Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Maďarské voľby: Známi neznámi ultras

Včera sme si mohli prečítať, že Viktor Orbán vyzýva voličov nevoliť Jobbik, lebo je to zbytočná strata mandátov v budúcej parlamentnej zostave. Tak sa zdá, že vlastenectvo – nevlastenectvo, volebný boj medzi pravicovými stranami bude rovnako ostrý ako proti socicialistom.

V. Orbán má účasť v parlamente pre FIDESZ istú už teraz a predsa nechce, aby v budúcom parlamente miešali politické karty jobbikovci majúci 15 %-né preferencie.  Jobbik má teraz nejakých svojich ľudí v EP, okrem toho medzi samotných kandidátov FIDESZ-u boli adoptovaní ľudia z iných pravicových zoskupení. Prešmykli sa mu tam i jobbikovci, aj monarchisti z HVIM – Hnutie 64 žúp.

Takto má volebná zostava budúcich poslancov zabezpečenú názorovú pestrosť všetkých pravičiarov vo svojej štruktúre, pričom ovládnutie tejto politickej zmesky zostáva v rukách Viktora Orbána. Nie všetci si to uvedomujú, no i medzi pravicovými stranami by mohli vzniknúť názorové konflikty v niektorých otázkach ako je euroskepticizmus, štátny rozpočet, prijatie eura a najnovšie fond na podporu „utláčaných“ hungarofónnych občanov SR.

Viktor Orbán kumuláciou politických pravičiarov vo FIDESZ môže zo začiatku dosiahnuť markantnú jednoliatosť  v parlamente, no táto minca má dve strany.

Neskôr, hlavne pri ekonomických neúspechoch, možno riskuje rozbitie internej koalície vo FIDESZ-e.

FIDESZ, socialisti aj Jobbik by sa mali dostať do budúcich voľných kresiel v maďarskej svätyni svätoštefanskej koruny, avšak nakoľko budú socialisti oproti prevahe pravicovej koalície manévrovania schopní je otázne. Maďarsko vkladá svoj osud do rúk politickej kliky známej i neznámej. Po voľbách sa uvidí, akej.

Napriek preferenciám nemožno teda s určitosťou posúdiť ako sa bude vyvíjať politika, veď nepoznáme ani konkrétny vykonávací  program. Jeho známe znenie zatiaľ v sebe nesie nechuť špecifikovať  konkrétne vládne projekty a len kulantne a bez ostrých hrán navádza dojem, že všetko bude ináč a lepšie pre všetkých.

©čokomilka

    


MIŠ-MAŠ | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014