Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako sa zrodila poštová známka

...Raz podčiarknuté meno znamená: „Som zdravý“, druhá čiarka: „Milujem ťa“ a ozdôbka na konci slova: „Mnoho pozdravov a bozkov“ ...Čo písali v minulosti? (80)

Existujú veci nad vznikom, ktorých ani neuvažujeme, lebo sú pre nás už také samozrejmé, ako keby sa bez nich, ani nedalo žiť. Medzi ne určite patrí poštová známka. Pritom táto vec vznikla  len  v roku 1840. Ak máte záujem o podrobnosti, môžete si prečítať  čo  o tom  písal v roku 1955 kalendár Pútnik svätovojtešský, a to presne aj s vtedajšou spisovnou slovenčinou. 

Ako sa zrodila poštová známka 

Bolo to ešte na jare 1837, keď sa anglický učiteľ matematiky Rowland Hill náhodou stal svedkom scény, nad ktorou sa potom hlboko zamyslel. Chudobnej služobnej Mary Bakerovej doručila pošta list. Pozrela sa naň, nerozhodne ho poobracala v rukách a potom ho vrátila postilionovi s tým, že pre vysoký poštový poplatok, ktorý by za doručenie mala zaplatiť, ho nemôže prijať.  Učiteľovi Hillovi úľútostilo sa chudobného dievčaťa, i zaplatil za ňu poštový poplatok.  Hoci list mohla teraz Mary Bakerová už otvoriť, veď bol jej, neurobila to, ba vlastne ani ho prijať nechcela. Až napokon Mary dojatá Hillovou dobrotou, priznala sa mu.

Mám priateľa v Škótsku, kde vojenčí. Píšeme si veľmi často. Pretože však nemôžeme platiť vysoké porto, dohovorili sme sa, že sa budeme dorozumievať niekoľkými znakmi na obálke. Raz podčiarknuté meno znamená: „Som zdravý“, druhá čiarka: „Milujem ťa“ a ozdôbka na konci slova: „Mnoho pozdravov a bozkov“. Ak príde taký list, pozriem sa len na obálku a už viem, že môj Henry je zdravý, že ma ešte má rád a pozdravuje ma. Potom list vrátim a nemusím zaň zaplatiť.  Tak isto píšem i ja Henrymu.  Prosím vás však, neprezraďte nás. 

Rowland Hill usilovne hútal, ako by bolo možno znížiť vysoké poštovné a súčasne zamedziť takéto podvody. Tak dospel k tomu, že zásielku by bolo treba vyplatiť hneď pri odoslaní a nie – ako  bolo   vtedy zvykom – až pri doručení. Keď Hill dospel so svojimi myšlienkami až sem, už takmer automatický dostal nápad vyhotoviť malú poštovú ceninu – známku.

Tak sa stalo, že 10. januára 1840 Hillove návrhy zakotvili v zákone a 10. mája 1840 prišli na anglických poštových úradoch do predaja poštové známky, prvé na svete. Príklad anglickej pošty nasledoval štát za štátom. O niekoľko rokov nebolo už kultúrnej krajiny, ktorá by nepoužívala túto novinku, ktorá odvtedy – za čosi vyše stáročia – celkom zovšednela už.   

Ja by som doplnil, že zovšednela až tak, že dnes nám známku nahradzuje automat svojou pečiatkou. Takže,  filatelisti za svoje zbierky známok a svojim spôsobom aj za investovanie do obchodu s nimi, môžu vďačiť Mary,  Henrymu, Rowlandovi Hillovi a anglickej pošte. Pre ekonómov to môže byť názorný príklad toho, ako sa dá úspešne podnikať aj v štátnych podnikoch.

Prajem príjemný deň.doko.


Oprášené zaujímavosti | stály odkaz

Komentáre

  1. Tak toto
    som nevedel. ďakujem
    publikované: 05.04.2008 18:48:58 | autor: filatelista (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014