Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

„Beriem jednu do ruky, je ťažká a voňavá, mám jej plnú dlaň.“

Voňavé a sladké sedia na stole, lepšie - na tanieri - a ponúkajú sa. Broskyne.
Predošlý Ďalší
Sedia na stole, lepšie - na tanieri - a ponúkajú sa. Beriem jednu do ruky - mám jej plnú dlaň. Je ťažká a voňavá. Pripomína tenisovú loptičku, možno je aj o niečo väčšia a pravdaže ťažšia, voňavá, lákavá. Viem, že keď do nej zahryznem, roztečie sa mi po prstoch sladká šťava a budem sa musieť predkloniť, aby som si nepokvapkala oblečenie alebo obrus na stole.
 
Broskyňa - takúto som držala prvýkrát v rukách práve tu, v Rači. Nepochádzam z kraja, kde by sa darilo broskyniam, skôr ringlotám, slivkám, jablkám... a zrazu som držala v rukách „zhmotnené leto“ zamatové, vyhriate slnkom, núkajúce sa farbou, vôňou, dotykom. Bolo to v roku 1965 na záhrade u svokrovcov - záhradka pripomínala laboratórium, všetko presne usporiadané, chodníčky vyzametané, riadky cibule, rajčín, petržlenu bez jedinej burinky. A nad nimi konáre obťažkané kráľovským ovocím. Svokor sa opatrne dotýkal zrejúcich plodov a zopár položil do košíka.
 
-   Nevedela som, že sa dajú takéto dopestovať aj u nás.
-   Dajú, len to vyžaduje trpezlivosť a opateru. A, pravda, dobrý rok. Ale každé ovocie vyžaduje starostlivosť...
 
So svokrom sa dalo debatovať o všetkom račianskom. A tak som sa dozvedela aj to, že v tradičných račianskych vinohradoch sa pestovávala tiež mrkva, fazuľa, rajčiny, dokonca jahody a rástli v nich aj ovocné stromy.
 
-   Počkaj na jar, sama uvidíš, kde všade sú vo vinohradoch broskyne alebo iné ovocné stromy.
 
A stalo sa. Prišla jar a v Rači rozkvitli prvé ovocné stromy. Na ružovo. Chválim sa svokrovi, že som si všimla rozkvitnutých broskýň a on sa len smeje, že to ešte nie sú broskyne, ale mandle. Tie vraj kvitnú prvé a je ich niekoľko po račianskych záhradách.
 
-   Broskyne majú sýtejšiu farbu. Len vydrž, uvidíš...
 
A naozaj som uvidela a potom až doteraz každý rok, hoci nie je to stále rovnaký pohľad. Rada si pripomínam tie dávnejšie roky, lebo skutočne sa na jar račiansky chotár vykrášlil bielymi a ružovými chumáčmi ovocných korún a až potom sa v ňom prebúdzala zeleň. Najprv len bojazlivo v skoro netušenom závoji, ale zo dňa na deň jej pribúdalo, až sa stala dominujúcou. Neskôr tú zeleň spestria kvitnúce agáty, kríky bazy čiernej aj divokých ruží a vtedy každý vetrík, vanúci z račianskych vŕškov, prináša neopakovateľnú sviežu vôňu jari... A potom až do jesene - zeleň. Ale v koľkých odtieňoch? Račiansky chotár, to sú záhradky, vinohrady, les. Z jedného vŕška pozeráš na iný a vždy sa ti ponúka - vo vinohradoch uprataná v riadkoch a v páse lesov len tak akoby štetcom na plátno nanesená, navrstvená - zeleň.  
 
Ale poďme späť k broskyniam. Už viem, že tie vinohradnícke sú iné, že je niekoľko sort broskýň a že je neľahké udržať ich dobré zdravie. Ale ak sú, je to fantastické ovocie. Najmä ak si môžete zrelé plody naoberať do košíka, ako to voľakedy robil môj svokor. Naučila som sa ich zavárať aj variť chutný broskyňový džem. Pravda, je s nimi ťažšia robota ako s marhuľami, najmä „ak nechcú ísť od kôstky“, ale ten výsledok! Keď okolo Vianoc ponúknete rodine broskyňový kompót, vaša námaha je odmenená nejednou chválou. Broskyne v bublanine, ryžovom nákype, v žemľovke, ale aj na račianskom ovocnom osúchu... mám pokračovať? Šikovný kuchár alebo cukrár by mi iste s radosťou kontroval...
 
Broskyňa ako šperk - aj túto dimenziu poznám a chránim s tichou nostalgiou v srdci. Z broskyňových kôstok, ktoré sú nesmierne pevné a naviac dekoratívne, mi jedno leto môj otec zhotovil náhrdelník. Keď sa ho dotknem, keď si ho občas beriem ako doplnok k letnému oblečeniu, zdá sa mi, že je môj otec niekde celkom blízko a ja sa s ním nehlasne, ale o to s väčšou radosťou zhováram.
 
 
(zverejnené so súhlasom autorky)
 
 
 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na obsah tohto blogu nadväzuje portál
 
 
Predošlý Ďalší

Spomienky | stály odkaz

Komentáre

  1. hmm, tiež mám
    veľa krásnych spomienok na broskyňové letá ... hoci prežívané trošku niekde inde ;)
    Jedna z vecí, ktorá mi v súčasnosti naozaj dosť chýba je vôňa a chuť skutočných broskýň ... tie dnešné (väčšinou) umelé mi veľa nehovoria ;)
    publikované: 19.07.2009 20:56:35 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Dobruška, tvoje ,,broskyňové" spomínanie je veľmi príjemné,
    nevdojak mi vyvolalo úsmev na tvár - a z mysle dávnu spomienku na broskyňu, ktorú kedysi vypestoval moj otec pre mamu... Doniesol stromčeky z Bulharska a dlho sme čakali, kým urodili. No prvá broskyňa, ktorú odtrhol, bola mimoriadne veľká, šťavnatá a sladká.
    Dodnes spomínam na jej chuť.

    Prajem ti krásny večer.
    publikované: 19.07.2009 21:35:55 | autor: Rozprávkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. laskonka,
    je to pravda, že mnohé "kúpenecké" broskyne nemajú ani vôňu, ani chuť pravých broskýň - zmrzla v nich túžba po dozretí na svojom rodnom strome. Pripomínajú mi smutné tuláčky bez vlastného domova. Zato broskynka obratá v pravý čas láskavými rukami záhradníka, ale aj zodvihnutá zo zeme pod vlastným stromom - to je to pravé. Z dovoleniek v Taliansku, Maďarsku a Portugalsku mám obdobné zážitky s lákavosťou týchto plodov, ako som popísala ten prvý. A naviac, je zážitok vidieť broskyňové sady.
    publikované: 20.07.2009 08:23:00 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Zuzka - Rozprávočka,
    s tým čakaním na prvú úrodu sa aj mne hneď vybavilo zopár úsmevných príhod. Ale aj jedna minipoviedka od Karla Čapka o vrabcoch a prvej čerešničke. Možno to očakávanie znásobuje zážitok s ochutnania prvého plodu a asi to platí aj v metaforickej podobe pre iné "prvé". Však ? Posielam pozdrav do Chalúpky a ďakujem.
    publikované: 20.07.2009 08:29:17 | autor: D. Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Dobruška, áno, spomínam si aj na iné prvé ,,ochutnávania",
    máš pravdu, objavovanie prvých všehochutí je úžasný zážitok, nech sa týka čohokoľvek, nielen broskýň. Vlastne je neopakovateľný, na druhý krát už nič nie je také.
    publikované: 20.07.2009 08:41:52 | autor: Rozprávkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. broskyne...
    milé moje krásky, čo už môžem já k tomu dodať, keď ste už všetko pospomínali. Všetko má svoj čas a vtedy je aj dobrý výsledok .Srdečne Vás všetky pozdravujem a želám dobrú chuť k dobre zrelým brodkyniam.
    publikované: 21.07.2009 17:52:52 | autor: Ľudo (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014