Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Hriech vraždy

O násilí, tvorivosti rovnováhy, genocíde, vojne a iných súvislostiach hriechu vraždy.

Hriech vraždy, ako vnútrodruhovej zábrany pred vyhynutím, je obsiahnutý vo všetkých kultúrach opíc druhu Homo Sapiens, ale iste aj vo väčšine živočíšnych druhov.

Hriech vraždy (ak budem sarkasticky používať toto slovo zámenou za biologickú nevyhnutnosť) pudí jedinca k zvažovaniu pomeru ziskov/strát v momente, keď môže zabitím druha v druhu získať kalorické výhody, či postavenie v hierarchii tlupy. Tie druhové varianty (svorky), kde sa hrešilo bezuzdne mali zákonite väčšiu mortalitu, ako natalitu a vyhynuli. Slávna účelovosť sebeckého génu dáva hriechu vraždy presne vymedzený účelový obsah ako vždy.

Hriech vraždy, ako každý účel má svoje výnimky, akože inak - účelové. Je účelné vraždiť príslušníka cudzej tlupy šimpanzov, ak sa na jednom teritóriu príliš premnožia populácie. Ide o účelovosť takrečeno ekologickú. Je účelné vyvraždiť mláďatá vlastnej rodiny (infanticída), keď mladší samec leva nahradí staršieho, pretože to prinúti samice rodiny k plodnosti, a tým aj zabezpečenie novej genetickej línie. Je účelné zabiť príliš agresívneho člena vlastnej tlupy, pretože znižuje šance na prežitie ostatným členom. Svorky, kde sa nehrešilo dostatočne, alebo vôbec, boli vytlačené tými hriešnejšími a ich gény "nehrešenia" postupne vymizli.

Hriech vraždy nás nevyhnutne vybavil pocitovými vzorcami, ktoré v mnohých ohľadoch ovplyvňujú naše správanie. A naše pocitové vzorce sú vrodené, formované tlakom prírodného výberu na milióny generácií našich predkov.  V miestach bez písaných zákonov sa často vraždí menej, ako v civilizácii. Ale ani v civilizovanej spoločnosti nie je vražda bežným spôsobom riešenia konfliktov. Vraždia v drvivej väčšine prípadov jedinci, ktorí sú geneticky podmienení, alebo ako radi hovoríme - narušení.

Hriech vraždy je plný zábran. Nie je jednoduché zavraždiť druhého člena svorky. Aj dvaja rozzúrení samci Homo sapiens svoju zúrivosť v určitom krajnom bode ovládnu. Jeden sa vzdá a druhý to ochotne akceptuje, pričom sa snaží súperovi akt vzdania sa uľahčiť. Pes si ľahne na chrbát, obnaží svoje zraniteľné brucho a víťazný pes nezahryzne. Áno - je plno rôznych vzorcov správania sa v hriechu vraždy, ktoré k zabitiu nevedú. Všetky sú jasne účelové.

Hriech vraždy je dobrým hriechom tam, kde zabezpečí svoj účel. Vojna, ako teritoriálny spor je takým príkladom. Hoci teritorialita je v zložitých vzťahoch tohoto sveta často hlboko ukrytým motívom - nemýľme sa. Naši najbližší príbuzní - šimpanzy - vedú jednoduché teritoriálne konflikty. Tie často končia vyvraždením samcov porazeného klanu a znásilnením samic. Ide o účelovo jasný vzťah k presadeniu vlastného genómu. Podobne sa správajú aj delfíny. Vnútorné vzorce emócií, ktoré sa dajú popísať ako kto z koho, alebo buď my, alebo oni, sú rovnako v pozadí boja šimpanzov o teritórium, ako v boji Tretej ríše o Lebensraum, alebo o súčasné zložité geopolitické šachy zatiaľ jedinej supervelmoci - USA. Vo všetkých takýchto a podobných prípadoch je hriech vraždy dobrým hriechom, pretože je nanajvýš účelovo podmienený.

Hriech vraždy je ťažko účelovo odôvodniteľný tam, kde sa prostredníctvom štátnej mašinérie dostanú k moci psychicky patologickí jedinci, ktorí majú nenormnálne vyvinuté vrodené vzorce správania. Extrémne vyšinutí jedinci, ako Hitler, Stalin, Idi Amin, a... tak ďalej, chápu účelovosť extrémne, čo vedie k účelovým genocídam. Patologickí jedinci sú normálnym javom, sú produkovaní viacerými evolučnými mechanizmami, napríklad genetickým driftom. Genocída nie je ovšem produktom týchto jedincov. Psychopat môže byť sériovým vrahom, ale nedokáže spôsobiť vlastnými silami genocídu. Na to potrebuje silný štát, a preto genocída je ďaleko viac produktom silného štátu, ako Hitlera, či Stalina. Hriech vraždy je biologickou nevyhnutnosťou, hriech genocídy je nevyhnutnosťou memetickou.

Hriech vraždy vo vojnovom konflikte je odpradávna rôzne organizovanou formou riešenia teritoriáneho sporu o zdroje. Vojna je, ako som už uviedol, ekologická kategória. Vojna odráža formy organizácie spoločnosti. Iné sú vojny medzi poľnohospodárskymi štátmi, iné medzi priemyselnými. Vojny, ak ich vedú profesionáli, zriedka vedú ku genocíde. Vojnová epizóda dlho mala charakter boja muža proti mužovi, tvárou v tvár. Preto mali vojny svoje etické kódexy. Stačí odhaliť brucho a súper ukryje zuby. Hoci by sa zdalo, že dnes, keď sa vojnové epizódy vedú za klávesnicami riadiacich počítačov prestanu platit vrodene vzorce hriechu vraždy - opak je pravdou. Nástroje vraždenia sú presnejšie, taktiky sa vyberajú (a vyrátavajú pomocou matematickej teórie hier) s ohľadom na straty a pravdepodobnosť víťazstva. Bombardovanie riadenými bombami a raketami s plochou dráhou letu sú predsa len niečo iné, ako kobercové nálety, či atómové výbuchy. Vojna, ako účelový prostriedok na dosahovanie vrodenej teritoriality, je civilizovaný nástroj hriechu vraždy, je to jeden z hlavných kultúrotvorných determinantov.

Hriech vraždy nemožno z nášho života vylúčiť, tak ako nemožno vylúčiť potrebu rozmnožovania. Možno ho potláčať a nazývať to civilizovanosťou, ale názvy nikdy nezmenia podstatu. Pokiaľ má hriech vraždy prirodzené uplatnenie, má aj prirodzené, prírodným výberom starostlivo vybrané dôsledky. Ak ho potláčame, nesieme aj prirodzené dôsledky. Vrodené vzorce správania sa samcov nášho druhu si nachádzajú uplatnenie v zdanlivo nevysvetliteľných agresívnych aktoch futbalového násilia, rasovej agresie, či násilných súperení krajne pravicových, ľavicových, zelených, či iných politických skupín, ktoré používajú ideológie ako memetické čiapky pre vrodenú potrebu zničiť príslušníkov iného klanu. Klany natlačené na malom teritóriu mesta. Spoločnosť, kde ženy získali politickú moc, kde sú stále častejšie v parlamentoch a riadiacich funkciách - taká spoločnosť je stále viac ovplyvňovaná samičími vzorcami správania sa. Matky, učiteľky, vychovávateľky, babičky - od počiatku života chlapcov potláčajú ich prirodzenú túžbu po súperení, po násilí. Chlapci sa nesmú biť. Šikana je neprípustná. Vojny sú zlo. Hrdinstvo je smiešne. Bojové športy sú stále viac považované za amorálne. Memplex mieru a znášanlivosti všetkého všetkými zreteľne pôsobí proti našej prirodzenosti. Dôsledky pre samcov sú zaujímavé. Ich pocity vynijakúco formuluje hlavný hrdina v úvode filmu Fight club. Pripomína to analógiu hygieny. Keď dr. Semmelweis v roku 1847 zistil, že umývaním rúk pôrodníka radikálne zníži úmrtnosť rodičiek, začal sa proces hygienizácie prostredia človeka. Nekonečné veky žil v nehygienickom prostredí a organizmus s tým ráta.  Predstava, že zvýšením hygieny odstránime veľa chorôb je mylná. Nejde len o to, že bojom proti existujúcim kmeňom infektov pôsobíme ako selektor prírodného výberu na vznik oveľa odolnejších kmeňov, s ktorými vývoj imunitného systému nemá šancu držať krok. Ide aj o to, že imunitný systém v hygienickom prostredí útočí na absurdné ciele, pretože útočiť musí, aj keď niet na čo. Ešte jedna hygienická generácia a budú všetci alergici. Ešte jedna generácia v mieri a hriech vraždy možno civilizáciu rozloží zvnútra. Možno, ktohovie. A možno naša feminizujúca sa západná civilizácia bude musieť byť konfrontovaná s nejakou maskulínnejšou, možno barbarskejšou, ale hlavne schopnou pomocou hriechu vraždy dosiahnuť svoju vrodenú potrebu teritoriality. Čo tak radikálne moslimské štáty frustrované kultúrnym tlakom Západu? Alebo niekto iný... Je smiešne, ak kancelárka európskeho štátu vyjadruje pohoršenie nad správaním vojakov v bojovej afgánskej zóne, len za to, že sa odfotografovali s ľudskou lebkou!!!

Hriech vraždy, budiž chvála tvojej múdrej tvorivosti.


Článok bol prvý krát uverjnený tu.

Cieľom tejto úvahy nie je byť predmetom planej a povrchnej internetovej diskusie. Cieľom je inšpirovať čitateľov k vlastným úvahám. <script LANGUAGE="JavaScript">

Evolúcia | stály odkaz

Komentáre

  1. DvC, dr.Semmelweis zil a umrel v 19.storoci...
    takze si ten datum oprav.
    publikované: 26.08.2007 12:37:47 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Nuž...
    "Vraždia v drvivej väčšine prípadov jedinci, ktorí sú geneticky podmienení" k tomuto by sa mi žiadalo prečítať nejaké zdroje. "Hriech vraždy je dobrým hriechom tam, kde zabezpečí svoj účel" a toto tvrdenia akosi nejde dokopy hneď s nasledujúcim odstavcom príspevku...a vôbec. Mám pocit, že je tu viacero formulácií z rôznych zdrojov, ktoré si navzájom odporujú... bolo by fajn, poznať zdroje k tomuto príspevku...
    publikované: 26.08.2007 13:14:16 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. tusim
    si to musim precitat este niekolkokrat...aby som porozumela vsetkemu tak,ako treba...len...neviem, ci to dokazem este aspon raz precitat, lebo...ak je to vsetko pravda, budem sa este viac bat ludi a mozno sa zacnem bat aj seba...
    publikované: 26.08.2007 13:43:35 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. a este poznamocka:
    zacinas zabrdat do skutocnej plytkosti...
    publikované: 26.08.2007 15:49:35 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014