Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pani poslanci, skôr ako si skočíte po krku, pokúste sa najprv si ujasniť niekoľko nasledujúcich faktov

... každá vláda, ktorá potom dohodnuté podmienky nesplní, s pravdepodobnosťou blízkej istote, musí rátať s tým, že raz dva o svoju vládu príde.

Poslancov NR SR  momentálne rozvášnil stav okolo jednania  civilného dôchodkového systému v SR. Škoda, že s tým už nezačali vtedy,  keď koncom júna 2012 pokútnym spôsobom pripravili  poberateľov výsluhových dávok o ich zákonný nárok na ich valorizáciu v roku 2012. Možno, že by sa už vtedy boli presvedčili, že jednajú protizákonne. No  myslím si, že pánom poslancom aj napriek tomu, či práve preto čo v parlamente vo vzťahu k dôchodkom robia,  nezaškodí  krátky exkurz do teórie života.   
1. K tomu, aby štát ako taký, mohol vôbec v súčasnej svetovej džungli existovať, by mal mať v prvom rade zabezpečenú svoju vlastnú suverenitu a bezpečnosť občanov tam žijúcich a to pred vonkajším ale aj vnútorným ohrozením. Podľa ústavy a ústavných zákonov, túto základnú úlohu plnia zásadne ozbrojené sily. Preto je nad Slnko jasnejšie, že toto sa dá splniť až vtedy, keď sú nato vládnucou mocou vytvorené aj patričné podmienky.
2. Politici naprieč celým politickým spektrom už v roku 1990, rozhodli, že jednou z takýchto podmienok je aj nadštandardné platové a sociálne zabezpečenie vojakov. Opakovane to potvrdili aj v roku 2002, keď zákonom o výsluhových dôchodkov značne zvýšili výsluhové dôchodky a v roku 2005 zasa rapídne zvýšili platy vojakov. Nikto z vojakov ich o to neprosil, ani ich k tomu nenútil. Sami si dali slučku na svoj politický krk.
3. Takže, ak sa dnes napríklad výsluhoví dôchodcovia domáhajú dodržiavania platných zákonov pri realizácii valorizácie v roku 2012, nechcú nič čo by im nepatrilo, len to, čo im garantuje zákon.
4. Ak si ale teraz politici myslia, že zákon o platových pomeroch vojakov a zákon o sociálnom zabezpečení vojakov treba zmeniť, je to ich rozhodnutie, ale musia byť pripravení niesť aj všetky dôsledky s tým súvisiace. Napríklad, že im nebude mať kto v ozbrojených silách slúžiť, čo môže mať až fatálne dôsledky, lebo v konečnom dôsledku tak ohrozia suverenitu a bezpečnosť tohto štátu, čo sa môže inak nazvať aj vlastizradou.
5. Páni politici by si tiež mali čím skôr uvedomiť ten fakt, že zrušením povinnej základnej služby oni vytvorili konkurenčné prostredie na trhu práce aj pre získavanie záujemcov do ozbrojených síl. To znamená, že do tohto špecifického prostredia pôjdu pracovať len tí, ktorých nejakým spôsobom pre túto službu zlákajú. Napríklad vysokými platmi, nadštandardným sociálnym zabezpečením a podob. Nie je to pritom nič neznáme, lebo to robia všetky demokratické vlády na celom svete. Ale každá vláda, ktorá potom dohodnuté podmienky nesplní, s pravdepodobnosťou blízkej istote, musí rátať s tým, že raz dva o svoju vládu príde. Pochopiteľne, že sa to týka aj vlády terajšej.
6. Nie je úlohou vojakov súčasných ani bývalých, robiť osvetu ani politiku medzi civilmi, ktorí nikdy predtým, ani teraz, ani nikdy potom nebudú mať milujúci vzťah k vojakom. Stále v nich vidia zbytočných požieračov ich blahobytu. To im nemôžeme zazlievať. Od toho, aby im to prípadne niekto vyvrátil, sú len a len politici.
7. Tragédiou tejto a mnohých iných predchádzajúcich vlád je predstava, že nie oni potrebujú vojsko, ale ho potrebujú len tí, čo vo vojsku slúžia. Názorným príkladom toho je aj súčasný minister obrany, ktorý si myslí, že ministrom obrany bude stále aj vtedy, ak mu v ozbrojených silách nezostane nikto slúžiť.
Záver: súčasní aj bývalí vojaci sú cvičení a pripravovaní nato, že majú v medziach platných zákonov slúžiť ľudu tejto krajiny, ale tento ľud si túto službu musí aj vážiť. A jednou z foriem ako by to mal robiť je aj to, že si bude voliť takú vládu, ktorá to dokáže zabezpečiť. Tá dnešná, takou vládou určite nie je.

Tento článok píšem najmä preto, že  ako občanovi tohto štátu mi nie je ľahostajný stav,  aký momentálne panuje v našom vojsku a to najmä s prihliadnutím na chystané drastické zmeny. Podľa web stránky Zväzu vojakov SR, o zlej situácii vo vojsku svedčí aj priebeh aktívu, na ktorom  sa 2.8.2012  v Trenčíne, za účasti ministra obrany a náčelníka generálneho štábu   jednalo  o nových zákonoch súvisiacich s výkonom profesionálnej služby a dôchodkovým  zabezpečením vojakov. Viac na túto tému píšem na http://doko.blog.portal.sk/detail-nie-kral-je-zakonom--ale-zakon-je-kralom---ze-pan-fico--.html?a=eab1062117bfa4330e662c1284ee8e85


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

  1. Nuz
    tento prispevok je pekne napisany, len skoda, ze kompetentni to nechcu pochopit...
    publikované: 04.08.2012 20:39:19 | autor: vlado2005 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014