Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Špagety s kečupom

A On im povedal: Preto každý učiteľ, vyučený kráľovstvu nebeskému, je podobný hospodárovi, ktorý zo svojej komory vynáša nové i staré. (Mt 13.52)

Dnes sme mali vzácnu návštevu, prišiel nás pozrieť jeden milovaný braček v Pánovi a doniesol nám čerešne. Máme vlastné, ale túžil nás prísť pozrieť a doniesť nám niečo. A tie čerešne... no čo vám poviem, tie naše sa s nimi ani len zrovnať nedali. Tie jeho boli nádherne červené, až bordové, krásne ligotavé perly. A chutili úžasne.

A teraz si uvedomujem, že s tými čerešňami je to presne ako s tými špagetami. Že neviete s akými?

 

Nuž, to bolo tak... pred niekoľkými rokmi sa odohrala v našom živote situácia, ktorej výklad sme dostali až dnes. Okrem toho, že to bolo nádherným zážitkom pre dotyčného, o ktorom budem písať, dnes je to úžasným zjavením pre mňa, moju manželku a pre tohoto mladého bračeka, ktorý doniesol čerešne. Boh vyhrabal z našej minulosti niečo, čo dnes niekomu prinieslo život... (preto ten úvodný citát)

 

Takže. Pár rokov dozadu sme pozvali jedného mládenca z chudobnejších pomerov, mladého kresťana, k nám na večeru, povedali sme mu, že oslavujeme výročie nášho sobáša, tak si robíme také slávnostnejšie jedlo. Samozrejme, že bol zvedavý aké.

Odvetili sme, že špagety s kečupom. Ostal trochu zarazený, asi si myslel, že si robíme srandu, ale tešil sa na spoločný večer a pozvanie rád prijal.

 

Keď sme potom pri stole pred neho položili tanier s nabratou porciou (u nás dosť nezvyčajné, každý si berie, koľko chce, ale oslava je predsa oslava, veď si môže dať ešte raz), zamrzol, čosi chcel povedať, no vzápätí sa rozplakal. Boli sme úplne hotoví, absolútne sme nechápali, čo sa deje.

Keď sa trochu upokojil, tak nám vysvetlil: "Viete, keď ste dnes povedali, že špagety s kečupom, pomyslel som si na ne s odporom. Váhal som, či neodmietnuť vaše pozvanie. U nás vždy, keď nebolo čo jesť, tak sa varili špagety zaliate čistým kečupom. Nedokázal som pochopiť, čo vy na tom pokladáte za slávnostné. Ale toto je niečo iné..." - a ukázal na tanier, kde na špagetách bola vynikajúca korenená omáčka s mletým hovädzím a kopec nastrúhaného syra.

Vtedy nám doplo, že špagety s kečupom sú pre niekoho iného asi kúsok niečo iné, ale to sme predtým nevedeli, my sme toto odjakživa volali tak.

 

Tento príbeh som dnes rozprával tomuto druhému bračekovi, ktorý bol dnes u nás pri rozhovore o tom, ako máme častokrát zaužívané šablóny o veciach a myslíme si, že vieme, ako to je. Rozprávali sme sa o jeho telesnom otcovi, a o tom, ako jeho pôsobenie ovplyvnilo videnie tohto bračeka na nebeského Otca. Ale Boh je nad všetky naše naučené veci, On je viac ako všetko, čo sme doteraz poznali.

 

Boh ti chce dať viac, ako poznáš. Keď ťa On pozýva na večeru - a On ťa na ňu pozýva - je to o niečom inom, než si pod tým ty predstavuješ, je to omnoho viac, čo ti chce ponúknuť.

Možno ty pokladáš svoje kresťanstvo za super žrádlo, tvoje chodenie do kostola, návšteva zboru, chvály a podobne... a do toho tvojho nádherného sveta ťa Boh pozve na stretnutie s Ním takým spôsobom, že ti to pripadá úbohé. Obyčajné špagety s kečupom.

Tak vedz, že tie Božie špagety s kečupom sú omnoho bohatšie a slávnostnejšie ako to, čo ty pokladáš za bohaté.

A nad to - skús porozmýšľať, aké sú potom tie naozaj slávnostné veci od Neho, ktoré ti chce dať, a na svoje modly už ani nepomyslíš.

Vtedy pochopíš, že to ty si doteraz bral len omrvinky padajúce z Jeho stola a mal si ich za vzácne perly. No On ťa pozýva posadiť sa k stolu a jesť oveľa vyberanejšie jedlá.

 

Povieš Bohu "ďakujem, nechaj si tie špagety s kečupom!"?

 

selah.


slovo | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014