Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prečo právnici nemajú Linusa Torvaldsa radi.

O softvérových patentoch a právnikoch.

Dnes som si prečítal na www.cdr.cz článoček s titulkou: "Právníci nemají Torvaldse rádi". Samozrejme mi nedalo to okomentovať ako prvému.

O čo vlastne ide? Podľa svojho veľkého vzoru - USA - sa EU snaží prijať zákon týkajúci sa softvérových patentov. Mnohí poznajú "skvele fungujúci" patentový systém v USA, kde si pomaličky môžete patentovať každú hovadinu, ktorú si pred vami nik nepatentoval. Napr. Microsoftom patentovaný dvojklik atď. Páni z USA to pretiahli do takej extrémnosti, že sa pomaličky začali patentovať aj rôzne algoritmy. A to sa týka aj softvéru, nakoľko sám o sebe algoritmom je.

V USA sa začína konečne uvažovať o tom, aká to hovadina je. Prišli už na to aj veľké spoločnosti ako Microsoft, Adobe, Macromedia, SUN, IBM atď... Je ich dosť. Na jednej strane žalujú konkurenciu za zneužitie jedného patentu, na druhej žaluje konkurencia ich za zneužitie iného patentu. A tak stále dokola. Potom sa objavia veritelia nejakej dávno zaniknutej firmičky, ktorá má patent a dožadujú sa peniažkov z daného patentu.

Kto na tom profituje najviac? Komu to vyhovuje? Veľké spoločnosti pochopili, že tento systém je zaťažujúci a zlý. A že na riešenie danej problematiky stačí obyčajný autorský zákon. Ale právnici tvrdia, že nie. Prečo? Lebo oni žijú z procesov. Oni žijú vačšinou z dohodnutého vysúdeného %. A preto tento zákon chcú. Ak sa pozrieme, kto lobuje za prijatie tohoto zákona v Európskom parlamente, dospejeme k zaujímavému faktu. Sú to právnici a patentoví úradníci, resp. patentové úrady. A kto sa stavia proti? Spoločnosti vyvíjajúce software, teda práve tie, ktoré má tento zákon chrániť.

A o tom to je. Patentovanie software je biznis pre právnikov a patentových úradníkov. Pre nikoho iného. 99% problémov ošetruje autorský zákon a distribučné licencie odkazujúce sa na neho...


Komentáre | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014