milý Ondra vo svojej obvyklej lenivosti chcel využiť štvornásobného zoomu, lenže nepočítal, že blesk nie je na zoom a nepribližuje sa spolu s ohniskom. A tak vačšina fotiek je tmavá a tie neskoršie už i trochu rozostrené, pretože som otcovsky dovolil mladému víno. Pravda bol v tom i kus kalkulácie, predsa víno za hriešne peniaze nenechám "vyfunec", keď už mne hubu krúti a radše som si dával aquilu.
Skončili sme asi o pol tretej, plesanti ešte mali objednané do rána inú reštauráciu už bez prítomnosti akéhokoľvek dohľadu.Naščejsce.

Članky na zamyšlene | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014