Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

TOP 20 ALBUMOV 2014, pt. II

Rok 2015 sa dostal do svojej druhej polovice, v nákupných centrách sa pomaly objavuje vianočná výzdoba, mobilní operátori sa predbiehajú v tom kto vypustí vianočnú reklamu skôr a to je pre mňa jasné znamenie, že je najvyšší čas na dokončenie nekonečnej ságy menom Top 20 albumov 2014. Bez zbytočných rečí sa pusťme do čítania.

10. : SEDEM – The Paranoid
K The Paranoid mám zvláštny vzťah, nie sú mojou srdcovou záležitosťou, ale aj tak ma teší kam sa dostali. Pamätám si keď som ich objavila na bandzone, keď boli len na začiatku svojej kariéry. Debutový album ma až na dve piesne neoslovil, nasledujúci album nesúci názov Dva svety ma, ale dostal a potvrdil stúpajúcu tendenciu mladej nitrianskej kapely. Aj preto som bola zvedavá na nový album. Už prvá lastovička Z plných pľúc ma navnadila. Nechýbala jej energickosť, chytľavý refrén. Prvé štyri piesne sú neuveriteľné nadupané, rytmické a chytľavé. Po najlepšom kúsku Môžeš ísť tempo a kvalita mierne klesajú. A dno dosiahneme s piesňou Niekde tam. Rockové skupiny dokážu spraviť neuveriteľné balady, ale The Paranoid sa táto pieseň nevydarila. Album znie vyspelo a prepracovane, už sa na nás nevalí hurikán drsných melódií. Naopak čakajú nás krásne upravené a uhladené piesne. No stále počuť rukopis The Paranoid.

 

9. TRANSGENDER DYSPHORIA BLUES– Against me!
Legendárna punk rocková skupina v roku 2015 tiež potešila svojich fanúšikov novým albumom s nekonečným názvom. Priznám sa nepoznám podrobne ich predchádzajúcu tvorbu, ale po úvodnej Transgender dyshoria blues som sa zľakla, že som si omylom stiahla dáku country/ blues skupinu. Potom tomto netypickom a mierne šokujúcom úvode sa začína pravá rocková nádielka. A tá nám ponúka 10 svižných piesní. Osobne sa mi veľmi zapáčila True trans soul rebel, hlavne kvôli refrénu, ktorý sa mi neskutočne vryl do uší. Veľmi chytľavý refrén  má aj Dead friend. Príjemná vybrnkávačka Fuckmylife666 je ďalšou charakteristickou piesňou. Pripravte sa na gitarovú smršť. Každá pieseň ponúka nádherný zvuk gitár či elektrických alebo akustických v Two coffins. Žiadne vymýšľanie a hľadanie niečoho čo sme už dávno objavili. Againt me! Robia všetko „ old schol“ a neuveriteľne to funguje a baví. Veľké plus je samotný zvuk, nie je čistý a uhladený ako u dnešných rockových skupín. V niektorých piesňach mám pocit ako keby som počúvala demo, prípadne skupinu z minulého storočia.

 

8. BEHIND THE LIGHTS – PHILIP PHILLIPS
Folk v kombinácií s popom alebo rockom je v poslednej dobe veľmi obľúbený. Aspoň u mňa. Philip Phillips je v poradí 11. Víťazom americkej superstar. Amerika je, vraj, krajina neobmedzených možností, ale aby vyhral pesničkár s gitarou ? Asi ten chlapec niečo naozaj vie. A snaží sa nás o tom presvedčiť na novom albume. Album prináša svieže piesne, ktoré  vás svojou jednoduchosťou dostanú. Miestami som mala pocit, že počúvam Coldplay pretože Philip Phillips má v niektorých miestach podobný hlas ako Chris Martin. Raging fire je jednou z najlepších piesní, vynikajúca kombinácia popu a country s veľmi zaujímavou melódiou. Vydarenou piesňou hlavne vďaka bridgeu je Lead on, je to pohodová popová pieseň s mierne vtieravým refrénom. V príjemnom tempe sa nesie Open your eyes. Pri počúvaní albumu máte občas pocit, že Phillips nespieva, ale rozpráva vám jeden príbeh za druhým. A môže to byť príbeh tých najnudnejších veciach, ale aj tak vás zaujme a chcete vedieť ako to dopadne. Philllips dokáže svojím prejavom v poslucháčovi vzbudiť záujem. A to je najväčšia zbraň albumu Behind the lights.

 

7.  V -  Maroon 5
Ak by mi niekto pred 13 rokmi povedal, že budem s láskou spomínať na pieseň This love od vtedy neznámych Maroon 5, myslela by som si, že ten človek je bez zmyslov. Žiaľ, nasledujúca tvorba ma prinútila aby som chtiac nechtiac priznala, že This love bola geniálna. Jednoduchá, veselá, normálna pieseň. Adam Levine bol vtedy iba spevák a zdá sa mi, že jeho hlas vtedy nedosiahol vysokofrekvenčné tóny ako o pár rokov neskôr. Album V nemal preto u mňa žiadne šance, nečakala som, že by ma oslovil, či nebodaj bavil. Hlavný dôvod bola najväčšia hviezda skupiny. Ale uznávam, že V je dobrý album a nájde sa tam pár vydarených piesní, pri ktorých mi nevadí ani tenučký hlas Adama Lavina. Napríklad úvodná Maps je po hudobnej stránke taká dobrá a zaujímavá, že mi vôbec tenučký hlások nevadí. Vlastne Maroon 5 nie sú zlá skupina, ak si odmyslím spev tak po hudobnej stránke s nimi nemám problém. It was always you je po dlhom čase počúvateľná pieseň od Maroon 5 a dokonca Adam Levine ukazuje, že má aj normálny mužský hlas. Škoda, že radšej to ťahá do nepočúvateľných výšok, ktoré mu závidí aj kráľ uškriekancov Bruno Marsíto. Album V je kvalitný,  je počúvateľný, nie je nudný, nie je otravný a osloví aj nezaujatých poslúcháčov.

 

6.THE TURN – Amber Pacific
Amber Pacific fungujú od roku 2002, stihli vydať štyri albumy a zmeniť speváka. Speváka zmenili dvakrát. A nespomínam to len tak, práve zmena speváka je veľmi dôležitým faktorom na albume The Turn. Matt Young je pôvodným spevákom, ktorý nahral so skupinou prvé dva albumy, potom zo skupiny odišiel a nahradil ho Jesse Cottam. Ten nahral s AP jeden album, ktorý nebol úspešný. Skupina sa následne na štyri roky odmlčala a minulý rok prišla s novým albumom The Turn a ešte jedným bonusom navyše, Matt Young sa vrátil ku skupine. Jeho hlas je špecifický a k AP jednoducho patrí. Jeho návrat ako keby priniesol novú inšpiráciu a energiu aj zvyšku skupiny. Opäť môžeme počuť ten krásny, jednoduchý, rytmický a rýchly punk rock s nesmierne chytľavými refrénmi. Kto má rád veľa gitár tak si príde na svoje. Album sa rozbieha pomalšie a úvodnej Undone nepomôže ani exkluzívny hosť Mike Herrera. Chytľavé refrény sú u Amber Pacific samozrejmosťou, vždy to tak bolo. No na The turn ponúkajú aj chytľavé slohy a preto si určite vypočujte Young love, ktorá síce znie miestami veľmi lacno, ale na prvé tri – štyri vypočutia má svoje čaro. Na albume hosťujú hneď tri osobnosti. Okrem spomínaného Mikea „ MXPX“ Herreru, si na albume zaspieval aj spevák All time low AlexGaskarth. A jeho spolupráca s AP je viac než počúvateľná When I found you, je rýchla, energická s výbornými slovami a viac než chytľavou melódiou. Najsilnejšia kombinácia piesní prichádza na záver albumu odštartuje to You get what you get, ktorá má silný refrén a veľmi zaujímavú gitarovú linku. Nasleduje veľmi vydarená Who you are, rýchla pieseň, chytľavá pieseň. Toto je presne tá pieseň, ktorá má chytľavé slohy a ešte chytľavejšie refrény, ktoré sú jednoducho výborné. Na záver prichádza najlepšia pieseň albumu Would you ?. Niektoré veci sú jasne dané a nikdy sa nemenia, jednou z takých vecí je pravidlo, že punk rockové skupiny dokážu napísať neskutočné balady. Možno to je len čaro niečoho neznámeho. Ale už roky to funguje. Na predchádzajúcich albumoch sa tiež našli pomalé piesne ale žiadna nemá také čaro, žiadna nie je tak jednoducho a precítene zaspievaná ako Would you? Stačí dobrý text, nápaditá melódia, akustická gitara a klavír. A ak máte k dispozícií speváka ako je Matt Young tak je dokonalá pieseň na svete.
Amber Pacific nie sú žiadna super skupina, neprinášajú nič nové, neštartujú hudobnú revolúciu. Jednoducho len robia to čo ich baví. Návrat Matta Younga a štvorročná prestávka sú hlavné dôvody prečo je The Turn najvyváženejší a najlepší album v doterajšej tvorbe Amber Pacific.


Najlepších 5 albumov odhalíme 31.10.2015


Oth | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014