Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sťažnosti na EuroWeb Slovakia, a.s. ako správcu národnej domény adresované pre ICANN.

Vox populi - hlas ľudu, hlas registrátorov. Už dozrel čas zmeniť správcu národnej domény. Jediný, kto to môže asi zmeniť je ICANN na základe sťažnosti registrátorov.

Preto ak máte negatívnu skúsenosť s SK-NIC, pridajte ju do komentára. Podmienkou je, že musíte udať ako meno kód registrátora alebo klienta, ktorý Vám bol nimi priradený. Nechceme robiť žiadnu cenzúru, ale ide o objektívne svedectvo podstúpené ICANN. V prípade, že Vaše jazykové schopnosti z anglického jazyka sú dobré, poprosíme o preklad komentára pod jeho slovenskú verziu. Akýkoľvek vulgárny či nepodpísaný príspevok bude vyradený. Ukážme im, že my sme tí slušní, ktorých oni využívajú iba pre svoje zisky.

Ak nesúhlasíte s tým, aby bol správcom národnej domény EuroWeb Slovakia, a.s. a myslíte si, že správa národnej domény by mala byť spravovaná inou formou ako monopolom jednej firmy, podporte nás formou umiestnenia niektorého z bannerov zo sekcie Bannery na Vaše stránky. Umiestnite si prosím niektorý z uvedených bannerov s prelinkovaním na tento blog, nech je konečne vidieť silu slovenskej internetovej komunity dlho brzdenej rozličnými monopolmi.

Už pretiekol pohár trpezlivosti. EuroWeb Slovakia na to nemá, preto treba zmenu. Bez nás všetkých to nepojde!

 


Sťažnosti na SK-NIC | stály odkaz

Komentáre

  1. banner.sk
    2.4.2004 sme si v systéme SK-NIC zaregistrovali uvoľnenú doménu banner.sk. Došiel nam potvrdzujúci mail a tak sme ju aj z dalšími doménami registrovanými v ten deň uhradili. Zhruba po hodine, keď konečne nabehol systém sme zistili, že doména je priradená niekomu inému. Danú spoločnosť neobviňujem, bol to problém SK-NIC, ktorý sami pripisujú na vrub nespoľahlivosti ich systému.
    publikované: 11.03.2004 09:00:42 | autor: Ludovit Velas > SULA-0001 (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Iba 14 dní...
    Nazdar!
    Sledujem, že ako ten náš TOP LEVEL DOMAIN REGISTRATOR SK-NIČ perfektne "zvládne situáciu", a "všetko má pod kontrolou". Ale, tie domény ktoré zaregistroval Mr.Spammer IPEK - 0001 sú iba zaregistrované, a nie sú uhradené. Podla pravidiel SK-NIC, má na to 10 dní, a potom nezaplatené domény budú zase uvolonené. No ten náš Mr. ich zaplatit nechce, ale počas tých 2 týždňov ich chce predať. Takže stačí počkať tých 14 dní, a máme to.... Čo vy na to?
    publikované: 11.03.2004 09:11:17 | autor: Peter (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Re: Iba 14 dní
    Prosím Vás prispievajte k téme, nie k jednotlivým registrátorom, sme poväčšinou na rovnakej lodi, nejde tu iba o súčasnú naháňačku za doménami, ale o to ako tento systém funguje už vyše roka. Nechceme tu flame! Bez udania kódu prideleného SK-NIC-om, bude Váš príspevok vyradený.
    publikované: 11.03.2004 09:22:36 | autor: admin (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. a potom dalsich x dni...
    zaregistrujes,
    DOM_TA, mas 14 dni na zaplatenie,
    DOM_DAKT, mas 14 dni na zmenu registratora,
    DOM_HELD, mas 28 dni kym to vyhnije,
    DOM_DEL a moze si to niekto regnut na ine idecko.
    publikované: 11.03.2004 09:43:32 | autor: andrej (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. MCPO-0003 :: registrácie ?
    Taktiež sme registrovali nejaké domény pre jedného klienta a naše skóre je zatiaľ 3 z 5. Taktiež sa po našom úspešnom zaregistrovaní objavila namiesto MCPO-0003 v záznamoch položka IPEK-0001. :( Mylsím si, že toto už nie je náhoda, ale priama horúca linka na SK-NIC TECHNIKOV, ktorý zatiaľ úspešne registrujú iba tie menej lukratívne domény, pretože tie najlukratívnejšie sa čírou záhadou objavujú u registrátora IPEK :( Takže. Keď si to vezmem ešte zbežne spätne, tak mi neostáva okrem pridania sa k celej veci a podpory povedať to, že by bolo načase, keby sa všetci zjednotili a rázne povedali NIE systému akým všetko funguje a rázne povedali svoje NIE aj Eurowebu, ktorý jediné čo dokáže spolahlivo, je spackať všetko čo robí.

    Takže slovom menšej registrátorskej komunity: Rukavica je hodená. Pridajte sa, alebo ďalej znášajte birokraciu a neprofesionálny prístup. Veď tak podporíte iba to, že doména .sk celá padne.

    Máte moju podporu vo veci protestu a všetkého s tým spojeného.
    publikované: 11.03.2004 10:50:11 | autor: snipi (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. RE: MCPO-0003
    Opätovne Vás žiadam, aby ste neútočili IPEK-0001. To, že sú úspešní nemusí byť dôvodom pre nepodložené špekulácie. V záznamoch po úspešnom registrovaní sa zobrazovali aj iné spoločnosti. Aj nám takto unikla doména, ale nemyslím si, že útočiť na IPEK-0001 vyrieši problém správy národnej domény. Uvedomujeme si, že mnohých registrátorov ročúlil spam zaslaný pánom Belákom, klientom IPEK-0001, ale jedná sa tu predovšetkým o SK-NIC v správe Eurowebu. Preto píšte prosím k veci.
    publikované: 11.03.2004 11:08:59 | autor: admin (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. neda sa
    Len pre informaciu, nasmeroval som sem http://sk-nic.neda-sa.sk, kde som mal predtym nejaky svoj board na tuto temu, imho to je dobra adresa, mozete to pouzivat :-)
    publikované: 11.03.2004 11:24:32 | autor: JoHnY (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. JoHny
    Dakujeme za podporu.
    publikované: 11.03.2004 11:34:41 | autor: admin (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Mozem potvrdit
    Stalo sa aj nám, že sa potvrdilo zaregistrovanie domeny na nás a nakoniec bola na niekoho iného. Systém Eurowebu je úplný shit.
    publikované: 11.03.2004 12:04:00 | autor: bitm-0001 (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. RE: banner.sk
    pan Velas,
    este Vam drzim palce vo vymahani penazi, ktore ste zaplatili za domeny, ktore nedostanete, ja sa takto snazim vymoct peniaze uz asi rok, ked som si zaregistroval domenu, ktora sa neskor ukazala ako uz registrovana.
    Otazka na vsetkych, pokial viem, tak onej doby podalo API podnet na protimonopolny urad na skumanie monoponeho chovania SK-NICu. Nejako som nezachytil vyjadrenie tohoto uradu (alebo kolko ma PMU na vyjadrenie?).
    publikované: 11.03.2004 13:31:54 | autor: zimo (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. RE: zimo
    Poprosil by som Vás o doplnenie SK-NIC ID. Čo sa týka rozhodnutia protimolného úradu, aktuálne rozhoduje už druhý krát vo veci SK-NIC. Prejednáva sa záležitosť okolo opätovnej požiadavky SK-NIC na úhradu, ktorá začala v mesiaci január a postihla tých poctivejších vlastníkov domén. Jednoznačne ich tým EuroWeb znevýhodnil v porovnaní s klientami migrujúcimi v októbri 2003. A druhá vec, ktorú prejednáva je myslím práve prebiehajúce uvoľňovanie menného priestoru.
    Výsledky prvého preverovanie bolo myslím zverejnené na www.disk.sk
    publikované: 11.03.2004 14:05:11 | autor: Velas (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. RE: RE: zimo
    Ospravedlnujem sa, moj ID je: MZEM-0001
    publikované: 11.03.2004 14:14:50 | autor: zimo (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. zimo 2
    Dakujem.
    publikované: 11.03.2004 14:44:35 | autor: admin (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. PROSBA
    Obraciame sa na Vas opatovne s prosbou. Ak naozaj nesuhlasite s SK-NIC ako spravcom narodnej domeny, umiestnite vyssie uvedeny banner na svojich strankach. Ak Vam vadi linkovanie, nemusite ho tam davat. Len nech je ho na nich vidiet. Aj to je jedna z foriem protestu. Ak ho nebude nik vidiet, bude nas spolocny hlas, len hlasom volajuceho na pusti...
    publikované: 11.03.2004 14:50:58 | autor: admin (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. VYZVA - TREBA KONAT - NEVAHAJTE
    Je to svinstvo. SK-NIC sa podla mojho nazoru dopusta trestneho cinu porusovania pravidiel hospodarskej sutaze a v pripadoch, kde uz bola domena dokonca vyfakturovana a nasledne dana inemu aj trestneho cinu podvodu a trestneho cinu kradeze a trestneho cinu porusovania autorskych prav, nakolko nazov domeny sa povazuje za dusevne vlastnictvo. To uz je silna kava a myslim si, ze par ludi z sk-nic skonci vo vazeni. Aj ja som mal zaujem o niektore domeny a akosi sa dostavali tieto domeny z ruk do ruk a koncia pod spravov tich, ktori maju take kontakty.. ved vieme ake. Takze, ak je tu niekto, kto ma takuto negativnu skusenost a vie to cimkolvek dolozit, nech mi posle mail na adresu antisknic@azet.sk a pomozem mu podat trestne oznamenie na zodpovednych, ako aj konat voci sk-nic v oblasti posobnosti dalsich organov. Pomozem Vam so vsetkymi pravnymi nalezitostami vratane vypracovanie dokumentov. Za moju pomoc nechcem nic. Robim to preto, lebo chcem, aby sa to v tejto krajine dalo konecne do poriadku..
    publikované: 11.03.2004 15:21:51 | autor: E.J. (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. tresny cin?
    Problem je inde. Nimi navrhnuty a vytoreny system ma vela chyb a je len dosledkom tychto chyb to, co sa dnes deje. Pani z SK-NIC vypustili do sveta nepodarok, ktory je nocnou morou nie len registratorov, ale aj ich samotnych. Co sa tyka spominanej domeny, neposudzoval by som to tak, ze slo o nejaky domenovy podvod. Ale zaroven ho nemozem ani vylucit. Ako som v svojom clanku na www.disk.sk uviedol, jedine audit dokaze preverit cely system a rozpltylit pochybnosti. Jednoznacne ale treba tento nepohodlny a pomaly system nahradit riesenim novym.
    Svojho casu v Ceskej republike Expandia banka otvorila portal eCity, prostrednictvom ktoreho zrealizovala jednu uzasnu myslienku virtualneho mesta, zaroven naucila klientov pracovat s ich formou internetoveho bankovnictva a otestovala si svoj system pri dost silnej zatazi. Aj to je jeden z navodov ako testovat system, pred jeho plnym nasadenim.
    Co sa tyka Vaseho nadsenia pre danu vec, dakujeme, velmi nas to potesilo. Verim, ze podobnych priaznivcov bude viac a pribudne aj vacsia podpora zo strany ostatnych registratorov.
    publikované: 11.03.2004 22:07:46 | autor: Velas (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. funguje ?!?
    Nazdarte!
    Včera som si vybral doménu, ktorú by som chcel zaregistrovať, a mám ju. A treba k tomu pridať, že môj registrátor nie je "TEN ZNÁMY"!
    publikované: 12.03.2004 11:26:28 | autor: Peter (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. ?
    Autorovi: ako si prosim ta dospel k nazoru, ze nejaka vseludova peticia moze byt pravnym zakladom pre ICANN na vynesenie nejakeho rozhodnutia? :) Na to mozes tak akurat rovno zabudnut, je to zbytocna aktivita.

    Pre zlepsenie nalady vsetkych tu nadavajucich len upozornim, ze prave vznika (je na zapise na KU) Zdruzenie pre spravu narodnej domeny .sk, ktore by malo prevziat od Eurowebu spravu narodnej domeny. Ma 12 zakladajucich clenov (predovsetkym clenovia API a ZPW), stoji za nim aj vlada a ludia ktori do tejto veci maju najviac co povedat. Od ICANN su signaly, ze ked bude alternativa, spravi sa aj redelegacia. Takze na alternative sa pracuje, len to trva dost dlho.

    publikované: 12.03.2004 12:21:08 | autor: igor (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. peticia nie je vseludova...
    1. Podmienkou zaradenia sa do peticie bude zadanie kodu prideleneho SK-NIC a nasledna e-mailova verifikacia. Vieme, ze to nie je 100% spolahlive, ale asi jedina mozna cesta realizacie. Teda bude to peticia zakaznikov sucasneho SK-NIC.
    2. Definujte co je pojem ludia, ktori maju tejto veci co povedat.
    3. Kto je tych 12 zakladajucich clenov. Podlozte svoje tvrdenie konkretnymi faktami. Je tu tzv. Rada SK-NIC a teraz pribudlo Zdruzenie pre spravu narodnej domeny .sk, ktoreho clenmi su opat ti isty?
    4. Alternativu moze dnes spravit x firiem. Sprava narodnej domeny ma byt vec verejna, vec verejnej diskusie a nie vec uzavretych zdruzeni. Ak nie, potom pride dalsi a este mozno horsi Euroweb, vid. CR.
    publikované: 12.03.2004 12:37:59 | autor: admin (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Super firma
    Neviem ako to tam maju zariadene, ale nedokazem pochopit ako je mozne ze mi zaregistrovali domenu tak, ze ako majitela zaregistrovali firmu (vtedy to musela byt firma) ktora nikdy neexistovala a jej nazov je meno kontaktnej osoby a ICO je ICO firmy na ktoru to malo byt napisane. Jednoducho ako nazov firmy majitela nedali skutocny nazov firmy, ktory tam mali na ziadosti uvedeny aj s peciatkou, ale ako nazov firmy dali mneo kontaktnej osoby. To som im tam mohol poslat tusim akykolvek kus papieru a zaregistrovali by to tiez. Pri zmene registracnych podmienok som sa to rozhodol samozrejme zmenit a po nekonecnom mailovani som vyplnil najroznejsie formulare s vierou, ze sa stav konecne napravi, faxom som im posielal vypisy z Obchodneho registra a neviem co vsetko notarsky overene, oni vsetko zaregistrovali, ale samozrejme majitela sa im doteraz nepodarilo zmenit a stale tam figuruje neexistujuca firma, lebo Euroweb si asi pletie pojmy s dojmami. Uz som rezignoval, lebo s nimi to nenapravim asi nikdy. Tak asi tolko moja skusenost.
    publikované: 12.03.2004 13:30:45 | autor: Vlad (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. fakty
    Prosim udavat fakty (nazov domeny na koho to malo byt atd.) a samozrejme vase ID.
    publikované: 12.03.2004 13:42:45 | autor: admin (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Aj mne sa to stalo a pisal som tam..
    Aj mne www.sk-nic.sk vypisal, ze danu domenu uz mam zeregistrovanu a zobrazilo sa www.dvc.sk/sknic.jpg a domenu ma ni niekto iny. Pisal som mail p. Gulerovi, neunuval sa odpisat....
    publikované: 13.03.2004 10:15:52 | autor: tomas pal (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. pre admina
    1. to je presne to, co si predstavujem pod 'vseludovou peticiou'. Preco si myslite, ze sa tym bude niekto v icann zaoberat? Ale ked chcete, skuste to... na skodu veci to urcite nebude.
    2. To sa da vysvetlit rozne, minimalne vsak ide o zastupcov firiem, ktore maju najviac registrovanych domen a su v tejto oblasti trhu najsilnejsie - cize najvatsich isp a poskytovatelov webhostingu (myslim tym seriozne firmy ako nextra, slovanet, ST, sanet, zoner, webglobe, euronet atd..., ktore maju velky podiel na trhu).
    3. Zakladajuci clenovia: priklady som uviedol vyssie. Rada SK-NIC: nemala pravnu subjektivitu, bolo to len volne zoskupenie piatich osob. Na tom to aj stroskotalo, Euroweb sa chytil faktu ze Rada nema ICO a tudiz s nou nemoze rokovat. Preto je zalozene nove Zdruzenie, ktoreho existenciu si vyziadal aj ICANN, aby mohol nieco robit. Ide totiz o to co som uz spomenul - ALTERNATIVA. Ked do ICANN vy poslete nejaku vasnivu peticiu, co si myslite ze spravi? Odnime Eurowebu delegaciu a co potom? To akoze slovensky internet bude niekde v lufte, a ICANN sa vystavi nespocetnym medzinarodnym sudnym sporom? No jasne... Skuste to najskor troska domysliet...
    4. To mam akoze chapat tak, ze Vasou predstavou je ze ma .sk domenu zasa spravovat nejaka sukromna firma? Akoze sprava sukromnou firmou je podla vas vec verejna, a sprava zaujmovym zdruzenim je podla vas 'uzavreta'? Nemate to mierne popletene? Ved na to sa predsa taketo zdruzenie zalozilo, aby tam boli zastupene vsetky relevantne subjekty a aby dalsie relevantne subjekty mali moznost vstupu. No snad nechcete Eurowebu kolacik zobrat a hodit ho niekomu inemu? Co sa tyka CR - tam sa ziaden 'dalsi horsi euroweb' nekona - domenu .cz spravuje zaujmove zdruzenie pravnickych osob, ktore moze technickeho spravcu kedykolvek zmenit a take nieco musi byt aj u nas. To ze v CR ovladla zdruzenie cz.nic jedna zaujmova klika je uz chybou stanov, to je ale u nas uz osetrene lepsie. Ak mate zaujem sa blizsie informovat o diani v tejto oblasti, aby Vasa aktivita mala mozno aj prakticky ucel a realny ciel, napiste mi na igor(at)wg.sk.
    publikované: 13.03.2004 16:10:12 | autor: igor (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. RE: Pre admina
    1. Vseludova peticia je taka, kde si moze zahlasovat hoci kto, kto ma e-mail. Nasa peticia bude fungovat tak, ze musite zadat ID od sk-nic a na e-mail evidovany SK-NIC pri danom ID bude zaslany autorizacny link, az bude podpis autorizovany, ID s nazvom spolocnsoti sa zobrazi v zozname. Hlasovat budu moct teda iba registratori evidovani SK-NIC a teda ich klienti. To je myslim si, ako informacia o nespokojnosti pre ICANN, postacujuce.
    2. Dnesny stav spravovanych domen najvacsich poskytovatelov webhostingu nemusi byt konecny, priebezne sa meni. Nemyslim si teda, ze pri zhruba 50% z poctu vsetkych registrovanych domen, ktore táto top12 spravuje bolo zanedbatelne, aby nikto nezastupoval ten zbytok, ktory je co sa tyka suctu domen na tom rovnako. Pozrite sa ako dopadli v CR.
    3. Nasa peticia ma iba podporit zmenu spravcu, ma byt dokazom pre ICANN, ze EuroWeb Slovakia, a.s. na tuto funkciu nema. Zmena spravcu nikdy nemoze byt a nie je to ani mozne urobit zo dna na den. Je to proces. Iba blbec by si myslel, ze to ide naraz. Ale prvym krokom, musi byt rozhodnutie ICANN. To bez ohlasu regitratorov, jasneho dokazu, ziadnu zmenu nespravi. A toto je iniciativa, ktora ma napomoct k dalsim krokom. Kym to nie je od nich odobrene, mozeme tu teoretizovat o roznych modeloch funguvania, ale stale to bude iba v teoretickej rovine. Ak Vam netreba nasu podporu, dajte nam vediet.
    4. To, ze domenu ma spravovat samostatna firma, som tam nikde nespomenul. Povedal som, ze alternativu moze spravit dnes x firiem, to neznamena, ze som za to. Vidime ako to dnes funguje. Ale upozornil som hlavne na fakt, ze aj EuroWeb pripravil sucasny model bez toho, aby sa o tom poradil s registratormi. Teraz moze miesto EW prist nove zdruzenie najsilnejsich, ktore prijme pravidla, ktore znevyhodnia malych registratorov, bez toho aby to prekonzultovalo, bez toho, aby rozbehlo verejnu diskusiu. Vsetko v tichosti, vsetko v tajnosti. Kto moze do Vaseho zdruzenia vstupit? Moze to byt hociktory registrator? Kto je relevantny, kto tu relevantnost bude posudzovat?

    Nepaci sa mi vami spomenuty postoj k sprave domeny ako ku kolaciku. Na sprave domeny sa nema profitovat, ked to sklzne do tejto roviny, bude jedno, ci tam bude jedna firma alebo zdruzenie, opat to dojde do rovnakeho stavu. Co sa tyka ceskeho modelu, sam ste uviedli, ze nefunguje. Zaujmove zdruzenie aktualne haji zaujmy velkych registratorov a malych uplne vyhodili z kola von. Oni musia registrovat cez tych velkych. Ako si mozeme byt my mali registratori isti, ze to vase zdruzenie nespravi to iste. ;)

    Co sa tyka informovania, ozveme sa. Apropos, je to take tajne, ze to nemoze byt verejne? Inak Vam tu mozeme dat priestor na prezentovanie vaseho modelu, v ramci diskusie.
    publikované: 13.03.2004 17:00:29 | autor: admin (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. pre admina
    1. ako som povedal, na skodu veci to nebude... ale to ani s nicim nepohne...
    2. suhlasim
    3. tiez suhlasim, len v jednom sa mylite: rozhodnutie ICANN nebude prvy krok, ale posledny. Ako som uz napisal, najskor treba postavit alternativu. A o to sa prave snazime, aj ked to trva trochu dlhsie. Postaveniu alternativneho systemu musi predchadzat seriozne a verejne vyberove konanie, tomu zasa zalozenie zdruzenia, reprezentujuceho internetovu komunitu, atd.
    4. prepacte, ale tak to vyznelo. Lebo - ak nie zaujmove zdruzenie, comu sa velmi branite - tak potom su uz len dve moznosti - priamo nejaka komercna firma, alebo stat... ani jedna takato moznost nie je realna.
    Apropo, do zdruzenia mozu vstupit vsetci registratori, ked splnia zakladne podmienky vyplyvajuce zo stanov, ktore su velmi volne (napr. clen musi podnikat v oblasti internetu, statutarny zastupca clena nesmie byt odsudeny, clen nesmie mat nedoplatky na dani a voci soc.poi. atd.). K relevantnosti - o relevantnost islo hlavne pri zalozeni zdruzenia, lebo predsa nemoze mat rovnaky hlas jednochlapovy registrator so stovkou domen a napriklad Slov. Telecom s 5000 domenami. Pristupujucich clenov prijima uz valne zhromazdenie zdruzenia, ktore posudzuje kazdeho individualne. To je pri takychto zdruzeniach bezna prax, inak to nejde.

    Co sa tyka kolacikov - tiez sa mi samozrejme taky pristup nepaci, ale zial tak to vidi Euroweb a tak by to videla aj ina komercna firma keby jej padla sprava domeny .sk do narucia. Takze Zaujmove zdruzenie je naozaj jedina realna moznost.

    Ja neprezentujem ziaden 'moj model', ja Vam opisujem momentalny stav problemu. Ak mate zaujem o blizsie info - ako sa napr. stat clenom Zdruzenia, alebo ake su podmienky na vstup, rad poinformujem alebo odovzdam kontakt predstavenstvu zdruzenia.

    Zaverom: Vas zaujem o normalizovanie situacie ohladne .sk domeny je spravny a vase nadsenie pre vec je tiez potrebne. Avsak namiesto samostatnych partizanskych akcii odporucam vsetkym skoordinovat svoje aktivity s velkymi registratormi, aby sme vsetci tahali za jeden povraz.

    I.
    publikované: 14.03.2004 17:50:44 | autor: igor (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. TO IGOR
    Podľa mňa táto aktivita nie je iba samostatný partizánsky útok. Verím, že keby sa táto aktivita nakoniec pridala k danému združeniu, tak by to bolo iba plus, pretože by išlo o konkrétnu vec a na jednej strane by boli podklady o nespokojnosti registrátorov a na druhej strane aj podpora združenia, ktoré má priamo zastupovať takúto aktivitu. Verím tomu, že iba malé množstvo registrátorov vie o nejakom združení, ktoré by ich malo alebo mohlo zastupovať. Verím rovnako tak aj tomu, že by sa po úspešnom prvom kroku potom aj takémuto združeniu získala podpora registrátorov a možno by sa našli určite aj rôzne cesty k spokojnosti veľkých i malých registrátorov. Veď zoberte si napríklad takých "samoregistrátorov", ktorí nijako neprofitujú na registráciách a vykonávajú ich iba pre vlastnú potrebu. Medzi ne by sa dala brať napríklad aj MCPO-0003, ktorá má zatiaľ iba cca 7 domén a z toho asi tak 4 čisto iba pre seba a 3 pre klientov. (To len pre príklad). Prečo by potom mali takýto registrátori "kľaknúť"? Podľa mňa ak sú tu registrátori veľký alebo malý, tak im treba dať rovnaké šance i po prechode kompetencií správy domény .sk. Český model jasne ukázal, že to nie je správny smer i keď je oveľa prístupnejší a rozhodne má svoje výhody. Náš SK model môže byť síce funkčný ale pri terajších pravidlách a pri terajšom správcovi je vidieť iba všetky jeho nedostatky ako výhody. A aj práve preto (a nielen preto) treba tento model prestavať. Mnohých registrátorov irituje napríklad fakt, že EW ako taký nie je nijako postihnuteľný a pokuty od protimonopolného úradu sú naozaj smiešne. Určite to poznáte ;). Ďalej nie je EW nijako kontrolovateľný a teda sa iba ťažko môže niekto dovolať svojej pravdy a už len tento fakt hovorí o jasnom probléme, pretože čo je viac ? Slovo veľkého správcu domény .sk, alebo slovo napríklad malého registrátora? Obaja poznáme slovenský právny systém a aj model fungovania právnej politiky a tak vieme sa dovtípiť skôr ako by niekto šiel na súd, ako súd dopadne. A uznajte sám, že takto sa to naozaj nedá. Veď už len fakt, že o vlastníctve domény nemáte žiadny reálny právny doklad je alarmujúce.
    publikované: 15.03.2004 08:13:19 | autor: snipi (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. to snipi
    No ano, myslienky su pekne, ale stale tu nevidim alternativu. Momentalne je jedina (a to si dovolim zdoraznit) alternativa Zdruzenie pre spravu narodnej domeny. Ak mate lepsiu alternativu, prosim, mozete ju predstavit verejnosti a klucovym firmam v tejto oblasti.

    Co sa tyka hlasu malych registratorov - nemozes predsa davat na jednu uroven hlas samoregistratora so 7 domenami a hlas velkeho registratora s niekolko tisic domenami. To vsak neznamena, ze hlasy malych registratorov nikoho nezaujimaju. Ja by som mensim registratorom odporucal spojit sa, a spolocne vstupit do Zdruzenia pre spravu narodnej domeny ako jeden clen (napr. formou obcianskeho zdruzenia), ktory disponuje napr. tisickou domen. Som presvedceny, ze vstup takehoto subjektu podpori kazdy zo sucasnych clenov zdruzenia.
    publikované: 15.03.2004 09:47:28 | autor: igor (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. to igor
    Ono. Viem, že porovnanie malý registrátor / samoregistrátor a registrátor je niekedy dosť ľahkovážne avšak treba určite brať ohľad aj na to, že toto je skupna, ktorá istotne bude mať tiež záujem o vstup avšak ako samostatný človek. Treba premýšlať na druhej strane aj takto. Ja verím tomu, že sa iba veľmi ťažko spoja registrátori roztrúsený po celom slovensku len preto, aby založili nejaké občianske združenie a tak poslali žiadosť. Podľa mňa je toto riešenie trošku nadnesené a vytrhnuté z možnosti realizovania. Avšak určite sa spoja pri najmenšom aspoň registrátori z krajov a obcí.

    Ak ide o odprezentovanie nejakého modelu, to nechávam na organizátoroch tejto akcie ale ak som dobre čítal, tak toto má byť iba podnet a doloženie toho, čo spravia tí vyššie. Takže ak je niekde niečo založené, čo by malo riešiť hlasy internetovej komunity, tak potom spojenie tejto akcie priamo s touto komunitov by mi pripadalo asi ako najlepšie riešenie.
    publikované: 15.03.2004 09:59:18 | autor: snipi (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. to igor, co tak ukazat zaujem velkych registratorov
    Skuste sa aj vy z Webglobe zapojit do peticie, ked vravite, ze Vam ide tiez o blaho slovenskeho internetu, cely cas tu citam Vase komentare o tom, ze uz cosi vznika, ale stale nevidim Vas hlas pod peticiou.
    Cely cas po nas chcete, aby sme vam ukazali alternativu? Naco?
    Vy asi najlepsie viete, na akej ceste je odvolanie EuroWebu. Viete, aky ste si uz pripravili model.
    Preto chybajuce podpisy pod peticiou...

    to snipy: Ak nie je zaujem, iba zbytocne marnime cas, ktory sme mohli prezit v kruhu svojich blizkych. Mysleli sme si, ze nam za to internetova komunita na Slovensku, stoji. Ale zjavne tu ide iba o kolacik...
    publikované: 16.03.2004 11:55:29 | autor: admin (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. to admin
    Koláčik, cookies a tak ďalej :D
    Podľa mňa Igor čaká na to, kým sa spraví niečo, čo zjednotí malých registrátorov, pretože ak príde registrátor s 50-timi doménami a bude chcieť kecať do vecí, tak ho v rámci množstva domén premôže napríklad telecom, yegon a podobne. Avšak môj názor je taký, že i malý registrátor môže mať produktívne myslenie a niečo stvoriť. Či už ideu alebo rovno celý systém. Takto sa na vec pozerá aj API a preto dáva možnosť prejaviť svoje názory. To je to o čo ide. Treba predstaviť zámer a určite aj alternetívu a riešenie danej situácie po tom, ako by ICANN odvolal EW. Ani samotný ICANN nepovie, že "EW KONČÍ" ak si nebude istý tým, že nový navrhovaný systém nie je lepší a podobne. Preto okrem petície treba otvoriť aj diskusiu k tomu, ako by sa mohla riešiť celá správa domény .sk
    publikované: 16.03.2004 12:23:31 | autor: snipi (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. to admin
    Admin: tu netreba peticiu, ICANN o probleme vie, a je pripraveny na redelegaciu. V tomto momente treba postavit alternativu, aby mal ICANN koho delegovat. Bez alternativy ICANN nerozhodne, aj keby ste mu poslali styri peticie. Co sa tyka 'zaujmu velkych registratorov' - ja myslim ze sme uz preukazali naozaj dost zaujmu. Hlavne ZPW. Od zaciatku sme bombardovali Euroweb so ziadostami o zmeny v systeme, pisali sme tlacove spravy, jednali sme so SANETom, s API, do istej miery aj s Eurowebom (pokial bola z ich strany ochota), mali sme zastupcu v Rade SK-NIC, podielame sa na zakladani Zdruzenia pre spravu narodnej domeny.... Tieto aktivity stoja ohromne mnozstvo casu, energie a aj penazi. Prosim neobvynujte ma z pasivity, ked neviete kolko prace uz za nami je.

    Snipy: uplny suhlas. Ako som uz ti uz spominal, clenovia Zdruzenia su ochotni vypocut kazdy subjekt. Vypoculi sme si aj myslienky a navrhy Zdruzenia uzivatelov internetu (ZUI.informacie.sk) a uznali sme niektore ich myslienky za velmi podnetne.
    publikované: 16.03.2004 17:49:09 | autor: igor (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. to igor
    Môj názor poznáš, vieš, že mi je úplne jasné, že sa to nedá zo dňa na deň. Viem o postupoch a aj o ICANN-e aj z tvojho rozprávania a aj z rozprávania iných registrátorov. Preto vravím, že to čo treba teraz spraviť je hlavne zjednotiť sa a predložiť návrhy a alternatívy.
    publikované: 16.03.2004 18:15:07 | autor: snipi (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. to igor
    obvinil som Vas niekde z pasivity, len som Vas vyzval k podpisu, nic viac.

    Sme radi, ze sa nieco deje. Jediny problem vidim v tom, ze ani na strankach ZPW ani nikde inde (resp. hladal som a nenasiel) o Vami spominanom zdruzeni neinformujete. Ako sa o nom maju dozvediet mali registratori a ludia, ktori maju zaujem sa na tom podielat? Kde sa dostanem k jeho stanovam? Je to nieco tajne?

    Nam vycitate partizancinu, ale vase zdruzenie tiez "pracuje v utajeni". Nemyslite si, ze ak sa jedna o zmenu spravcu, malo by to byt vecou verejnou?

    Co sa tyka, casu, energie a penazi, nie ste sam, co ich venuje internetovej komunite, ale to je na dlhu debatu.

    Neziadal som Vas o nic viac ako o podpis peticie. Dufam, ze sa nebudete potom, az budete v ramci zdruzenia spravovat .sk, rovnako stavat k pripomienkam malych registratorov, ako teraz k nasej peticii.
    publikované: 17.03.2004 11:10:37 | autor: admin (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. Vsetkym...
    Dobrý deň,
    Vaša idea ma oslovila aj napriek tomu, že nie som registrátor ale „len“ vlastník domény, čo však bohato stačí na to aby som mal negatívne skúsenosti so správcom národnej domény. Už samotný fakt, že musím SK-NICu doručiť notársky overený „Návrh na uzavretie rámcovej zmluvy“, teda dokument, ktorý nemá defakto žiadnu právnu hodnotu je dostatočne absurdný.

    Oveľa viac ma však prekvapuje postoj ľudí ktorým by malo na podobných aktivitách záležať asi najviac - samotných registrátorov. Tí sa namiesto hľadania schodnej alternatívy správy národnej domény zaoberajú žabo-mišími vojnami a vzájomnými invektívami. Myslím, že v tomto prípade by malo ísť o vyšší záujem ako je obviňovanie z podvodov a špekulantstva. Ak chceme naozaj niečo dosiahnuť musíme sa zomknúť a aspoň na chvíľu zabudnúť na vzájomné konflikty, v opačnom prípade súčasným systémom správy národnej domény budú postihnuté aj naše vnúčatá.
    Argumenty typu - „Keby som mal stránku kde by ľudia vedeli o čom je sk-nic tak by som vás podporil, ale moji návštevníci ledva vedia kliknut na link.“ sú minimálne pritiahnuté za vlasy pretože, vložiť ikonku na svoju stránku je to najmenej čo môžeme všetci v tejto veci urobiť. Keď niekto nevie čo je SK-NIC, neznamená to ešte, že sa to nechce nikdy dozvedieť. Ľudia sú zvedavý a graficky podarená ikona môže ich záujem len a len podnietiť. Ja osobne som ochotný si ju nastaviť aj ako wallpaper:-)
    Vraví sa, že národ má takú vládu akú si zaslúži a myslím že ja namieste parafrázovať tento výrok na - internetová komunita má takého správcu národnej domény akého si zaslúži.
    Verím tomu, že si zaslúžime viac ako je SK-NIC a ak tomu veríte aj vy zabudnite na rozdiely medzi „veľkými a malými“ spojme svoje sily a vybojujme si lepšiu alternatívu!
    PATR-0055
    publikované: 17.03.2004 14:07:24 | autor: Patrick (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. zverejnenie mailov
    mna osobne najviac hneva skutocnost ze sk-nic len tak zverejnuje nase adresy...ci uz mailove, alebo tie nase a ked som im dal navrh nech tam daju formular cez ktory by sa dalo lahko komunikovat s kazdym s nas, len mi odpisali ze: "podla pravidla...."blablabla maju pravo nato.sak tie adresy su hlavne ako informacia pre kontakt s nami.mi pripada ze oni sa vedia odvolavat len na tie ich nezmyselne pravidla!a niezeby daco vyriesili.ako sa mi zda ze cely sk-nic pozostava len z pravidiel a pravnych postupov, aby boli hlavne oni zabezpeceni proti nejakemu kroku proti nim.sak ten zoznam registratorov je krasne plus pre spammerov.a ked som im potom odpisal na ten mail moj nazor mi iba odpisali: ze maju dojem ze moje nazory su z tlace, a odkial inak?sak oni vobec ziadne info neposkytuju.okrem dakych obmedzeni v systeme ktore sa ma nejak vobec nedotklo.a ked som im napisal ze hlavne z tlace a skusenosti aj mojich aj inych registratorov,tak uz mi neodpisali.sk-nic suxxx
    publikované: 19.03.2004 19:33:02 | autor: miso (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. Domenky zadarminko
    Viete, ze si mozete pre seba blokovat domenu ako dlho chcete celkom zadarmo? Sice nebude funkcna, ale nikto Vam ju nevezme. Existuje takto viacero domen uz zopar mesiacov. Staci zmenit registratora a ked registrator za zmenu registratora nezaplati, domena sa dostane do stavu DOM_TRDACT (Deactivated transfered). V tomto stave by mala zotrvat 14 dni a potom prejst do REGLOST, ale neprejde - Eurowebu sa totiz doteraz nepodarilo toto implementovat do ich systemu. Ked som sa na to spytal, odpisali mi, ze "prechod zo stavu TRDACT do REGLOST bude implementovany na buduci tyzden". To bolo pred vyse mesiacom...
    publikované: 22.03.2004 00:19:11 | autor: jofo (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. Kraviny.
    Neviem, presne, o co ide, ale docital som sa, ze za registraciu domeny sa bude polait poplatok 600,-sk na rok. Je to doslova diskriminavia.
    publikované: 26.03.2004 12:24:42 | autor: Zdenko Žilovec (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. diskriminacia
    Za domenu sa plati 600 Sk bez DPH uz druhy rok...
    publikované: 28.03.2004 17:54:50 | autor: admin (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. Zmena v osobe registratora
    Zdravim vsetkych,

    nasa spolocnost sa kvoli rozsirovaniu aktivit rozhodla oddelit internetove cinnosti od ostatnych cinnosti spolocnosti. Vytvorili sme novu s.r.o., presunuli na nu zmluvy, zakaznikov. Vsade to ide bez problemov (telefonne spolocnosti, banka, internet provideri, ...), maximalne za to zoberu par stokorun.

    Obratil som sa s podobnou ziadostou na SK-NIC - zmenit v zazname registratora nazov spolocnosti a ICO (vsetko ostatne - adresa, telefon, opravnena osoba - ostava rovnake). Odpoved - nie, neda sa, pri novj spolocnosti musite podpisat novu registratorsku zmluvu a previest domeny. Co znamena niekolko mojich notarskych overeni, ktorymi sa zaregistrujem ako druhy registrator, a ktorymi prevediem svoje domeny sam na seba. Potom musi kazdy zakaznik poziadat o zmenu registratora zo mna na mna, musi zaplatit poplatok za zmenu registratora 200 Sk, a v pripade fyzickej osoby tiez notarske overenie.

    Kedze zmena registratora nie je z iniciativy zakaznika, ale nasej, mali by sme vsetky poplatky znasat my. Zatazenie zakaznika dalsou byrokraciou by malo byt z nasej strany nahradene, napriklad formou zlavy sluzbach. Takto sa vsak zmena stava neumerne nakladnou a naviac je zavisla na voli zakaznikov, ci tie papiere podpisu a ci k notarovi pojdu. A so zakaznikmi sa my (na rozdiel od monopolneho SK-NICu) zahravat nemozme. Prevod domen sa tak pre nas stava narocnejsou a drahsou zalezitostou, nez prevod vsetkych ostatnych dodavatelsko-odberatelskych vztahov dokopy!

    A SK-NIC odmieta diskutovat. A nakolko ja odmietam za zmenu dvoch poloziek v databaze zaplatit patcifernu sumu, zrejme budeme musiet registratorstvo nechat na starej firme, zmluvne osetrit, a prefakturovavat si to medzi nimi. Mne nad tym rozum zostava stat, a volam po rozdeleni registratorstva na viacero subjektov, lebo cez monopol cesta nevedie. A cez Euroweb tiez nie.

    Michal Rybarik
    LINUM, s.r.o. / ecce, s.r.o.
    publikované: 15.04.2004 10:32:58 | autor: Michal Rybarik, LSIN-0002 (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. nastupnictvo
    V ich pravidlach je pisane, ze su to povinni prepisat z dovodu pravneho nastupnictva (teda napr. ked mate zivnost, zalozite sro a chcete zivnost zrusit) bez poplatku - bod 7.1.2 a podla bodu 7.2 staci vyplnit F7. Skuste to.
    publikované: 15.04.2004 11:36:55 | autor: Pepo (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. Re: nastupnictvo
    Konkretne na F7 som sa SK-NICu pytal. Na to, aby bol akceptovany, je nutne pravne nastupnictvo dokladovat - v pripade s.r.o. vypisom z obchodneho registra, kde to musi byt vyslovne uvedene. (A verte ze o nastupnictve Euroweb nieco vie, len vdaka nemu po EUnete prevzal spravu ccTLD .sk.) Dal som pravne nastupnictvo preverit pravnikovi, ale vidim to blede, ta jedna veta v OR by bola vyvazena velkou kopou inych papierov.

    Podobny pripad sme mali aj u jedneho klienta, ktory prevadzal domenu na inu spolocnost - rovnaki majitelia, podobny nazov.. Musel ist k notarovi a previest to zo seba na seba. Okey, moja cesta k notarovi a potvrdenie prevodu zo spolocnosti na spolocnost by bolo OK. Ale ze chcu aby tam sli moji klienti, a aby som za kazdu prevedenu domenu zaplatil 200 sk, tak to nemozem akceptovat.

    Len ma fascinuje, ze v _kazdej_ firme a institucii s ktorou robime to _ide_, len v SK-NIC _nie_. A preco nie? Lebo MY sme povedali, a VY nemate inu moznost, lebo MY sme monopol.
    publikované: 15.04.2004 17:18:23 | autor: Michal Rybarik, LSIN-0002 (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. Re: nastupnictvo
    LSIN-0002 je registratorom 17 domen - to sa myslim da zvladnut, i ked otravovanie zakaznikov, aby Vam podpisali papier, je blbe, a platenie 200 Sk za kazdeho tiez. Vyhodenych 3400 Sk. Som zvedavy, keby s takouto poziadavkou prisla firma, ktora ma povezme 1000 domen - hadam by len Euroweb nechcel za to 200.000 Sk. Ale mozno ze aj ano... Inak zakaznici chodit k notarovi nemusia. Staci bud aby to podpisal ten isty clovek co podpisal ramcovu zmluvu, alebo ked ten podpis nesuhlasi, tak si to overuju telefonicky, ci naozaj ten uzivatel chce zmenit registratora.

    Este mi napada - registratora mozete u tych domen menit postupne ako sa dostavaju do stavu LAST NOTIFIED - vtedy sa totiz neplati 200 Sk za zmenu registratora, ale rovno poplatok na dalsi rok.
    publikované: 16.04.2004 00:08:57 | autor: Pepo (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. rada
    Skuste to spravit takto:
    Najprv nech vasi klienti splnomocnia novu spolocnost ako registratora, staci F7 - žiad. o zmenu údaj. užív. a staci ak to potpise rovnaky clovek, ako ten co podpisoval ramcovu zmluvu - nemusi to podpisat u notara. Takze Vasi klienti nemusia platit poplatok za zmenu registratora. Ak bude potreba casom sa cer rovnaky formular vyradi povodny registrator. A obisli ste zmenu registratora. ;)
    Tento system narozdiel od Pepovho L_NOT systemu ma vyhodu, ze domena funguje stale.

    Co sa tyka premigrovania vacsieho poctu domen na novy subjekt, mame skusenost, ze staci poziadat notara, aby vsetky tie zadosti zviazal a potom sa podpisala iba jedna z nich. Nam to takto uznali v SK-NIC po tom, co sme to s nimi prekonzultovali.
    publikované: 21.04.2004 23:38:07 | autor: admin (e-mail, web, neautorizovaný)
  44. Re: nastupnictvo, re: rada
    podla vyjadrenia sk-nic, ziadost o zmenu registratora pre domenu drzanu fyzickou osobou musi byt podpisana u notara, u pravnickej osoby nie. k 200sk za prevod treba teda priratat poplatky za notara, to stale nie je taky problem, problem je hlavne dostat tam tych klientov. uz pri zacati platnosti novych pravidiel s tym bol problem. cast domen sa kvoli tomu vobec nepremigrovala, pri troch domenach bolo okolo tolko telefonovania a nahanania, ze dakujem pekne.. domeny nie su nas hlavny job, a tazko sa mi akceptuje ked mame s okrajovou aktivitou, ktora samotna negeneruje ziadny zisk, viac starosti ako s cinnostami ktore robime. novy sk-nic priniesol viac starosti za viac penazi. dakujem pekne...

    btw, dakujem pepovi i adminovi za rady, skusime to nejak hacknut, uvidime ako sa zadari :o) bohuzial je tam stale nutna interakcia zakaznika. ale snad sa zaobideme bez tahania k notarom.
    publikované: 20.05.2004 16:51:43 | autor: Michal Rybarik, LSIN-0002 (e-mail, web, neautorizovaný)
  45. To bola dobra rada od ... admina
    K adminovej rade -
    A co tym ziska, ked poveri cez F7 ineho registratora??? To este neznamena, ze sa vykona zmena v zazname domeny. Ten novy opravneny registrator sa nestane novym registratorom danej domeny. Takze tymto postupom to bude o 1 papier viac.
    A k tomu L_NOT - v tomto stave samozrejme domena stale JE funkcna. Nechcem sa hadat, ale moje riesenie je najlepsie :-)
    publikované: 03.06.2004 17:23:10 | autor: Pepo (e-mail, web, neautorizovaný)
  46. SUMAR
    Zdravim vsetkych,

    Prestudoval som si prispevky ludi a vidim ze sa to tu stale toci dokola.

    Chcel by som to nejako zosumarizovat.
    1. Padol tu navrh na trestne stihanie EW vo veci trestneho cinu podvodu a trestneho cinu kradeze a trestneho cinu porusovania autorskych prav.

    Myslim si ze tato mysienka je skela ked sa dotiahne do konca. T.j. Niekto obvini EW a vyhra sudny spor.

    Tym padom mame dalsi argument na odvolanie firmy, ktora porusuje zakon v oblasti v ktorej by ho mala udrzovat!
    Takze videl som tam kontakt na bezplatne pravne poradensktvo antisknic@azet.sk, ktore by bolo v zajme veci vyuzit.

    2. Navrhovane zaujmove zdruzenie nie je este sformovane (ak sa nemylim) ale uz pracujete na stanovach, modele a ostatnych veciach na zaklade navrhu (http://ZUI.informacie.sk)
    Ten navrh dava zakladne pravidla, s ktorymi suhlasim. Mozete nam povedat, v akom stave je priprava stanov a celeho systemu?

    4. Cenova strategia EW je tiez nejako zvratena tym padom neakceptovatelna. Ked sa poobzerate do okolitych statov a najma na domeny com,org a pod. tak cena za domenu .sk je omnoho vacsia. Je to nebodaj tym, ze u nas je to drahsie? Predpokladam, ze dovod, je ten ze toto je vedene komercnou firmou, ktora si z tejto cinnosti urobila lukrativny business.
    Z toho vyplyva, ze musi tam nastat urcity mechanizmus ktory vytvara cenu za spravu domeny odvodenu od nakladov pre danu spravu. Vytvorenie prostredia pre viacerych registratorov je tiez vhodna alternativa.

    Neviem, co viac dodat vzhladom na to, ze sa po 3 mesiacoch peticie zapojilo iba nepatrne mnozstvo registratorov.

    Asi by ste mohli objasnit, vase koncepcie/navrhy miesto toho niekoho odvolavat. Ked budu dane navrhy akceptovatelne pre vacsinu, tak potom vascina ludi podpise peticiu za odvolanie s navrhnutym alternativnym riesenim.
    publikované: 27.06.2004 13:12:07 | autor: Norton (e-mail, web, neautorizovaný)
  47. 2 Pepo
    ospravedlnujem sa, mas pravdu, bohuzial je to tak...
    publikované: 30.06.2004 10:26:27 | autor: admin (e-mail, web, neautorizovaný)
  48. ADMIN
    Chcem byt ADMIN a chcem mat vsetky prava ako maju ostatny ADMINI hlavne na pokeci TAPETOVAT heh :D:P THX!!!
    publikované: 15.09.2006 14:49:56 | autor: Peter Fekiač (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014