Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rusko je krajina, kde dnes znamená včera a zajtra predvčerom

14.5.2022 .....80. deň vojny ...dnešný spätný chod vývoja Ruska, je vidieť aj vo vojenskom napadnutí Ukrajiny.

V časoch socializmu boli v Československu knihy, ktoré napísal spisovateľ Július Fučík, vzorom pre povinné čítanie na základných a stredných školách. Jedna z nich má názov: V krajine, kde zajtra už znamená včera. Tou nepomenovanou krajinou je bývalý Sovietsky zväz. Kniha z roku 1952 je, a teraz citujem ...“ priamo šlabikárom pre poznávanie rozdielu dvoch svetov – sveta socializmu a kapitalistického sveta.“ Totiž, Fučík sa snažil presvedčiť čitateľa, že ZSSR bol takou pokrokovou krajinou, v ktorej šiel vývoj tak rýchlo dopredu, že okolitý svet za ňou ďaleko zaostával. Kto by potom nechcel, na vlastné oči vidieť túto krajinu zázrakov ? Poviete si, však ste tam mohli ísť, keď ste chceli. Práveže nie! Táto krajina nielenže sama rozhodovala o tom, koho tam pustí a koho nie, ale aj v „bratskom“ Československu platilo, že tí čo do ZSSR cestovali, boli dopredu príslušnými straníckymi a bezpečnostnými zložkami  lustrovaní. Toľko pre tých, čo o tom ešte nepočuli.

Pravda je ale taká, že bez kapitalistickej pomoci, by ZSSR nebol schopný dosiahnuť žiadny významný pokrok. Najlepšie sa to dá dokumentovať na období pred, počas a po druhej svetovej vojne. Televízne dokumenty nedávno uvedené na STV a ČT ukázali v plnej nahote, že Stalin a Hitler mali vlastne ten istý cieľ. Chceli zničiť jeden druhého. A tak k tomu cieľu vyžili možné aj nemožné kroky. To čo robil Hitler je známe. Krok po kroku si podmaňoval Európu. No Stalin bol tajnostkár a jeho kroky boli dlho verejnosti neznáme. Preto svet pomaly ani nevedel, že ZSSR s Nemeckom v auguste 1939 podpísal priateľskú zmluvu. Hitler 1.9.1939 napadol Poľsko a tak začala druhá svetová vojna. Potom si ešte v septembri tohto roku rozdelili Poľsko tak, že ZSSR si z neho prisvojil bývalú Západnú Ukrajinu a Západné Bielorusko. V novembri 1939 ZSSR vojensky napadol Fínsko a v marci 1940 si prisvojil rozsiahle fínske územia. V auguste 1940 ZSSR anektoval Litvu, Estónsko a Lotyšsko. Takže, Stalin bol ako okupant tiež veľmi činorodý a to až do 22.6.1941, kedy bol ZSSR napadnutý Hitlerom.  Priebeh vojny na území ZSSR je známy, ale dlho sa nevedelo, prečo sa Hitlerovi darilo tak rýchlo postupovať hlboko do vnútrozemia ZSSR. Podľa spomínaných dokumentov to bolo aj preto, že sovietske vojská neboli  vôbec cvičené na obranu svojho územia ale na útočné operácie. Majú to dokumentovať zaistené mapy z roku 1941 u zajatých sovietskych dôstojníkov, ktoré mali vo svojich taškách namiesto máp ZSSR. Išlo o vojenské mapy susediacich okolitých krajín. Ale potvrdzuje to aj to, čo povedal Stalin v roku 1944 po vylodení spojencov v Normandii. „Škoda, že to vylodenie neodložili, mohli sme dobyť aj Francúzsko.“ Za zmienku stojí aj Stalinova veta: „Červená armáda je modernou armádou a moderná armáda je armáda útočná“. Tu sa patrí uviesť, že aj vďaka pomoci zo Západu. Napr. USA vo vojnovom období dodali ZSSR 14 795 lietadiel, 12 041 tankov, 375 883 nákladných áut, 15 417 000 párov vojenskej obuvi, 4 478 000 ton potravín celkom pomohli viac ako 11 mld dolárov. Potvrdzuje to skutočnosť, keď v Teheráne koncom roku 1943 Stalin povedal, že bez pomoci od USA by Rusi vojnu prehrali.

Spomínam to všetko preto, aby bolo jasné, ako asi bolo niekedy v krajine, „kde zajtra už znamená včera“.  A že to, čo v roku 2022 robí Putin, je vlastne pokračovaním toho, kde skončil Stalin v roku 1945. Snaha Ruska o násilné imperiálne ovládnutie minimálne Európy. Takže, dnešný spätný chod vývoja Ruska, je vidieť aj vo vojenskom napadnutí Ukrajiny. Určité paralely s minulosťou sú ale aj v tom, že bez priamej pomoci Západu by sa ZSSR nikdy nestal svetovou veľmocou, tak ako by sa terajšie Rusko nestalo vojenskou mocnosťou bez miliárd, získaných od Západu za nerastné suroviny. Tiež stojí za povšimnutie, že keď Stalin potreboval pomoc v boji proti agresorovi vôbec mu nevadilo, že ju žiadal a dostal od svojich ideových odporcov zo Západu. Prečo sa potom dnes Západu Putin vyhráža zato, že pomáhame Ukrajine? Veď spojenci Ukrajine pomáhajú tiež v boji proti agresorovi, ktorý je ale z Ruska ! A tu by som mohol aj skončiť, lebo to, čo dnes robí Putin s Ruskom, podľa mňa vystihuje veta z nadpisu a to, že „Rusko je krajina, kde dnes znamená včera a zajtra predvčerom.“ Skoré skončenie vojny na Ukrajine praje doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. Nekričme hop, pokiaľ nepreskočíme.....
    Pán bloger, pri všetkej úcte, je v blogu príliš veľa neznyslov a poloprávd. Obsah je isotu formou ohovárania. Čo už....
    Ako sa má vysvetliť masívna podpora Ukrajine v súčasnosti? Fučika by som nechal historikom, už len z dôvodu, že Rusko bolo po celé stáročia vojnamik skúšanou krajinou, ako žiadna iná.
    IMHO: Aj tí, čo cestovali do bývalých krajín tzv. socialistického spoločensta, boli lustrovaní oveľa prísnejšie!!!
    publikované: 14.05.2022 22:58:43 | autor: Jozef Oskoryp (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014