Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zopár slov o menštruácii a pravdepodobný výpočet prvej menštruácie

Zopár slov o menštruácii a pravdepodobný výpočet prvej menštruácie


Prvá menštruácia je pre takmer každé dievča tou najväčšou zmenou v živote.Signalizuje,že sa z dievčaťa stala žena,ktorá už môže otehotnieť a stať sa matkou.Menštruácia je prirodzenou súčasťou života ženy.Je dôkazom,že telo funguje tak,ako má.Je dobré ,ak si na príchod prvej menštruácie pripravená a očakávaš ju ako niečo,čo je výsostnou výsadou žien.Ak ťa už náhodou prvá menštruácia prekvapila nepripravenú (čo sa stáva mnohým dievčatám),v našej brožúrke iste nájdeš veľa cenných informácii ,ktoré by si mala o menštruácii vedieť.

Pred menštruáciou si môžeš všimnúť nepatrné množstvo priehľadnej alebo belasej tekutiny,ktoré vyteká z pošvy,Nazývame ju výtok.Všimneš si ho vďaka bielym,prípadne žltkastým nohavičkách.Prirodzený výtok majú všetky dospievajúce dievčatá dospelé ženy.Jeho množstvo a hustota sa počas menštruačného cyklu mení.

Väčšina dievčat dostane prvú menštruáciu medzi 10. a 16. rokom života.Neexituje žiaden "správny" čas:menštruáciu dostaneš vtedy,keď na ňu bude tvoje telo pripravené.Menštruácia trvá niekoľko dní,spravidla to býva 3 až 7 dní,pričom jej intenzita v prvých dňoch je silnejšia a postupne slabne.

Väčšina žien máva menštruáciu každý mesiac.Menštruačný cyklus (počet dní od začiatku jednej menštruácie do začiatku následujúcej menštruácie. býva približne 28 dní.Niektoré ženy majú však cyklus kratší alebo naopak dlhší,pričom cyklus v dlžke 21 až 35 dní sa považuje za normálny.

Po príchode prvej menštruácie je bežné,že cyklus býba nepravidelný.Ďalšia menštruácia sa môže objaviť po 2 až 3 mesiacoch,pričom môže trvať 1 až 10 dní.Ide tu o zložitý komplex procesov,ktoré si telo potrebuje vyladiť.Približne do 2 rokov od prvej menštruácie by mal byť tvoj cyklus už viac - menej pravidelný.

Každé dievča by chcelo čo najpresnejšie vedieť,kedy dostane prvú menštruáciu.Pre približný odhad je možné použiť následujúce pravidlá:

- asi 2 roky po začiatku rastu prsníkov

- onedlho po tom,ako začne rásť ochlpenie v rozkroku

- krátko po tom,ako sa objaví výtok z pošvy


Menštruácia | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014