Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rizoto čo dom dal a žemlovka

Dnes mám na pláne uvariť rizoto a žemlovku. Dúfam, že sa podaria.

Pred začatím varenia, však musím najprv spratať spúšť v kuchyni.

Všetky potrebné ingrediencie:

Rizoto:
Prísady: rezne, alebo pečené mäso s predchádzajúcich dní (samozrejme, že môžete použiť aj čerstvé, ale tam je príprava dlhšia), ryža, cibuľa, hrášok, alebo akákoľvek zaváraná, alebo mrazená zelenina, soľ, korenie, vegeta a červená paprika

Ryžu si preberieme a prepláchneme. Ja si ju vždy ešte pred prepláchnutím odmeriam v odmerke na vodu, aby som vedela potom pridať vodu. Dávam vždy vodu k ryži v pomere 2:1.

A tu sú vyššie spomenuté koreniny a v popredí nakrájaná cibuľka.

Nakrájanú cibuľku hodíme na rozpálený olej a pražíme a trápime v hrnci, kým nezačne zlatnúť a nezmäkne.

Pridáme k nej ryžu a za stáleho miešania a obracania pražíme, až kým sa nezačne pripaľovať, alebo nezostáva k hrudkách. Keď je ryžu už tak ďaleko, prihodíme všetky koreniny,...

... a aj zeleninu...

... zalejeme dostatočným množstvom vody a necháme na miernom ohni pod pokrievkou bublať. Ja varím ryžu 15, max. 20 minút od začiatku varu.

Kým sa nám ryža varí, nakrájame si mäso a na troške cibuli a oleja prehrejeme.

Potom už len všetko spolu zmiešame a možeme papať. Rýchle, sýte, dobré. Doporučujem podávať s vychladenou 10° a  niečím kyslým, ale nie kyslým úsmevom.

A pokračujeme so žemlovkou:

Prísady: rohlíky alebo vianočka, mlieko, vajíčka, puding v prášku (akákoľvek príchuť akú máte radi), tvaroh, vanilínový a kryštálový cukor, kúsok masla, strúhanka a akékoľvek ovocie - kompótové, alebo čerstvé, hocičo na čo máte chuť, alebo máte po ruke.

Rohlíky a vianočku si nakrájame.

V mlieku rozmiešame žĺtka, puding a cukre. Na fotke pred a po rozmiešaní.

Nádobu, v ktorej budeme žemlovku piecť vytrieme maslom a vysypeme strúhankou. Nie je to nutné, ale lepšie sa potom žemlovka doluje s pekáča.

Rožky zalejeme mliekom a necháme chvíľku postáť.

A vrstvíme: rožky, marhule, tvaroh a na vrch znova rožky. Ak nám zostalo nejaké ochutené mlieko vylejte ho úplne nakoniec navrch.

A takto nejako to vyzerá, skôr než ten náš výtvor strčíme do rúry. Na teplote cca. 200°C pečieme asi tak 30 minút.

Tesne pred dopečením si z bielok, ktoré nám ostali vyšľaháme sneh a kydneme ho na žemlovku. Komu sa nechce, môže hneď do mlieka dať celé vajíčka a tváriť sa, že na sneh nič neostalo. :-)

Môj pomocník sa práve rozhodol, že už ho nebaví variť a odfujazdil s kuchyne.

Aaaaaa hotovo. Po cca. 5-10 minútach (podľa výkonu trúby) je žemlovka upečená, sneh zlatistý a celé to nádherne vonia. Stačí už len nabrať a dobrú chuť.


Mňamky a dobrôtky | stály odkaz

Komentáre

  1. Keďže tu nikto nezanechal žiadne posolstvo, tak skúsim aspoň ja... :-)))
    Rizoto - super zvládnuté. Tak akosi približne ho aj ja robievam. Ale ja ho robím iba vtedy, keď mi zostane napr. z nedele ryža a nejaké mäsko... Takže mám to o čosi uľahčené...

    Ale zaujala ma Tvoja žemľovka. Lebo tej som sa už čosi narobila...

    Toto nemalo chybu:

    "Bielok, ktoré nám ostali vyšľaháme sneh a kydneme ho na žemlovku. Komu sa nechce, môže hneď do mlieka dať celé vajíčka a tváriť sa, že na sneh nič neostalo. :-)

    Zopár nápadov možno odkukám aj od Teba, ale ja ju robím zásadne jablkovú - z čerstvých postrúhaných jabĺčok - a vrstvím podobne. Tie nakrájané rožky si však dobre ponamáčam v mlieku (bez príchutí) a osladím a ešte ich aj trochu roztlačím (lyžicou), aby boli také kompaktnejšie. Na jablká dám tvaroh, hrozienka, cukor a vrchnú vrstvu.

    A tento spôsob - ak Ty uvádzaš - kompót (napr. broskyne alebo mandarinky) dávam do nepečenej piškótovej torty so smotanou... Aj ju robievaš aj Ty, tak ju niekedy daj. Môžeme porovnať postup. Ahojček! A díky za recepty. :-)
    publikované: 20.09.2008 23:25:13 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ďakujem za reakciu
    u nás do žemlovky dávame všetko, čo zrovna doma je. ak sú jabĺčka tak tie, ak nie tak kompót a moja mama robí žemlovku tak ako si písala Ty s tými rohlíkmi. to len ja furt musím niečo vymýšľať. :-)
    nepečenú tortu robievam. budem ju asi robiť, keď sa vráti otec, on ju miluje, tak potom nafotím.
    publikované: 22.09.2008 21:08:28 | autor: angua (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014