Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

TEDxBratislava

Včera, v sobotu 29. mája 2010 som seba sa zúčastnil na prvom TEDxBratislava. Nebol to prvý slovenský, ten sa minulý rok konal v Prievidzi a prakticky nikto o ňom nevedel, tak neviem aký mal zmysel. Ak neviete čo je TED, tak len v krátkosti, Technology, Entertainment, Design. Ešte lepšie jeho účel vyjadruje ich motto „Ideas worth spreading“. Ide o konferencie, kde úspešní ľudia, vizionári, atď. v krátkych prednáškach hovoria o tom čo urobili aby zlepšili nejakú oblasť našich životov, alebo prírody, alebo čo plánujú urobiť, atď. TEDx sú nezávisle organizované akcie v rovnakom zmysle ako pôvodný TED. Odporúčam pozrieť si nejaké prednášky na ich webe, alebo na youtube, stojí to za to.

No k tomu prvému bratislavskému a asi aj prvému poriadnemu slovenskému. Prvá vec čo ma rozladila (a asi aj posledná) bol neľudský čas začiatku akcie :P V sobotu ráno 8:45, takže aby som sa tam z Trnavy stihol dostať musel som vstávať o šiestej. To je trošku moc kruté. No nezaspal som, prežil som a prišiel som.

Na miesto som dorazil okolo pol deviatej, postavil som sa do asi 6 metrovej rady a čakal kým dostanem sexy visačku. To, že musím čakať v dlhom rade, ktorý sa po čase rozdelil do troch či štyroch sa mi tiež dvakrát nepozdávalo, no vybavený som bol o chvíľu a potom som sa mohol prizerať na to ako sa rad rozrástol do obrích rozmerov cez celú foajé. Pozeranie na asi 30 metrový rad ľudí a čakanie na začiatok prvého bloku som si spríjemnil popíjaním kofoly. Jedlo a pitie bolo pripravené od začiatku a nemíňalo sa nech sa ľudia snažili akokoľvek.

Celý TEDxBratislava bol rozdelený do štyroch tematických blokov (odvaha, objavovanie, vnímanie, starostlivosť) a okrem živých rečníkov (či už slovenských alebo zahraničných) nám púšťali aj pár veľmi dobre vybraných prednášok z veľkého TEDa. Nebudem „recenzovať“ rečníkov, bolo by to trápne keď sa každému z nich zmestím do malíčka na nohe, možno okrem Svetozára, ale pár poznámok by som predsa len utrúsil aj na ich adresu.

V prvom rade som bol prekvapený prednáškou mladučkej Stely Brix (najmladšia slovenská spisovateľka, s nie úplne slovenským menom, ktorá v dvanástich rokoch vydala trilógiu dobrodružných románov pre deti), ktorá to zvládla aj pred dospelým publikom veľmi dobre. Škoda len, že prvý blok začal o trištvrte hodinu neskôr ako mal, kvôli zdĺhavej registrácii a preto sme toho veľa nevideli od britského speakra Nicolasa Roopea. Ten sa rozhodol, že dodrží harmonogram presne a preto bohužiaľ skončil vtedy kedy mal prvý blok pôvodne skončiť. Dokopy vystúpili štyria zahraničný speakeri (Britka, Brit, Nemec, Izraelčan) a bol som milo prekvapený, že z viac ako 300 ľudí v sále ani nie 10 potrebovalo sluchadlá na preklad z angličtiny. Celkovo kvalita speakrov bola dobrá (akože priemer z niekoľko skvelých, pár dobrých a jedného failu), až na Svetozára Hruškoviča, ktorý celú prednášku čítal z papierov, preskakoval z jednej témy na druhú a pretiahol svoj čas o dvadsať minút.

Myslím si, že organizátori aj pri výbere speakrov odviedli kvalitnú prácu a nemohli vedieť ako to dopadne. Nabudúce by snáď mohli vopred konzultovať obsah prednášok so speakrami, lebo nie všetky boli o tom o čom by mal TED byť.

Počul som, že v sále bolo cca. 300 ľudí a zaznamenali približne rovnaký počet sledovania streamu, no bolo avizované, že mnohí ľudia sa budú spájať do skupín a pozerať to spolu, takže možno prvý TEDxBratislava pozeralo naraz aj .. 800 ľudí? Myslím, že na slovenské pomery skvelý začiatok. Síce som live stream nevidel, ale počul som dobré ohlasy. Kamarát mi telefonoval, že v tom streame vyzerám sexy, takže tam museli mať nejaké čarovné kamery.

Bohužiaľ jedným z hlavných cieľov podujatia bolo aby sme spoznali nových ľudí a v tomto ohľade som vďaka svojej hanblivosti zlyhal. Mne sa prihovoril jeden skvelý „ujo“. Tridsaťdva ročný PhD., profesor na českej univerzite, fanúšik Sheldona Coopera s tričkom bazzinga od svojej priateľky(: Týmto ho chcem pozdraviť a ak by náhodou toto čítal (isteže) tak ho prosím aby sa mi ozval :P Ja som sa samozrejme neprihovoril nikomu novému. A to tam boli naozaj krásne ženy... no škoda, čo už:P

Môžem to jednoducho zhrnúť a povedať „Prišiel som, videl som a naozaj som nechcel odísť“. Kvalita celého podujatia bola na slovenské pomery nevídaná (síce sa vyskytli malinké technické problémy, ale to nič), väčšina rečníkov a všetky prehrávané videá boli skvelé, rovnako ako obsluha a tony jedla. Bál som sa toho ako to dopadne, či to nebude len nejaká fraška, no musím povedať, že lepšie to dopadnúť asi ani nemohlo. A už teraz mi TEDxBratislava chýba a chcem ďalší!


Lakerove myšlienkove po(s)chody | stály odkaz

Komentáre

  1. :/
    a ja som o tom ani len netušila... môžem si hlavu o stôl búchať.
    publikované: 30.05.2010 17:20:32 | autor: Bublinka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. brekeke
    mozes ale moc ti to nepomoze ze ano:/ sak na buduci rok si to vynahradis;)
    publikované: 30.05.2010 17:23:13 | autor: lakeriusblog (e-mail, web, autorizovaný)
  3. RE: bublinka
    Neboj o nic neprides, pripravuje sa uz zaznam na web :) Takze aspon takto zo zaznamu si mozes pozriet jednotlive prednasky a vidiet ako to tam cele prebiehalo.
    Stream aj live podujatie bolo skvele a je kopec napadov na dalsi rocnik.
    publikované: 30.05.2010 19:55:23 | autor: Sona (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. lala
    neboj to som jej uz povedal:P musim so sebou daco urobit aby som bol nabuduce ja speaker:P
    publikované: 30.05.2010 20:05:55 | autor: lakeriusblog (e-mail, web, autorizovaný)
  5. LALA
    Treba myslienky hodne sirenia :P a dobry sposob podania je zarukou uspechu, ako sme videli vcera :)
    publikované: 30.05.2010 20:59:56 | autor: Sona (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. (:
    veru tak(:
    publikované: 30.05.2010 21:16:52 | autor: lakeriusblog (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014