Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako sa mladé ucho hľadalo

Sedelo mladé ucho na pníku a hľadalo sa…
         Asi to znie tak trošku staticky, ale po pravde to bol dlhý, takmer nekonečný proces, ktorý bol dynamickejší ako by sa na prvý pohľad dalo čakať. Všetko sa to začalo tak, že mladé ucho síce sedelo na pníku, ale… okolo neho nebol žiaden les a už vonkoncom nie žiadne lístie. Za to tam bol poriadny huk, teda vlastne hluk. Ožarujúce svetlá áut, ktoré sa mihotali tu a tam. Oči v ich réžii rezali ajajáj. Každý pohľad sa zdal uprostred šera prerušovaný a nestály. Krikľavé farby neónov v kontraste hmly prachu, ktorý plnil priestor. Státie sa tak zdalo byť pohybom, a pri tom svet bol nehybný, to len tie neustále žiariace reflektory blikajúce tu a tam a všade.

A tak sa mladé ucho chcelo nájsť uprostred noci duše v prerušovanom svetle áut, obklopené zvukmi, či skôr hlukmi, ktoré menili mladé ušká mladého ucha na dunivý nástroj. V hlave sa premieňali na poriadnu nervozitu, zmätok. Trošku nemotorne zaodiate do príručky o spoločenskom správaní sa však našťastie stratili v dave.

V chaotickom pohybe sveta, ktorý svojou omamnou vôňou zhypnotizoval nejedny sivé očká… o čo viac pilo mladé ucho z čaše opojného nápoja, tým jasnejšie sa svetlá z áut javili. Tým viac sa čistá myseľ zahaľovala. Tým zreteľnejšia vzdialenosť rástla medzi severom a juhom… a dni plynuli bez toho, aby sa ich niekto na niečo pýtal.

Kolotoč, ktorý naberá na rýchlosti sa zastavuje ťažko. Paradoxom je, že slepota občas vidí ďalej ako starostlivo ošetrované kontaktné šošovky. Ticho odhalí viac ako čisto naladené rádiové vysielanie. Samota vychová zrelšie ako drahé súkromné gymnázium.

Zrkadlo do hlbín srdca je dnes zastreté. Chýba odvaha. Pravda sa presúva na zajtra.


V tichu samoty, nie však prázdnoty, uprostred lesa, nechávalo mladé ucho prenikať šum lístia do nevidiacich očí, hladiť vyčerpanú dušu z jara…






inými slovami | stály odkaz

Komentáre

  1. Niektore myslienky mas fakt ze hlboke
    Ej ty koky! Akoze niektore myslienky mas fakt ze hlboke - najviac z tohto clanku na mna zaposobila tato: "Zrkadlo do hlbín srdca je dnes zastreté. Chýba odvaha. Pravda sa presúva na zajtra." Myslim, ze je dobre, ze studujes aj teologiu. Aj vdaka svojim myslienkam asi posunies par ludi vpred.
    publikované: 20.07.2008 20:40:47 | autor: Lubos (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014