Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Namiesto siahodlheho komentu

napisem radsej nieco k sebe na Tuliho temu o praci v zahranici

Hovori sa, ze cloveku sa vzdy trava za plotom zda zelensia. Mozno aj s takouto vidinou chodi slovenska vysokoskolska mlad do zahranicia. Niektori kvoli praci, niektori kvoli dobrodruzstvu.

Avsak, aby som odovodnila, co ma vystrelo natolko, ze musim reagovat, bol Tuliho velmi jedovaty clanok na tuto temu.

What's your problem, man???

Umyvaci zachodov su ti, ktori su s tym spokojni alebo natolko neochotni to zmenit, ze pri tom zostanu 5 rokov a potom sa vratia na domacu hrudu s poznamkou v CV "majster v umyvani zachodov". Utieranie zadkov deti je ako zaciatok rozhodne lepsi. Sama som bola au-pairka. Je nutne vsak podotknut, ze tu je to o moznostiach. VZDY mas moznosti viac ako jednu. Mohla som zostat aupairka, dokedy by som chcela a zit si zivot v peknom luxuse a bez starosti. Namiesto toho som sa rozhodla popri aupairkovani urobit si certifikat z anglictiny. S certifikatom sa ti totiz lahsie prihlasuje na akukolvek skolu alebo dalsiu instituciu v UK. Lebo, div sa svete, slovenska maturita a odporucanie od anglictinarky, ze tvoja anglictina je OK, tu nestaci. Pre nich su slovenske papiere kompletne nanic.

A teraz skokom do reality- Tweety je uspesna studentka na University of Bedfordshire, full-time CSA (Customer Sales Assistant) a popri tom bude mat tretiu vystavu fotografii. Chvalim sa???

ANI NAHODOU. Moj pribeh je pouzity ako ilustracia. Pretoze sediet na zadku a spokojit sa s librami z babysittingov a cleaningov bola jedna moznost. Ale vytazit nieco viac z mojho zivota sa mi pacilo viac.

To je to, co na SVK chyba- moznosti! Ak nemas kamaratov na dobrych poziciach alebo tvoji rodicia nie su z inej vrstvy, len tazko sa ti podari splnit si svoje sny a obohatit si zivot (a ano, aj CVcko:) ).

Realita je aj tu tazka- ako som uz neraz zdielala so Strangegirl, byva nam tu smutno. Chybaju nam take tie jednoduche veci. Avsak cas straveny tu by sme rozhodne nelutovali. Ked (ak) sa vratim na SVK, budem mat CV bohatsie ako moji spoluziaci (byvali, ci uz zo strednej skoly alebo z vysokej. PREKVAPKO! Aj na vysoku skolu som na SVK chodila, takze mam s cim porovnavat a viem o com hovorim).

Neda sa povedat, ze ako cudzinci tu mame na ruziach ustlane len preto, ze patrime do EU. Avsak to, kym sme, prenikne viac na povrch ako farba pokozky alebo prizvuk v anglictine. SU tu predsudky ako vsade, ze Poliaci su vsade a kradnu, ze Pakistanci su zberba a su ochotni oklamat vlastnu matku o peniaze... Preco sa vsak riadit predsudkami a statistikami??? Patris vari ty, ako ludska jedinecna bytost, do urcitej kategorie???

Takze skoncite, vazeni, s tymi vasimi 5% uspesnych a spokojnych. TU NEJDE O STATISTIKY, tu ide o ludi. O lenivych i pracovitych, o samostatnych i o 'mamickinych maznacikov', o sikovnych i o neschopnych, o tich, ktori chcu i o tich, ktori na to hadzu 'bobek'.

Tuli, prilis globalizujes. Beriem, ze si v Kanade pracoval v marketingu, a ze si si uz urcite odpozoroval svoje. Ale krajina od krajiny sa lisi, clovek od cloveka sa lisi a nemyslim si, ze si poznal kompletne taku velku vzorku ludstva, aby si mohol svoje nazory prezentovat ako truth universally acknowledged.

Mili spoluludkovia v zahranici, mimo rodnej hrudy! Drzim palce vo vasich kazdodennych malych aj vacsich bojoch. Verte, ze nie ste sami a vzdy sa najde niekto, kto je na tom podobne (a obcas aj niekto, kto je na tom horsie:) ).

Vasa Tweet

 


be real | stály odkaz

Komentáre

  1. no ciao, kočka
    rád čítam, že sa ti darí a držím palce
    a tá anglina sa zíde - nezabudla si na náš projekt :-)
    musím si nájsť dosť času aby som to učesal
    publikované: 02.03.2007 22:37:11 | autor: philovsvet (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Ahojky...
    Súhlasím s tebou a tiež som v zahraničí takže viem o čom hovoríš a nenecaj sa vytočiť nejakým článkom,niekoho kto sa rozhodol ináč ako ty a teraz možno nie je spokojný.
    Držím palec aj tebe a drž sa.
    publikované: 02.03.2007 22:57:20 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  3. trochu mimo temy
    daju sa tvoje fotky vidiet aj niekde na webe, alebo je potrebne si ich pozriet do Anglicka? :-)
    k teme - samozrejme, ze mas pravdu a aj nemas. Su sikovni ludia, ktori sa neodvazia odist (povedzme aj moj pripad). su taki, co na chvilu odidu a aj sa vratia. A su taki, co sa nadobro nevratia. Poznam ludi z kazdeho druhu. Otrepane klise, ale preavdive-kazdy si je strojcom svojho stastia. Kto si to neuvedomuje, asi to tak ma byt.
    publikované: 03.03.2007 00:28:02 | autor: bandol (e-mail, web, autorizovaný)
  4. tlieskam
    no presne toto som si potreboval teraz precitat po jedovitych a na zovseobecnovani zalozenych komentaroch v spominanom clanku. dakujem za vsetko, co si tu napisala. hovoris mi z duse (vsak my vieme).
    a napriek smutku, napriek problemom, napriek nedostatkom nebudem lutovat (lebo hoci nezarabam miliony), lebo niektore veci sa kupit nedaju a ja som svojim odchodom vyhrala najcennejsiu vec na svete - vyhrala som lasku milovaneho a hoci s nim nie som (ale o par dni, sice len na kratko, budem), tak viem, ze vsetko ma svoje dovody a plusy a minusy a ze by som nemenila....
    a tiez sa pridavam k otazke, ze kde sa daju pozriet foto? ci treba ist za tebou na sever?
    publikované: 03.03.2007 16:45:58 | autor: strangegirl (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. :)
    sikulka, ziari z teba odhodlanost, vytrvalost a kopec energie :) drzim palce vo vsetkom
    publikované: 03.03.2007 21:34:38 | autor: lulla (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014