Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Viete sa ešte hrať?

........Second hand Milana Markoviča.......
  

Asistoval som onehdy pri tzv. Teste národa 2006. Po dlhšom čase to bol televízny program, v ktorom šlo o to, kto čo vie a nie o nepodstatnú „súťaž“ v tom, kto má dlhšie nohy alebo čo iné mu kde náhodne narástlo, prípadne čo všetko je kto ochotný ukázať pod sprchou.

Úžasné! – mohol by teda kdekto vyjaviť v dobrej nálade, že sa predsa len čosi mení k lepšiemu a že sa dokonca aj pokročilí päťdesiatnici ešte možno dožijú chvíle, keď televízna zábava bude ľudí povznášať a nie deformovať, prijateľným spôsobom učiť, kultivovať a nie ohlupovať.

A predsa mi nedá nepozastaviť sa nad tým, ako ešte stále naši ľudia berú zbytočne vážne sami seba, ale aj to, čo by malo byť skôr zdrojom zábavy než predmetom horúčkovitého skúmania, sústredeného hĺbania a zamýšľania sa, ba dokonca akýchsi pseudoanalýz. Uvedomil som si to pri počúvaní utorkovej debaty na stanici Frekvence 1, ale aj skôr, hneď po odvysielaní Testu národa v priestoroch barrandovských štúdií.

Slováci porazili Čechov 104:100!! Nie pobavené komentáre, ale aj vážne zamyslenia! Bez uvedomenia si, že nešlo ani o náznak štatisticky vierohodnej vzorky, že keby sa test opakoval o týždeň alebo o dve hodiny, tak bude výsledok možno výrazne opačný. Presne to, čo sa odohráva po každom hokeji, po voľbe Miss a podobných podujatiach, ktoré majú byť predovšetkým zdrojom pobavenia a len kvôli upútaniu pozornosti sa tvária ako súťaž na hrane boja o život.

Neprekvapilo ma, že muži brali remízu so ženami ako prehru, je to stále ešte prežívajúci pocit smiešnej patriarchálnej nadradenosti. Zarazilo ma, že ženy brali tento výsledok s nadšením, akoby vysoko zvíťazili, čo je potvrdenie akceptácie tohto submisívneho pocitu. A zážitok z hry, úsmevný pocit zo zábavného stretnutia ostal opäť kdesi na vedľajšej koľaji, ak nie priam kdesi hlboko v zamknutom depe.

 Milan Markovič


Second hand Milana Markoviča | stály odkaz

Komentáre

  1. Milan Markovič......
    je super...
    publikované: 23.07.2007 12:49:33 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Nezaškodí pripomenúť si čo kedy napísal M. Markoviča, ale mňa zaujali vaše príspevky
    Milan Markovič priťahuje pozornosť dodnes. Musela som sa však presvedčiť či ho skutočne "ponúka" Ľubo Belák. Väčšinou tu máme rôzne prezývky, pseudonymá alebo umelecké mená. Tak ma potom napadlo, že Ľubo Belák má tiež umelecké meno, keďže je aj umelec.
    Zaujali ma vaše osobné príspevky, napr. recenzia (nechcela by som byť v koži tej kritičky), ktorá bola trefná a určite aj opodstatnená. Zrejme sa tu zastavím častejšie...
    publikované: 23.07.2007 16:24:38 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014