Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Čoho sa ešte nedočkáme?!?

Máte na živnosť mobil s rádiom? Vy ste si toho nevšimli? No, podľa popisu váš mobil je vlastne rádio a preto za neho musíte platiť koncesionárske poplatky.

Aby mobil s rádiom bol použiteľný ako rádio, je nutné pripojiť drátovú hands-free sadu. Tá slúži ako anténa a bez jej zapojenia pravdepodobne rádio ani zvoliť nemôžete. Ale podľa zákona je akékoľvek technické zariadenie schopné príjmu rozhlasového vysielania i po akejkoľvek úprave predmetom rozhlasového poplatku. Takže je úplne jedno, či ste niekedy v mobile rádio zapli alebo nezapli, či vôbec tú hands-free sadu máte, na tom nezáleži. Je to proste rádio a hotovo. I keby z neba traktory padali, tak podľa odborníkov z rozhlasu je toto zariadenie určené na príjem rozhlasového vysielania a preto za neho treba platiť.

Fyzická osoba nepodnikateľ vo väčšine prípadov poškodená nebude, lebo pravdepodobne už nejaký iný prístroj (myslené skutočné rádio) asi má a preto už koncesioárske poplatky odvádza. Platí sa jeden popatok za domácnosť. Ale podnikatelia musia platiť za každý kus schopný príjmu rádiového vysielania. Tak si predstavte, že máte vo firme mobil pre každého zamestnanca a čo čert nechcel, vy ste im kúpili mobily s rádiom. Okamžite vám vaše náklady bezdôvodne vzrastú o 45 Kč na mesiac za každý mobil.

Máte počítač pripojený k internetu a k tomu ešte zvukovú kartu so sluchátkami alebo reproduktormi? Ach jááj. Veď to je televízor a taktiež rádio! Budete pekne platiť.

Akoby sa veci z ničoho nič obracali proti nám. Naši zákonodárci mudrujú a lamentujú nad kadečím (myslím český parlament, lebo žijem v Prahe), zdvíhajú poplatky a ejhľa, ono sa našiel ešte další poriadny prameň. Ďalší krásny peňazovod! Opäť sa raz potvrdzuje, že vývoj ide nejako príliš rýchlo. Zákony nestačia držať krok. Zákony nereflektujú potreby spoločnosti. Nereflektujú na to, že štátne vysielanie nás stojí zbytočne viac ako to komerčné a dnes, keď je naša poločnosť na takej technickej úrovni, že televízor alebo rádio má proste každý, tak vyberať poplatky per človek, prípadne ešte per firma je podľa mňa zbytočne nákladné. Ak už sme sa ako spoločnosť rozhodli platiť si štátny rozhlas alebo rádio, tak by to malo byť súčasťou rozpočtu. Veď už výber daní reflektuje na to, že tý schopnejší sú za svoju snahu dostatočne potrestaný (výškou daní).


zamyslenie | stály odkaz

Komentáre

  1. Žiaľ, máš pravdu
    a na Sovensku je to tak isto. My sa tu môžeme zatiaľ iba tešiť z toho, že celkove nám daňové odvody reálne oproti minulému roku poklesli (odhadujem asi o 1,5%), ale stále sú vysoké. V stredoveku odvádzal poddaný 10% svojmu feudálovi a ak bol tým feudálom biskup, tak 1/7. Dnes odvádzame štátu 45% štáty sa neustále zadlžujú. Treba povedať, že na rozdiel od českej vlády tá slovenská aspoň znižuje dlh, ktorý narobili Mečiarove vlády. No ale príde Fico, a ak má splniť čo sľubuje, môže to spraviť iba zvýšením štátneho dlhu. Čo narobíš.
    publikované: 19.10.2005 08:06:14 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. bez handsfee
    Telefon bez handsfree - nokia nie je schopna prijimat signal a teda, existuje tzv. prezumpcia neviny, teda by museli dokazat, ze dany telefon prijimat signal bez handsfree dokaze. Ak teda nepouzivam-nemam handsfree je logicke, ze telefon nie je schopny prijimat rozhlasove vlny a teda do danej kategorie nespada. To, ze nejaky mr. z rozhlasu tvrdi, ze to nie je pravda, nie je rozhodnutie sudu - citovanie zakona, ale iba svojske a ucelove vysvetlenie si zakona statnym uradnikom, mimochodom platenym aj z mojich dani.

    V druhej casti plne suhlasim, som za privatizaciu STV a Statnej rozhlasovej siete. Fungovanie tychto institucii rovnkako ako dalsich statnych institucii - soc. poistovna, nemocnice a pod. pod taktovkou statu povazujem ako brzdu ich rozvoja a teda som rovnako za ich privatizaciu.

    2 DvC: je otazne ci pride Fico, aj ked nie vylucene, skor sa obavam koalicie SDKU+HZDS+KDH+SMK, co je vlasne stara garda, ktora to tiahne od cias VPN+KDH+Egyutelesz (ci ako sa to pise). Hlavne sa obavam toho HZDS, lebo s ktorym certom sa spriahnut? Cert vzdy ostane certom ;)
    publikované: 19.10.2005 10:14:08 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. V Cesku se bude platit i z pocitacu...
    V Cesku se bude platit i z pocitacu pripojenych na internet, pry je to taky zarizeni schopne prijimat signal :-(
    publikované: 19.10.2005 14:55:09 | autor: Josef (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. tak sa zda,
    ze aspon nateraz sa za mobil a inet platit nebude: http://www.ceskamedia.cz/article.html?id=155675
    publikované: 19.10.2005 17:19:30 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Ja si myslím, že...
    skôr nastane koalícia Smer-SD+KDH+SMK (podľa momentálnych preferencii by bola ustavnodarná). <br /><br />Ale aby som hovoril aj k veci... Súhlasím s dmibom, že ak H-F nemáš, tak by si na súde uspel, ale štát počíta s tým, že bežný občan to na súd ťahať nebude a tých 45,- zaplatí. No spoplatňovanie internetového počítača je blbosť nad blbosť, veď normálnym cieľom zdravo rozmýšľajúceho štátu (viď Estónsko) by malo smerovať k postupnej informatizácii spoločnosti a nie k vymýšľaniu spôsobov, ako od nej ľudí odradiť.
    publikované: 19.10.2005 21:59:35 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. nie som pravnik,
    ale pokial ide o vyklad zakona, tak asi by to nedopadlo tak, ze ak v mobile nie je HF, tak to nie je radio. Je to radio, len nie je zapnute. Ale zakon neriesi, ci je alebo nie je zapnute. Je to zariadenie, ktore je schopne prijmu radioveho vysielania a preto pre neho platia pravidla o vybere koncesionarskych poplatkov. Zakon dokonca pamata na to, ze keby si si radio upravil tak, ze by bolo schopne prijimat len komercne radia a statne nie, tak je mu to jedno. Proste je to radio a preto treba platit.
    publikované: 19.10.2005 23:45:58 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Iba ma tak napadlo...
    ...možno sa mýlim, ale napríklad Orange má vlastnú sieť, vlastné prenášače a pokrývače, takže s tým mobilom a koncesionárskymi poplatkami to asi nebude také jednoduché?
    publikované: 20.10.2005 08:26:03 | autor: David (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. aj mna tak napadlo
    ze zakon je protiustavny ak povazuje zariadenie, ktore by "mohlo", ale nemoze prijimat rozhlasovi signal za plnohodnotne zariadenie. Teda, keby ich niekto poslal pred europsky sud, tak by im to moc nepomohlo.

    To je ako tym, ze mam vtaka, tak mozem teoreticky znasilnovat zeny, ale kedze sa mi nepostavi, tak je to nemozne a niekto ma obvini zo znasilnenia.
    publikované: 26.10.2005 10:11:03 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. dmiba
    ty nasilnik jeden, sa daj radsej vykastrovat a budes konecne nevinny ... aj ked ... stale sa da nad tym popremyslat, lebo aj ked by si ho uz nemal, mohol by si :) no nie? no a k buducej vlade? ja osobne si neprajem ani hzds a ani smer, resp. pana fica, lebo to, co vypusta z ust sa mi nepaci, znie to pekne, ale nie realne a ak realne, tak uz nie pekne, ak sa z toho odvodia nasledky. a este sa mi nepaci ten zarasteny ujo na f, taky ... ten mi je jednoducho nesympaticky, no, s tym si velmi nepomozem :)))
    publikované: 26.10.2005 10:25:21 | autor: zeixxy (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014