Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Skoky na lyziach - mostiky

zdroj: www.slz.sk

Skoky na lyžiach

Skoky na lyžiach sú technickou disciplínou, ktorá vyžaduje vypracovanú techniku a veľmi dobrý zmysel pre načasovanie odrazu a prinajmenšom odvahu skokana. Skok sa skladá z piatich fáz, a to: nájazdu, odrazu, letu vo vzduchu, doskoku a dojazdu.

Pretekári sa pokúšajú dosiahnuť maximálnu vzdialenosť s dodržaním správneho štýlu a telemarkovým doskokom za čo sú hodnotení. Dĺžka lyží sa pohybuje cca od 240 do 270 cm v závislosti od telesnej výšky pretekára.

Skoky na lyžiach sú jednou z troch severských lyžiarskych disciplín (beh na lyžiach, skoky na lyžiach a severská kombinácia).

Malý mostík(K-90)

Preteky sa uskutočňujú v dvoch kolách na mostíku s kritickým bodom 90m, víťazom je pretekár s najvyšším skóre pričom sa hodnotí v obidvoch kolách vzdialenosť a štýl. Nájazdová rýchlosť je cca 81 km/hod.

Veľký mostík (K-120)

Preteky sa uskutočňujú v dvoch kolách na mostíku s kritickým bodom 120 m, víťazom je pretekár s najvyšším skóre pričom sa hodnotí v obidvoch kolách vzdialenosť a štýl. Nájazdová rýchlosť na tomto type mostíka sa pohybuje okolo 89 km/hod.

Preteky družstiev

Skóre družstva je určené sčítaním bodov všetkých štyroch pretekárov po obidvoch kolách. Preteky sa väčšinou uskutočňujú na veľkom mostíku (K – 120 m).

Lety na lyžiach

Preteky sa uskutočňujú na tzv. mamuťom mostíku. Pretekári dosahujú nájazdovú rýchlosť nad 100 km/hod a často dĺžku skoku za 200 metrov. Spôsob hodnotenia je ten istý ako na malom a veľkom mostíku, keď rozhoduje dĺžka a štýl skoku. Tieto typy pretekov sú veľmi atraktívne pre divákov.


Zaujmavosti zo sveta skokov | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014