Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

UKSUP Veľké Ripňany

Návšteva zanietených ovocinárov zo žilinského regiónu

Na návšteve v ÚKSÚPe

Ústredný Kontrolný a Skúšobný Ústav Poľnohospodársky

 
V septembri tohoto roku sme mali možnosť navštíviť ÚKSÚP vo Veľkých Ripňanoch  pri Topoľčanoch.
ÚKSÚP je štátnou rozpočtovou organizáciou priamo riadenou Ministerstvom pôdohospodárstva Slovenskej republiky. Základnou úlohou ústavu je výkon štátnej odbornej kontroly a skúšobníctva v podmienkach rezortu poľnohospodárstva ako aj štátny odborný dozor nad kvalitou vstupov do poľnohospodárstva (agrochemikálie, krmivá a pod).
Činnosť ÚKSÚP v rastlinnej a živočíšnej výrobe je tematicky orientovaná na pôdu, odrody poľnohospodárskych plodín, osivá a sadivá, výživu a ochranu rastlín, vnútornú a vonkajšiu karanténu, krmivá, výživu zvierat ako aj poľnohospodárske potreby, priemyselné hnojivá, pesticídy a krmivá.
Pracoviská ústavu okrem uvedených hlavných úloh kontrolno-skúšobnej činnosti plnia aj dôležité poslanie v oblasti tvorby a inovácie legislatívnych noriem v odbore svojej činnosti, vývoja a overovania nových metodík a metodologických postupov.
Dôležitou oblasťou je aj rozsiahla publikačná, prednášková činnosť špecialistov ústavu, expertízne stanoviská a odborné poradenstvo. Ústav má mnohostranné odborné kontakty so zahraničnými partnermi a inštitúciami v oblasti skúšobníctva a kontroly.
Predložený syntetický prehľad o vzniku, činnosti a pôsobnosti ústavu dokumentuje, že ústav má bohatú históriu, svojou skladbou odbornej činnosti je širokospektrálnym pracoviskom porovnateľným s európskym štandardom.
Nás zanietených ovocinárov a záhradkárov však najviac zaujímali technologické pokusy s ovocnými druhmi – jablone,hrušky, slivky ako aj s drobným ovocím – egreše, ríbezle, jahody, maliny. Odborný program nám zaistil a vysadenými a obsypanými plochami ovocím nás sprevádzal Ing. Samuel Michálek, pracovník oddelenia skúšobnej stanice vo Veľkých Ripňanoch. Veľmi podrobne a odborne nás oboznámil s ich prácou a výsledkami. Plnými dúškami sme hltali jeho informácie a vychutnávali sme si plody jeho práce nielen očami, ale aj rukami a chuťovými kanálikmi. Mali sme možnosť prejsť niekoľko pokusov a vychutnať si organoleptické vlastnosti niektorých krásnych jabľk a hrušiek. Pre nás záhradkárov to bol nezabudnuteľný zážitok a overili sme si naše znalosti s určovaním odrôd podľa vzhľadu i chuti. Neskutočne veľká odrodová skladba ovocia(vyše 300), jeho veľkosť a vyfarbenie nás ohromovalo a hádam všetci sme si priali mať takúto na vlastnej záhrade. Aj touto cestou sa chcem poďakovať Ing. Michálekovi a podporiť aj ostatných záhradkárov, ktorí majú záhradkárčenie v srdci aby neobišli túto organizáciu a išli aj oni pozrieť prácu a záber UKSUPu pri pestovaní a uznávaní odrôd ovocia.
 
 
 
 
 
    

Záhrada | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014