Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

A ako to tam vyzeralo ?

Svätomartinské stretnutie s jablkami sa podľa vyše 400 návštevníkov vydarilo. Bolo naozaj čo obdivovať ale aj ochutnať. Ak sa chcete dozvedieť viac, prečítajte si tento článoček.

SVÄTOMARTINSKÉ STRETNUTIE S JABLKAMI

 

V sobotu 10.novembra 2018 v krásne vyzdobenej sále Obecného domu v Tepličke nad Váhom sa uskutočnilo SVÄTOMARTINSKÉ STRETNUTIE S JABLKAMI, ktoré organizoval OV SZZ Žilina v spolupráci s Obecným úradom v Tepličke nad Váhom. Výzdobu s krásnymi výtvarnými a dekoračnými prácami na tému JABLKO, urobili deti z Materskej školy a zo Základných škôl, za čo im aj ich učiteľom patrí veľká chvála a vďaka. V sále nechýbal ani stromček jablone s jabĺčkami.

Zaujímavý program nadchol všetkých návštevníkov medzi ktorými boli aj poprední slovenskí a českí ovocinárski odborníci. Medzi inými boli prítomní aj víťazi a držitelia zlatých nožníc z Celoslovenskej súťaže v reze ovocných stromkov a to Ing. Ľubor Žucha a Ing.Jozef Čerňanský, ďalej pestovateľ a šťachtitel p.Ján Majzel. Prítomní boli aj funkcionári OV SZZ zo Žiliny a Čadce, ďalej funkcionári ZO SZZ Raková, MV SZZ Bytča, ZO SZZ Belá, ZO SZZ Rajec, ZO SZZ Ochodnica a iní.

Prirodzene nechýbal na stretnutí ani starosta obce Tepličky nad Váhom p.Ing.Viliam Mrázik, ktorý otvoril toto stretnutie a privítal všetkých prítomných a kladne hodnotil pripravenú akciu.

V rámci programu p.Ing.Jozef Čerňanský mal prednášku na tému Moderné pestovanie jabĺk.

V diskusii prítomní cez otázky sa chceli dozvedieť aj viac, než bolo v hodinovej prednáške odprednášané. Otázky sa týkali najmä nových odrôd jabĺk a ošetrovaniu jabloní proti chorobám a škodcom, a ako na likvidáciu starých chorých stromov.

Najväčšiu pozornosť na stretnutí však pútala vyše 400 návštevníkov výstava 80 vzoriek krásnych jabĺk z Tepličky nad Váhom a Brodna a najmä  laická degustácia 6 odrôd jabĺk – Delor, Goldstar, Rosana, Rubinola, Sírius a Topaz.

Laickí posudzovatelia – návštevníci, vyhodnotili ako najlepšie a najchutnejšie jabĺčko odrodu Topaz. Na 2.mieste (o jeden hlas menej ako víťaz) sa umiestnila odroda Sírius. Na ďaľších miestach v poradí boli Rubinola, Goldstar, Delor a Rosana.

V programe podujatia boli ešte aj ochutnávky zákuskov, koláčov, štrúdlí, lievancov, gulí, samozrejme všetko pripravili naše „štumádle“ z bio jabĺk. V ochutnávkach nechýbali ani sušené jabĺčka, 4 druhy jablkových štiav – čistá, s hroznom, s hruškou a s cvikľou a  jablkové víno.  No a na záver pre poriadnych chlapov a nielen pre nich bolo na ochutnanie 6 druhov jablkovice zo Žiliny ročník 2018, z Tepličky nad Váhom ročník 2016 a 2017, z Ochodnice ročník 2017, z Badína ročník 2014 a z Bytče ročník 2008.

Na stretnutí nemohol chýbať ani predaj štyroch odrôd Bio jabĺk z Tepličky nad Váhom ba ani projekcia záberov z výstav a degustácií zo Slovenska a Čiech.

Milé podujatie slúžilo aj na ovocinárske poradenstvo či nekonečné diskusie o jabĺčkach, pomológii a všeličom inom. Niet divu, že sa každému z návštevníkov mimoriadne páčilo a priali si, aby sme sa stretli s jabĺčkami či pri jabĺčkach aj na budúci rok. Uvidíme.

Pripravil som aj niekoľko dokumentačných fotografií, ktoré sú na mojom facebooku www.facebook.com/jozo.cernansky. Pri pozeraní vám prajem príjemný zážitok.


Záhrada | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014