Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Spoza dcerí Milana Lasicu

:)

        Dostali sme pozvánku do NATO. Odľahlo mi. Pre mňa to znamená dokončenie tzv. nežnej revolúcie. Je to súčasne aj zábavné. Stačí si predstaviť, koľko je pod ochranným dáždnikom NATO komunistov. Z Poľska, Maďarska, Česka a teraz aj Slovenska, Bulharska, Slovinska atď. Onedlho budú v NATO všetci, tak ako voľakedy v ROH. AK sa tam dostane Rusko, a myslím, že skôr či neskôr k tomu dôjde, tak potom bude definitívne jasné, že tento pakt, ktorý vznikol aby bránil demokraciu proti komunizmu, bude teraz brániť demokraciu proti novému nebezpečenstvu. Našiel sa nový nepriateľ. Nebudem ho menovať, pretože sám neviem, ako by som ho mal nazvať. Východ? To je akési približné. Islam? To sa mi zdá dosť ale naozaj dosť nepresné. Terorizmus? Mhm. Aký?. Pravdepodobne akýkoľvek. Neviem nájsť prívlastok, ktorý by ho lepšie vystihoval. Je nad slnko jasnejšie, že hodnoty západnej civilizácie - demokracia, modernizmus, kresťanstvo, kapitalizmus - sú opäť, ako už koľkokrát, predmetom nenávisti. Komplikované na celej veci je, že tieto symboly neznášajú aj húfy tých, čo k tejto civilizácii patria. V tom je hák, povedal by Hviezdoslav. Legendárnu Hamletovu otázku To be or not be, this is a question, preložil Byť alebo nebyť, v tom je hák! Hák, pravdaže, nie je v tom, či byť, ale v tom, ako to zariadiť. Ako zabezpečiť, aby sme boli, a ako dosiahnuť istotu, že aj budeme. Toto má na domácu úlohu manažment Severoatlantického paktu, ku ktorému už teoreticky patríme. Ibaže by sme sa zaťali, pozvanie neprijali a obnovili Varšavskú zmluvu, zatiaľ na regionálnej úrovni s možnosťou anektovať Mukačevo.
        Samit NATO bol v Prahe, a ako to už býva, ozvali sa kritické hlasy v tlači. Vraj je to zbytočný luxus, vyhodené peniaze, mesto je na niekoľko dní ochromené, ktosi dokonca povedal, že samit spôsobil kolaps pražskej dopravy. Bol som v Prahe týždeň, mesiac, pol roka pred samitom a môžem zodpovedne vyhlásiť, že dopravný kolaps je tam už niekoľko rokov. Niekto iný napísal, že samit nemal byť v centre Prahy z bezpečnostných dôvodov. Myslím, že v centre Prahy bol práve z týchto dôvodov. Samit mal demonštrovať odvahu a silu aliancie. V takom prípade je vylúčené, aby prebiehal niekde v hlbokom lese a aby ta účastníkov dopravovali po jednom so zaviazanými očami. Prezident Bush by mal zaviazané aj ústa, aby sa náhodou nepreriekol. (táto veta poteší antiamerických aktivistov.) Po skončení samitu by učastníci zložili prísahu, že si nič nepamätajú. Ani čas, ani miesto, ani to, že sa vôbec nejaký samit konal. A to všetko preto, aby sa náhodou nejakí teroristi zase na nás nehnevali, že sa schádzame proti ich vôli. Že nežijeme v súlade s ich predstavami. Že sme. V tom je hák.

Zdroj: Milan Lasica: Spoza dverí, IKAR 2003
-------------------------------------------------------------------

 


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014