Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Majstrovstva sveta juniorov 2009 na Strbskom Plese?

Nečakaná ponuka prišla pre Slovensko na zasadnutí Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) vo švajčiarskom Zürichu - usporiadať začiatkom februára budúceho roka juniorské majstrovstvá sveta v skokoch na lyžiach a severskej kombinácii. Pôvodne určené francúzske stredisko v Chamonix sa totiž organizácie vzdalo...

zdroj: www.slz.sk

LYŽOVANIE: Štrbské Pleso potenciálnym kandidátom na MSJ 2009

ŠTRBSKÉ PLESO 10. októbra (SITA) - Nečakaná ponuka prišla pre Slovensko na zasadnutí Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) vo švajčiarskom Zürichu - usporiadať začiatkom februára budúceho roka juniorské majstrovstvá sveta v skokoch na lyžiach a severskej kombinácii. Pôvodne určené francúzske stredisko v Chamonix sa totiž organizácie vzdalo. „Francúzi telefonicky oznámili na FIS, že nestihnú urobiť všetko potrebné pre to, aby sa tento šampionát u nich uskutočnil. Hneď vtedy prišli za nami funkcionári FIS aj zástupcovia niektorých národných lyžiarskych zväzov, aby sme to zobrali my. V auguste sme totiž na Štrbskom Plese usporiadali preteky FIS Cup-u a tí, ktorí vtedy u nás boli, si veľmi pochvaľovali podmienky i organizáciu. Jednoducho, urobili sme si tým dobré meno. Je to pre nás veľká výzva, ale aj šanca etablovať sa medzi organizátorov významných podujatí,“ povedala pre agentúru SITA športová riaditeľka Slovenského lyžiarskeho zväzu (SLZ) pre severské disciplíny Michaela Filipková.
Všetko je momentálne vo fáze rozhodovania sa. Organizácia majstrovstiev sveta totiž nie je lacnou záležitosťou a v prípade juniorského šampionátu nemožno počítať ani s veľkým ziskom. „Už sme absolvovali základné rokovania na Ministerstve školstva Slovenskej republiky. Oni by boli ochotní poskytnúť maximálne dva milióny korún. Približne takú istú sumu by sme museli zohnať od sponzorov. Nie je to jednoduché, ale chuť nám nechýba, sme schopní to zobrať,“ pokračovala riaditeľka pre severské disciplíny.
Problémom môžu byť aj bežecké trate v najvyššie položenom lyžiarskom stredisku na Slovensku. Tým totiž chýba homologizácia, teda akési oficiálne potvrdenie, že zodpovedajú požiadavkám na medzinárodné preteky. Tento mesiac sa končí platnosť takéhoto potvrdenia aj pre skokanský mostík. „Už sme dohodnutí, že do konca októbra príde na Štrbské Pleso zástupca FIS a skontroluje skokanský mostík. Predpokladáme, že nebudú žiadne problémy a platnosť homologizácie nám predĺžia. Iné je to s bežeckými traťami. Tam by sme pravdepodobne museli žiadať o určitú výnimku. V sobotu osobne idem na Štrbské Pleso, kde si chcem sadnúť s trénermi a technikmi a poradiť sa, čo by sa v tejto veci dalo urobiť,“ naznačila ďalšie kroky M. Filipková.
V pondelok 13. októbra sa v Liberci začína Forum Nordicum - stretnutie novinárov píšucich o lyžovaní. Má sa na ňom zúčastniť aj prezident FIS Gian Franco Casper. Okrem neho prídu do dejiska seniorských MS 2009 aj ďalší poprední funkcionári najvyššej svetovej lyžiarskej inštancie. Tam by sa mohlo rozhodnúť o tom, či Štrbské Pleso pripadá do úvahy na organizovanie MSJ v skokoch na lyžiach a severskej kombinácii. „Nevieme o tom, že by bol ešte nejaký iný kandidát. V každom prípade minimálne do pondelka nie sme ním oficiálne ani my,“ zakončila Michaela Filipková.



Junior skijumping | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014