Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako som pomohol mojmu tráveniu a pritom športujem

Nie je určite žiadnou novinkou, že doplnky výživy patria k nepostrádateľnej súčasti stravy nielen väčšiny vrcholových športovcov, ale aj mnohých ľudí vyznávajúcich zdravý životný štýl. Uvedené platí dvojnásobne najmä v prípade, že vás začnú trápiť aj nejaké zdravotné komplikácie a obmedzenia.

Sám som sa o tom presvedčil, no bohužiaľ až vtedy, keď som ochorel a moje trávenie už nebolo také výkonné, ako predtým. Ponúkam návod, ako sa nevzdať svojich športových aktivít a plnohodnotne žiť.

Ako som sa (ne)športovaním o zdravie pripravil

Sám sa považujem za bývalého aktívneho športovca, ktorý sa napriek vysokej pracovnej vyťaženosti a s tým súvisiaceho permanentného nedostatku času, snaží o pravidelný prísun fyzickej záťaže a pohybu. Musím však sebakriticky priznať, že sa mi v dávnejšej minulosti veľmi nedarilo udržiavať rovnovážny stav medzi výdajom psychickej a fyzickej energie, čo sa následne v kombinácii s nepravidelným a nevyváženým stravovaním negatívne odzrkadlilo na mojom zdraví v podobe ochorenia celiakia.

Ide o čoraz frekventovanejšie autoimunitné ochorenie postihujúce hlavne tenké črevo, ktoré je vyvolané neznášanlivosťou bielkovín pšenice, jačmeňa, raže a ovsa. Táto intolerancia sa vzťahuje na zmes bielkovín obilných zŕn pod názvom lepok, resp. glutén. Keďže ide o ochorenie napádajúce vlastný imunitný systém, obdobne ako pri alergii, organizmus si proti určitým látkam vytvára protilátky, pretože ich chybne považuje za škodlivé.

Tieto protilátky vytvorené proti lepku (gluténu, gliadínu) v súčinnosti s poruchou aktivity enzýmov odburávajúcich glutén vytvárajú v tele toxické molekuly gluténu, ktoré sa hromadia v sliznici tenkého čreva a následne ju poškodzujú. Treba ešte podotknúť, že konkrétne prejavy, ako aj priebeh tohto ochorenia, sú veľmi individuálne.

Prečo tak lapám po dychu?

V mojom prípade sa toto ochorenie naplno prejavilo asi pre tromi rokmi najmä spomínanými problémami s trávením, celkovým nechutenstvom a v neposlednom rade aj zvýšenou fyzickou únavou. V tom čase som sa snažil aktívne behávať, pričom moja (inak dovtedy celkom slušná) kondícia zaznamenala zo dňa na deň rapídny pokles, keďže som sa zrazu omnoho viac zadýchaval, nevládal som a moje srdce, aj dlhšiu dobu po dobehnutí, búšilo ako splašené.

Po následnej diagnostike vyššie uvedeného ochorenia som ihneď začal s bezlepkovou diétou, no napriek tomu som sa ráno pri pohľade do zrkadla desil bledého odtieňa svojej pokožky a, navyše, som zaznamenal, okrem poklesu mojej hmotnosti, aj výraznejší úbytok vlasov. Začal som mať podozrenie, že pritom všetkom trpím aj chudokrvnosťou, čo sa nanešťastie tiež potvrdilo. Bol to však len prechodný dôsledok vyššie popísaných ťažkostí s trávením, čo malo iba prechodný charakter.

Môžem s tým vôbec niečo robiť? alebo „kde je vôľa, tam je cesta“

V tom čase ma, samozrejme, veľmi znepokojovalo aj moje výraznejšie chudnutie spojené s celkových nechutenstvom a tráviacimi ťažkosťami, no po nejakom čase sa, vďaka dodržiavaniu prísnej bezlepkovej diéty a tým, že som začal užívať doplnky výživy, môj zdravotný stav našťastie stabilizoval. Vtedy som si myslel, že s aktívnym pohybom a športovaním je v mojom prípade koniec, no postupne som sa vrátil k obľúbenému behaniu a začal som navštevovať aj fitness centrum.

Skrátka, aktívny pohyb mi začal veľmi chýbať, a tak som začal zisťovať, čo si pri mojom asi celoživotnom ochorení môžem dovoliť aj z hľadiska fyzickej záťaže. Z mnohých dostupných zdrojov na internete som sa dozvedel, že pri dodržiavaní príslušných diétnych opatrení so zreteľom na dostatočný prísun potrebných živín môžem viesť plnohodnotný život, bez nutnosti akýchkoľvek obmedzení.

Chcem sa konečne naštartovať

Avšak na to, aby som mal dostatok energie potrebnej na zvýšenú fyzickú aktivtu, som potreboval posilniť svoj chorobou oslabený zažívací aparát a zlepšiť svoje trávenie. Počas jedného priateľského rozhovoru mi môj dobrý známy odporučil obzrieť sa po internete a vyskúšať doplnky výživy na ochranu tráviaceho traktu a podporu trávenia pre športovcov.

Priznám sa, že som bol z počiatku k týmto produktom trochu jednostranne zaujatý, keďže moja doterajšia predstava bola v tejto sfére značne obmedzená. Dovtedy som poznal len produkty určené pre bodybuilderov a ľudí, ktorí sa venujú posilňovaniu, pričom som vedel, že tieto sa môžu vyznačovať aj mnohými negatívnymi účinkami pre organizmus športovca.

Dobré trávenie = základ zdravia

Moje chabé vedomosti som si však rýchlo doplnil a po prieskume na internete som si objednal prírodný enzýmový prípravok a doplnok výživy BioEnzyme complex značky Kompava. Je to prípravok na podporu a zlepšenie trávenia jedla, vrátane bielkovín, sacharidov a tukov, ktorý je vyvinutý na prírodnej báze a napomáha dokonalejšiemu tráveniu v žalúdku a črevách, čím zabezpečuje efektívnejšiu absorbciu živín prijatých potravou (tak to je na letáku).

Pre mňa však bolo rozhodujúce najmä to, že uvedený suplement zlepšuje aj účinnosť bezlepkovej diéty a prispieva k celkovému posilneniu a rovnováhe imunitného systému.

Kľúčom k dobrému tráveniu sú prírodné enzýmy

Po dlhodobejšom užívaní (4 mesiace) 2 tabliet denne môžem jednoznačne konštatovať jeho pozitívny vplyv na moje zdravie, úroveň mojej fyzickej a duševnej výkonnosti, ako aj priaznivý vplyv na celkovú vitalitu. Moje problémy s trávením a nechutenstvom sú už minulosťou a aj pri ochorení celiakia vediem po všetkých stránkach plnohodnotný život.

Popri psychicky náročnom zamestnaní takmer každý deň behávam, venujem sa horskej cyklistike a pravidelne posilňujem. Napriek tomu, že vykonávam vo zvýšenej miere aeróbne pohybové aktivity, mám dostatočný objem svalovej hmoty, nakoľko môj organizmus je schopný efektívnejšie využívať živiny z prijatej stravy a nemá tendenciu katabolizovať svalové tkanivo. A čo je nemenej podstatné, mám dostatok energie pre svoju rodinu, priateľov a ostatné koníčky.

Užívanie vyššie uvedeného výživového doplnku preto vrelo odporúčam nielen športovcom a aktívnym osobám trpiacim celiakiou, ale aj všetkým, ktorí majú problémy s trávením alebo trpia nechutenstvom, no nechcú sa vzdať svojich obľúbených pohybových aktivít.


Fitness | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014